Почетак Актуелно Металургија Монтиран већи део гасовода према новој сумпорној

Монтиран већи део гасовода према новој сумпорној

6 друго читање
0
0
687

“Магистрала” за сав дим 

Пошто су пре неколико дана гасоводом „премостили“ кров хале анодне рафинације, радници „Енергопројект опреме“ подигли су још две цеви од фибергласа пречника 1,2 а дуге 27 метара и тешке по 3,5 тоне. – До споја овог гасовода са оним од конвертора и даље према сумпорној, који је већ завршен, треба да поставе само још четири цеви које су, иначе, произведене у новој РТБ-овој фабрици уз помоћ Канађана
НОВА ТОПИОНИЦА
. – Уз помоћ две аутодизалице и једног крана радници “Енергопројект опреме” ових дана приводе крају гасовод којим ће се из нове флеш-пећи у нову фабрику сумпорне киселине отпремати око 40.000 нормалних метара кубних гасова на сат. На трасу делом постављену по крову старе конверторске и хале рафинације (висине 30 метара) они су монтирали две огромне цеви и до завршетка гасовода преостало је да поставе још четири такве с обзиром на то да је гасовод од конверторске хале, па надаље, ка новој сумпорној, већ завршен.

Цеви су пречника 1,2 метра, дуге око 27 метара и тешке око 3.600 килограма. Дижемо их на кров ових хала уз помоћ две аутодзалице и крана – објаснио нам је Александар Савић, шеф градилишта нове фабрике сумпорне киселине из “Енергопројект опреме”. – Најважнија нам је безбедност људи и, као што видите, нема пролаза док се цеви подижу, а геодетским снимцима је обезбеђено да се оне уклапају на лицу места. Пре неколико дана обавили смо много компликованији посао јер смо подигли део гасовода који, за разлику од овог који се пружа по дужини хала, има кривине и попречно, попут моста, прелази преко крова анодне рафинације. Тај “мост” састављен је из неколико елемената на земљи и подигнут уз помоћ чак четири аутодизалице. Делове гасовода подижемо на висину од 30 метара, а захтевност ових подухавата је у томе што не постоје ослонци преко крова, па су их наши људи горе спајали радећи из корпи. До споја са гасоводом који је већ урађен ка фабрици сумпорне киселине треба да подигнемо још четири цеви.
Зоран Васковић, главни машински инжењер пројекта нове топионице, наглашава да ће овај гасовод бити “магистрала” за све гасове из флеш-пећи. Цеви су израђене од фибергласа у новој РТБ-овој фабрици, уз помоћ стручњака из Канаде.
Укупна дужина гасовода је преко 280 м и већи део је већ постављен – каже Васковић. – Он ће спроводити гасове из флеш-пећи који су већ прошли кроз котао-утилизатор и електростатички филтер и ту се почетно охладили и пречистили, а у следећем постројењу (пројектантске ознаке 7.100) додатно ће се хладити и прати. У “области 7.200” спајаће се са конверторским гасовима и одатле заједно ићи на прераду у нову фабрику сумпорне киселине. Пре него што уђу у процес производње киселине гасови ће се финално пречистити у мокрим електростатичким филтерима нове сумпорне.
Тзв. фугитивни гасови флеш-пећи ићи ће на другу страну. Они ће се другим гасоводом одводити и пречишћавати у врећастом филтеру на узвишењу изнад нове топионице и тек онда испуштати у атмосферу. – То практично значи да нова технологија, чија постројења управо завршавамо, нема ниједног директног емитера сумпор-диоксида у атмосферу – подвлачи Васковић. – Сви гасови се користе и пречишћавају. Фугитивни гасови су, иначе, они који ће се ослобађати приликом пражњења флеш-пећи, најпре при одвајању шљаке, а потом и изливања бакренца у лонце. Шљака ће се одвозити на хлађење, па на поновну прераду у борску флотацију, а бакренац иде даље у процес – најпре конвертовања, а потом анодне рафинације.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…