Почетак Актуелно Металургија Монтиран димохватач на конвертору број три у топионици

Монтиран димохватач на конвертору број три у топионици

2 друго читање
0
0
828

 Елиминишу се и последњи гасови из хале

 

Ускоро почињу пробе вуче гасова које прикупља нова хауба, чиме се знатно побољшавају радни услови у самој хали, а спречава и повремени излазак гасова у најближу околину при неповољном времену
ТОПИОНИЦА
. – Пред ускршње празнике у Топионици је монтирана нова хауба изнад коневртора број три, а ускоро ће почети и пробе вуче гасова које она прикупља. Тиме ће бити знатно побољшани радни услови у самој хали, али и спречен повремени излазак гасова у најближу околину при неповољном времену. Током монтаже хаубе за секундарно прикупљање фугитивних гасова Младен Живковић, руководилац грађевинског одржавања Топионице, рече нам да је хаубу израдио и монтира је ФОД, да је тешка 12 тона и да су димензије прилагођене конверторима број три и четири који се сада користе.
Хауба је тако димензионисана да обезбеди што је могуће боље прикупљање фугитивних гасова који ће се даље, цевима, одводити до великог бетонског димњака – објашњава Живковић. – Вучу гасова ће још неко време обезбеђивати вентилатор који их је вукао са конвертора пре модернизације топионице.Тиме ће се спечити да гасови који излазе приликом отварања врата конвертора, односно током усипавања или исипавања растопљеног метала, иду у простор хале и преко кровне латерне у најближу околину. Одмах да кажем да је ово прва фаза посла и да ће се у другој изградити мање постројење за њихово пречишћавање пре увођења у бетонски димњак. Такође, у плану је и замена постојећег вентилатора новим који ће бити димензионисан према потребама, што значи да ће трошити мање електричне енергије.

Живковић додаје да је хауба тако осмишљена да може да се пресели са трећег на четврти конвертор, и врати, односно да буде на оном конвертору који ради. Једноставно, моћи ће да се подигне краном и постави тамо где је потребна у редовном процесу или је неопходна ради брзе интервенције на постојећем димохватачу конвертора.
Подсетимо да су након модернизације топионице, од четири конвертора, у функцији два – трећи и четврти. Док један ради, други је у приправности. Они имају свој систем за одвођење примарних технолошких гасова који се касније третирају и одводе у Фабрику сумпорне киселине за производњу киселине. Поред тих гасова, у хали и на конвертору, развијају се тзв. фугитивни гасови у време када се улива бакренац, одлива шљака, односно кад се манипулише великим лонцима, док су врата конвертора отворена, а и кад нису добри услови вуче. Ова секундарна хауба поставља се за хватање и одвођење тих гасова, а пошто су слаби, односно имају мали проценат сумпор-диоксида, они неће ићи у Сумпорну на прераду, али ће се уклањати из хале да би радни услови били бољи и да би се отклониле и последње могућности да при лошем времену падну на градску пијацу и стари део Бора.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…