Почетак Актуелно Рударство На копу „Кривељ“ скок у раскривању

На копу „Кривељ“ скок у раскривању

1 друго читање
0
0
768

 Никад ближи испуњењу месечног плана

 

Први пут ове године кривељски рудари дали су 85 процената планираних количина јаловине, што је, по речима управника Милана Делића, у тесној вези са изласком багера на источни обод копа где прилазе руди за наредне године. – За 25 дана дато 710.860 тона руде, или три процента преко плана (за тај број дана), па се пребачај може очекивати и на крају месеца
КОП “КРИВЕЉ”
. – Први пут ове године на кривељском копу дали су 85 процената планираних количина јаловине. Управник Милан Делић са задовољством рече да, иако су увек томе тежили, никад нису били ближи испуњењу плана, а овај скок је у тесној вези са изласком великог багера на коту 515 источног дела копа. – За нас је то врло важно – каже Делић – јер овај захват обезбеђује прилаз руди за наредне године. Багер и три камиона су стално горе, већ су сишли на коту 500, и настојаћемо да истрајемо у том темпу, мада више не може сва јаловина да се товари без минирања, па је за „тврђе партије“ изашла бушилица. Та јаловина одлаже се на оближњи Источни планир, док у текућем захвату три багера товаре руду и јаловину која иде транспортним системом.
За октобар је било планирано откопавање 852.500 тона руде, од чега је за 25 дана дато 710.860 тона, или три процента преко плана, па се благи пребачај може очекиватии на крају месеца. Било је планирано и округло два милиона тона јаловине, а уклоњено је 1,36 милиона тона или 85 процената плана (такође за поменути број дана). Збирни план је 2,852 милиона тона ископина, а остварење 91 одсто тих количина, односно 2,072 милиона тона. Што се тиче “црвеног метала”, рачунало се на садржај 0,294 одсто, што би са планираним откопом руде донело 2.429 тона бакра у њој. – Међутим, за минулих 25 дана ми смо остварили садржај од 0,291 одсто. Али, пошто смо “у плусу” са количином, на плану смо и са бакром у руди. Досад је дато 2.059 тона, а како је стање механизације и откривене руде такво да ћемо за преосталих пет дана допремити довољно руде, врло је извесно испуњење плана на руди у погледу садржаја и количина.

Деветомесечје

Од планираних 7,5 за девет месеци дато је 7,3 милиона тона руде, или 98 одсто плана. Рачунало се на просечан садржај бакра од 0,279 одсто, а остварен је 0,309 процената тако да је благи (двопроцентни) подбачај у количинама „испеглан“ тим бољим садржајем. На тај начин флотерима је, уместо 20.289 тона бакра у руди, испоручена 21.821 тона или седам одсто више него што је циљано планом. Остварења на јаловини била су слабија од ланских, али се управник копа нада да ће током преостала два месеца побољшати годишњи проценат јер ће багер остати у источном делу копа а биће и јаловине из текућег захвата. Бројке казују да је за девет месеци планирано 12,535 милиона тона, а уклоњено 6,551 милиона тона јаловине.
Октобра је било мало кишних дана, али су рудари почели да се припремају за зимски период. Обнаваљају заштитне ободне канале око копа како би спречили изненадне приливе вода на његово дно и избегли трошкове испумпавања. Почели су и да пресвлаче главне “магистрале”, двосмерне путеве, тврђом стенском подлогом и постављају заштитне берме (бедеме) за случај проклизавања тешких камиона. Стигло је и 200 тона соли, солана је припремљена, тако да спремно чекају први снег надајући се да неће пожурити, мада је на планинама западне Србије и Пештерској висоравни већ извршена “генерална проба”.
Боља допрема делова и ангажовање наших мајстора у овдашњој и радионици на старом борском копу (где се врше генералне поправке камиона) дали су резултате тако да смо октобра имали 16 камиона на точковима – истиче Делић. – Тај број засад задовољава, а из радионице на старом копу треба да изађе још један. Како је од 17. до 20. октобра замењено и 600 метара траке и ремонтован чланкасти додавач, знатно је повећана и расположивост транспортног система која је важна за остварење плана на јаловини. Ако нам линија: бушилице – багери – камиони – транспортни ситем – буде функционисала као у октобру, а засад немамо неких проблема, не само да ћемо успешно завршити месец, већ тако и наставити.
На копу „Кривељ“ скок у раскривањуПошто долази период када врло важну улогу имају булдозери и грејдери, битно је и да расположивост те помоћне механизације буде задовољавајућа.Она је сада добра, на располгању су три грејдера и два булдозера (трећи се ремонтује), па се на кривељском копу надају да ће спремно прогурати јесен и зиму, поготово уз већ знатно поправљену допрему делова. Наставиће се и стална провера спремности запослених за рад, ношење заштитних средстава и придржавање прописаних мера. Јер, уз офанзивну контролу од стране надзорног особља, као и служби безбедности и заштите здравља на раду, није било хаварија ни повреда.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…