Почетак Актуелно Рударство На кривељском копу држе плодан августовски темпо

На кривељском копу држе плодан августовски темпо

2 друго читање
0
0
738

Више раскривке за више сигурности

 

Главни правци раскривања лежишта кривељског копа и његова будућност сада су североисток и северозапад. – Припреме, стање радова, путева, транспортног система и број активних камиона дају наду да ће кривељски рудари до краја септембра уклонити и више раскривке од рекордних 1,708 милиона тона остварених прошлог месеца. – Испорука руде (коју повремено ремете захвати у флотацији) углавном по плану, а бакра у руди често и више. – Похвала од рударске инспекције за стање радова и путева на копу
На кривељском копу држе плодан августовски темпоКОП КРИВЕЉ
. – На површинском копу “Велики Кривељ” септембар протиче у настојању да се за коју тону надмаши резултат ефикасног производног темпа успостављеног у прошлом месецу када је уклоњено највише јаловине у овој години. У плану за девети овогодишњи месец “има места” за тако нешто с обзиром на то да би требало да се оконча са равно два милиона тона јаловине и 890.000 тона руде у којој је 2.112 тона бакра. Да ли ће у томе успети, или колико ће се рудари примаћи том циљу, питали смо управника копа Милана Делића, а он каже:
За 22. дана септембра откопано је и прерађено безмало 550.000 тона руде са средњим садржајем бакра 0,252 одсто. Садржај је нешто виши од планираног, па је више и бакра у руди, односно дато је 1.386 тона. У исто време уклоњено је 1,272 милиона тона јаловине, што је 85 процената плана. Незнатан подбачај у количинама руде не бележи се због копа, већ због извесних поправки на секундарном дробљењу које су умањиле флотацијску прераду, а тиме и планиране испоруке са копа. Али, рудари су се старали да депонија руде увек буде пуна, да се не чека на њих. До краја месеца сигурно ћемо надокнадити пропуштено и биће прерађено довољно руде, а коп је већ на плану што се тиче бакра у њој јер је постигнут нешто већи садржај од оног на који се рачунало. Тежимо и да бар задржимо, ако не и повећамо августовско остварење на јаловини да бисмо у зиму ушли са што више раскривене руде. Прошлог месеца учинак у раскривању се такође кретао око 85 одсто планираних количина и резултирао рекордним откопом у овој години – каже Делић.

Подсетимо, од планираних 2,15 милиона тона јаловине, августа је уклоњен милион и 708 хиљада тона. Од планираних 900.000 тона руде дато је 870.100 тона, али је и тада остварен нешто већи садржај метала (0,271%) у руди од планираног, па је већи и августовски биланс бакра у руди – уместо 2.240 он је 2.279 тона. – Уколико флотери до краја месеца појачају прераду, коп ће остварити месечни план испорука руде, а надам се да ћемо у септембру, ако не више оно за пар процената, пребацити прошломесечни рекорд у раскривању. У томе могу да нас осујете само обилне кише, али прогнозе, припреме, стање радова и транспортног система, број камиона који раде на јаловини дају наду да ће до краја месеца тако бити и наговештавају успешну јесен.
Главни правци раскривања кривељског копа сада су североисток и северозапад. Са сменским пословођом Драганом Кржојевићем посетили смо (23. септембра) најпре северозападни део копа где раде два велика хидраулична багера. Радови теку по плану и отуда се, осим што се тај део копа интензивно раскрива, већ узима и нешто руде која се меша са богатијом са нижих етажа и тако даје плански садржај. Овај, северозападни део копа већ има путну везу са транспортним системом где је најповољније да се вози јаловина јер је близу и мали су успони. Само крупнија или влажна стенска маса, која не може на траке, иде на јаловиште Тодоров поток.Планско раскривање кривељског копа у поменутим правцима – североисток и северозапад – много значи јер су они будућност копа – подвлачи Делић. – Стварамо услове да благовремено отворимо довољно руде, поготово на северозападу копа где смо већ стигли до ње. На североистоку има доста јаловине и тамо нећемо брзо ући у руду. Зато тежимо да нам северозапад и етаже 230. и 140. обезбеђују довољно бакра док на североистоку копа не сиђемо до руде и припремимо довољне количине за наредне године.
Сва јаловина са североистока копа (“фаза 3”) – где затекосмо младог багеристу Марка Томића како моћним “комацу”-багером товари доскорашње ледине и шумарке – вози се на оближњи нови, Источни планир. Релације су засад повољне, нису дуге ни превише стрме, тако да циклуси камионског превоза не трају много. Кад се сиђе за још једну етажу направиће се и путна веза до транспортног система којим се јаловина одвози у стари борски коп. Тако ће на располагању бити два правца (један са кратким релацијама, други са низбрдицом) што је прилика за јефтинији транспорт много већих количина. Скратиће се, а тиме убрзати и релације којима камиони одлазе до радилишта, сервиса, пумпе. Дотичући се још неких појединости свакодневног рада на копу Делић нам рече да је ова сушна година, за разлику од прошле, ишла наруку рударима и омогућила им много већу расположивост механизације. Јер, далеко је лакше борити се са прашином него са кишом. Коп поседује две цистерне којима се прашина стално обара, а много је мање и пробоја на електромрежи, косине етажа су стабилније, припреме за минирање једноставније, као и дробљење и транспорт рудних маса. На дну копа је минимална количина воде, а већ су урађени и заштитни канали за одвод кишнице, путеви се пресвлаче тврђом, кречњачком подлогом.
Добра је и расположивост камиона, 15-ак их је на точковима, понекад и више. Утоварна и пратећа опрема такође, па су нам и путеви у добром стању – каже Делић. – Од рударске инспекције недавно смо добили повољну оцену – похвалу, како за путеве тако и за стање радова, па ћемо настојати да остану пространи, а радне етаже са заштитним равнима које пружају безбедан рад багера и људи. Дакле, имамо све услове да уђемо у мирну јесен и остваримо добре резултате како на откопу руде тако и јаловине.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…