Почетак Актуелно Рударство На кривељском копу пребродили зиму са добрим резултатима

На кривељском копу пребродили зиму са добрим резултатима

2 друго читање
0
0
629

  Успешни у најтежем делу године

 

Обилне кише, блатњави путеви и дно копа са много воде нису спречили рударе да за деветнаест дана марта откопају десет одсто више руде него што је планирано, са добрим изгледима да тако буде и на крају месеца. – На једној од горњих етажа у Четвртом захвату набушено око милион тона сиромашније руде, па њено откопавање умањује учинак на раскривању, али ће све бити надокнађено до краја године – уверен је управник Видоје Адамовић
Успешни у најтежем делу годинеКОП “В. КРИВЕЉ”
. – На површинском копу “Велики Кривељ” тешко је радити по великим хладноћама, али није много лакше ни кад је зима „мека“ као ова. Обилне кише створиле су пуно блата на његовим путевима, камиони проклизавају, оштећују се гуме, успорен је извоз ископина. На дну копа, где је руда најбогатија, слило се пуно воде од које је требало сачувати машине. Успешни у најтежем делу годинеАли, драстичних производних падова (као ранијих зима) није било и флотација ни дана није остала без руде. Управник копа Видоје Адамовић са задовољством нам рече да је за 19 дана марта откопано 590.000 тона руде, што је десетак процената више од плана јер је било планирано 520.000 тона. Међутим, од планираних 1,26 милиона тона јаловине уклоњено је безмало 900 хиљада тона, што је 70 одсто. Због тога је и план укупних ископина на 83 процената, пошто је уместо 1,78 милиона дато близу милион и по тона.
Успешни у најтежем делу годинеИ према годишњем и према оперативном плану у марту треба да дамо 850.000 тона руде. Сходно околностима коригован је само садржај метала у њој са 0,293% на 0,259% тако да нам је циљ 2.138 тона бакра у руди. И количине јаловине су са 2,4 милиона тона (годишњи план), смањене на „оперативних“ 2,055 милиона тона, али ћемо све надокнадити по лепом времену и на крају године имати оно што смо планирали – уверен је Адамовић. – Количине руде, као што се види, тренутно су десетак одсто изнад планираних и настојаћемо да тако остане до краја месеца. Јер, само прерадом више руде можемо надокнадити нешто слабији садржај метала, а надамо се да ће флотери имати услове за то.

“Церово”
Успешни у најтежем делу годинеПред запосленима на копу “Церово” плански циљ за март је 220.000 тона влажне руде са средњим садржајем 0,209 одсто бакра, односно 445 тона бакра у руди. Треба да уклоне и 280.000 тона раскривке, што је укупно пола милиона тона ископина. За 19 дана откопано је 138.240 тона руде или 102% и 128.040 тона јаловине, што је 75 % планираних количина. Дате су 183 тоне бакра у руди, а у концентрату 111 тона.
Успешни у најтежем делу године-Обилне кише су и на “Церову” отежале транспорт ископина и допринеле чешћем “испадању” камиона, па је од четири, колико тамо раде, један обично био ван строја – каже Адамовић. – Међутим, ових дана они се доводе у ред и са тог копа очекујемо, осим планираних количина бакра, и све боље напредовање на уклањању јаловине. Багер добро ради, бушилица такође, док су грејдер и булдозер имали проблема. Али, ових дана ћемо стабилизовати њихов рад и оставрити план. Само на јаловини се може очекивати неки проценат мање. На “Церову” постављамо још један систем за испумпавање воде из копа тако да ће се пред крај године, до када ће стићи још опреме, сићи у руду са бољим садржајем. Појачаћемо и екипу на одржавању камиона у другој и трећој смени.
За 19 дана на кривељском копу уклоњено је 900 хиљада тона јаловине и, ако се рачуна на још по 40 до 50 хиљада тона дневно, на крају месеца се може очекивати до 1,6 милиона тона. Међутим, узрок мањим количинама јаловине је пријатно изненађење које смо помињали и у прошлом рапорту из највећег басенског рудника. Наиме, уместо јаловине, један од два нова „комацу“ багера (К2), товари сиромашну руду са једне од горњих етажа Четвртог захвата!
Набушено је око милион тона руде, односно много више него што смо очекивали – каже задовољно управник. – То је добро и ту руду не можемо да бацимо. Мада је мало слабијег садржаја бакра и „разблажује“ проценат метала у композиту који испоручујемо флотацији, она нам је добродошла у овим условима успореног транспорта са дна копа где вадимо богатију. Захваљујући тој сиромашној руди у прилици смо да до више бакра дођемо већим количинама, а уједно чистимо етажу 305 за даље напредовање копа.
Успешни у најтежем делу годинеОсим на путевима, обилне кише донеле су доста проблема и на дну копа, али су се рудари изборили са водама које су надирале са свих страна. “Отворили” су боље партије руде на дну, а пресељењем једног пумпног постројења решен је и проблем њене влажности, односно лепљења за транспортни систем на путу до флотације. – Руда са дна је сада сувља, боља за прераду, а и бољег је садржаја бакра. Он је преко 0,3 одсто, па верујем да ћемо испоштовати оперативни план у погледу просечног садржаја метала од 0,26 одсто. Хоћу да нагласим да је коп данас у таквом стању да је руда отворена, доступна за откопавање, а кад са дна копа преселимо „ПХ3“ багер да утовара сиромашну руду у Четвртом захвату, онда ће се нови багери посветити само јаловини.
На копу раде две нове и две старе бушилице. Људи из машинског и електроодржавања улажу велики труд да те старе буду употребљиве. Јер, једна нова и једна стара обезбеђују несметан рад новим багерима који су им, захваљујући великом капацитету, стално „за петама“. Од три багера на дну копа у најгорем стању је „ПХ1“. Од двадест два камиона, на колико се рачунало за остварење годишњег плана, активно је 18 до 20, што је такође један од разлога кашњењу на ископинама. Управник посебно хвали људе из машинског одржавања који су отклонили квар на редуктору багера „ПХ3” у најтежим условима, такорећи у води и блату. И остали су добро радили, што говори да систем стимулација, предаје смена на лицу места и друге промене у организовању посла – имају ефеката.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…