Почетак Актуелно Металургија На градилиштима нове топионице и фабрике сумпорне киселине:

На градилиштима нове топионице и фабрике сумпорне киселине:

4 друго читање
0
0
998

Радови се захуктавају, видљиве дневне промене

 

На многим позицијама, а фронт радова је заиста обиман, „Енергопројект“ је крајем јула био на око 90 одсто реализације, каже Владимир Миловановић. – На оба градилишта треба да буде произведено и монтирано око 7.000 тона челичне конструкције, 7.000 тона машинске опреме, 200 километара цевовода, 12 километара бакарних цеви и 300 километара каблова
РТБ
. – На оба градилишта, и на новој топионици и на фабрици сумпорне киселине, радови се из дана у дан захуктавају и све је подређено само једном циљу – механичком завршетку највећег и најсложенијег пројекта у Србији до краја ове године (23. децембра). Интензивно се ради и то од раног јутра, па све до касно у ноћ, додуше на позицијама где су ноћни радови могући из безбедносних разлога. Локалне радове, за које је задужен београдски „Енергопројект“, обављају двадесетак његових подизвођача и сви они интензивно раде на монтажи челичне конструкције, опреме, цевовода, електрокаблова, изолације, елемената инструментације. Свакога дана на градилиштима ради око 500 људи – непосредних извршилаца (250 радника у радионицама и око 100 инжењера и техничара), али и оних који су задужени за надзор, логистику, безбедност. Дијапазон радова је широк, а прате га врло строге и, у административном смислу, веома захтевне процедуре безбедности и заштите на раду.
Оно што је познато јесте да укупно за оба градилишта треба да буде произведено и монтирано око 7.000 тона челичне конструкције, 7.000 тона машинске опреме, 200 километара цевовода, 12 километара бакарних цеви и 300 километара каблова.
На градилиштима нове топионице и фабрике сумпорне киселине:На многим позицијама, а фронт радова је заиста обиман, „Енергопројект“ је на око 90 одсто реализације. Посматрајући целину пројекта, остало нам је око 30 процената укупног обима посла, каже Владимир Миловановић, директор ове београске холдинг компаније. – Процентуално остварење по врсти радова на оба градилишта крајем јула, дакле пет месеци пре истека рока за завршетак свих послова, изгледа овако: армирано-бетонски радови, који укупно на „сајту нове топионице“ износе 8.945 кубика, завршени су 99 одсто. Остало нам је да уградимо још само 15 кубика, па се може рећи да смо посао у том делу завршили.

Интернет презентација „нове топионице“
Изложбу фотографија са градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине можете погледати на адреси novatopionica.rtb.rs.
Од 3.600 тона челичне конструкције која треба да буде монтирана у новој топионици, произведено је 90 процената, а остало је да се угради још око 350 тона. Произведена је сва машинска опрема, а досад је монтирано 83 одсто. Такође, произведени су сви канали и цевоводи, а монтирано је 97% канала и 73% цевовода. Електрорадови на „новој топионици“ извршени су 30 одсто, што је у овој фази пројекта, сјајан резултат – оцењује Миловановић.
На градилишту фабрике сумпорне киселине, како каже директор Миловановић, од потребних 5.750 кубика армирано-бетонских радова завршено је 96 одсто, односно урађено је и уграђено 5.500 тона. Тамошња челична конструкција треба да буде тешка 3.110 тона, а досад је произведено 2.250 тона или 66 одсто и монтирано 56 процената.
Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …