Почетак Актуелно Металургија На градилишту „нове топионице“

На градилишту „нове топионице“

6 друго читање
0
0
905
На градилишту "нове топионице"

Челична конструкција флеш-пећи


У току монтажа носеће конструкције за опрему и зграде (флеш-пећ, резервоар расхладне воде са пумпном станицом, командна соба, парна сушница за сушење шарже, котао-утилизатор и електростатички филтер). – На градилишту Сумпорне ничу торњеви, контактни реактор, зграде дуваљке и јаке киселине

На градилишту "нове топионице"РТБ. – Иако је прохладно новембарско преподне, радна атмосфера на градилишту „нове топионице“ – уобичајено узаврела. Као у правом мравињаку све врви од великог броја људи – на оба објекта свакодневно је присутно укупно 250 радника београдског Енергопројекта са подизвођачима радова. Ту су и чланови басенског тима за реализацију Пројекта реконструкције топионице и изградњу фабрике сумпорне киселине, свако вођен својим послом, раштркани по целом градилишту. Покушавамо да добијемо одговоре на наша питања од неког од њих, али због заглушујуће буке моћних тешких (торањског крана, ауто-дизалице, виљушкара, „маказа“, „корпе“ на сопствени погон) и грађевинских машина (миксера, пумпи, утоваривача) једва успевамо да чујемо сопствене гласове. Пробијајући се кроз „шуму“ стубова и греда „израслих“ из већ завршених масивних бетонских темеља најпре стижемо до области 220 која представља „срце“ будуће топионице. На градилишту "нове топионице"Наравно, реч је о флеш-пећи. У току је монтажа носеће челичне конструкције за опрему и зграде (флеш-пећ, резервоар расхладне воде са пумпном станицом, командна соба, парна сушница за сушење шарже, котао-утилизатор и електростатички филтер).
Потом прелазимо „улицу“ и одлазимо у комшилук – на градилиште нове фабрике сумпорне киселине где затичемо исту слику. Радници борског АТБ ФОД-а поставили су нову „шуму“ скела за монтажу торњева. Овде је већ завршена челична конструкција и главна опрема на мокром електрофилтеру, сушни, међуапсорпциони и финални торањ, опрема за предгрејач. Приводи се крају постављање челичних плаштова, а предстоји израда киселоотпорног озида торњева. У току је и монтажа контактног реактора, као и опреме у згради јаке киселине, а изводе се и радови на згради дуваљке и МЦЦ-а. Из земље су „никли“ и темељи резервоара за складиштење сумпорне киселине. А, у непосредној близини је ускладиштена опрема коју треба уградити у започете објекте.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…