Почетак Актуелно Рударство На копу “Церово” се добро носе са кишном годином

На копу “Церово” се добро носе са кишном годином

0 друго читање
0
0
841

Сачували опрему, одржали производњу

На најнижим етажама машине су неколико пута заустављане, али је посао одмах настављан у вишим деловима копа тако да је за осам месеци дато 1,381 милиона тона руде са 3.703 тоне бакра и уклоњено 1,419 милиона тона јаловине, што је оперативним плановима било и задато
На копу “Церово” се добро носе са кишном годиномРТБ, КОП “ЦЕРОВО”
. – Честе и обилне кише протеклих месеци намучиле су и рударе на „Церову“. Према речима управника копа Драгана Илића, због много воде и муља који се сливао на дно, неколико пута су морали да заустављају производњу на тим најнижим етажама где је, иначе богатија руда. Међутим, радови су настављани у вишим деловима копа, пошто је он ове године знатно проширен по источној страни. Али, како је та руда нешто сиромашнија, чим би се изборили са водом и муљем, поправљали би резултате рудом са дна, из тзв. примарне зоне. Управник је задовољан брзином којом су запослени реаговали у извлачењу машина из опасних зона тако да није дозвољено да нека од њих, нити коп, буду поплављени, а бројне и дубоке вододерине, поготово низ западне етаже копа, довољно илуструју колико се воде сручило у коп.
На копу “Церово” се добро носе са кишном годиномСачували смо опрему и нисмо “пали” са производњом – каже задовољно Илић. – За осам месеци овде је откопано 1,381 милиона тона руде средњег садржаја метала 0,268 одсто. То значи да смо испоручили 3.703 тоне бакра у руди, а што се тиче јаловине, уклоњено је 1,419 милиона тона. Ове бројке казују да смо остваривали оперативне планове онако како су били и задати. У неким месецима дали смо и већи садржај бакра од планираног.
На копу “Церово” се добро носе са кишном годиномИ ка крају септембра на “Церову” иду са солидним резултатима јер су до јуче, када смо посетили коп, уклонили 80.500 тона јаловине, што значи и остварили месечни план. Тако би било и са рудом да није повремених проблема у тамошњим постројењима за дробљење и флотацијску прераду, тако да је на шест дана пре истека месеца у билансу било 160.000 тона руде (план је 220.000 тона). – Боримо се да и са рудом будемо што ближи циљу – каже Илић – а ако нам околности то не дозволе настојаћемо да се мало бољим садржајем приближимо планираним количинама бакра. Средњи садржај овог метала у руди током септембра ионако је био око 0,25%, што је нешто више од оперативно планираног (0,24%). Упркос проблемима на примарном дробљењу, коп “Церово” није далеко од онога што се од њега очекује и не сумњам да ћемо годишњи план руде, а поготово бакра у руди, као и јаловине – остварити.
На копу “Церово” се добро носе са кишном годиномПошто је јесен већ стигла, на Церову се више не надају бољим условима рада. Зато полако припремају камионе за зимски период, набављају антифриз, мењају гуме и све остало што је неопходно да спремно дочекају снег. Уколико нешто и подбаце у количини руде која је планирана за ову годину, што је по оцени управника мало вероватно, то ће бити због тешкоћа које се јављају у постројењима за дробљење и флотирање. – Руда је доста тврда – објашњава Илић – па повремено доводи до проблема на дробилицама, али је зато веома повољна за флотирање које се одвија уз врло малу потрошњу регенаса. Радове на копу изводимо, као што видите, према пројекту и предности таквог приступа показале су се током ове кишне године када ниједног момента нисмо били сатерани у ћорсокак.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…