Почетак Актуелно Металургија Монтирано кућиште филтера за отпрашивање гасова из нове флеш-пећи

Монтирано кућиште филтера за отпрашивање гасова из нове флеш-пећи

2 друго читање
0
0
909

Постављена грдосија од 100 тона

 

На градилишту нове топионице успешно монтиран највећи комад опреме до сада. – Кућиште електростатичког филтера који ће служити за отпрашивање гасова из нове флеш-пећи, тешко близу 100 тона, подигнуто на висину од 50 метара и одатле прецизно спуштено на челичну конструкцију. – Нова технологија топљења бакра доносиће Басену шест милиона евра више месечно, каже Милинко Живковић. – Најважније је, ипак, што нам она доноси чисто небо над Бором, онакво какво имају други градови у Србији, тврди Благоје Спасковски
Постављена грдосија од 100 тона<РТБ
. – Двадесет трећег јануара на градилишту нове топионице је успешно монтиран и постављен на своје место највећи комад опреме током њене досадашње изградње. Реч је о електростатичком филтеру који ће служити за отпрашивање гасова из нове флеш-пећи. Ово је, уједно, и највећи подухват градитеља и свих извођача радова у оквиру пројекта „нова топионица“ досад, јер је на висину од 50 метара подигнут терет од непуних сто тона, а одатле прецизно спуштен на челичну конструкцију.
Постављена грдосија од 100 тона<Посебно ме радује то што, поред добрих финансијских резултата из текућег пословања које Басен остварује, радови на градилиштима нове топионице и фабрике сумпорне киселине напредују изузетно добро и што ће бити окончани у року. Свакако да је важно што ћемо по њиховој изградњи имати веће искоришћење, односно више бакра и злата, али је најважније то што ће нам она донети чисто небо над Бором, онакво какво имају други градови у Србији – казао је генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски који је са својим замеником за инвестиције Милинком Живковићем посетио градилиште нове топионице.
Постављена грдосија од 100 тона<Највећа инвестиција у Србији, па можда и на Балкану, из дана у дан расте, па је право задовољство учествовати у свему томе. Она је, како каже Живковић, за Бор значајна и са економског и са еколошког становишта. – Први пут ћемо имати могућност да прерађујемо 400 хиљада тона концентрата годишње, а то је 80 до 100 хиљада тона бакра. Приде, економски ефекат који долази са новом технологијом топљења доносиће Басену шест милиона евра више месечно. С друге стране, Бор ће после 110 година рударења на овим просторима, коначно добити чисто небо, као оно из 1903. године – закључује Живковић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …