Почетак Актуелно Рударство На кривељском копу руде и бакра по плану

На кривељском копу руде и бакра по плану

1 друго читање
0
0
1,165

Свом снагом у раскривање 

 Флотерима испоручене планиране полугодишње количине руде и бакра у њој, али је раскривање и даље болна тачка, па су рудари овог месеца са три велика багера и „спрегнутим“ деловањем радионица на бољем одржавању тешких камиона и пратеће механизације, кренули у раскривање Четвртог захвата до коначне границе
На кривељском копу руде и бакра по плануКОП „В.КРИВЕЉ“
. – Током јуна на површинском копу “Велики Кривељ” требало је да се откопа 826.590 тона руде и 2,215 милиона тона јаловине. Како нам је рекао управник копа Милан Делић, рудари су успели да флотацији испоруче 796.600 тона руде (што је 96,37 одсто плана) са 1.887 тона бакра у њој. То је десетак одсто више метала од планираних 1.787 тона захваљујући нешто бољем садржају метала у руди. Тако је незнатан подбачај у количини руде „испеглан“ јачим садржајем. План на јаловини, као и претходних пет месеци, није испуњен. Дато је нешто преко милион тона.
На кривељском копу руде и бакра по плануПодсетимо да је за шест месеци ове године на копу било планирано 17,12 милиона тона ископина од којих је 5,86 милиона тона руда, а 12,93 милиона тона раскривка. Према Делићевим речима, дато је 5,08 милиона тона руде, или 99,95 одсто плана, тако да се може рећи да је полугодишњи план остварен. План садржаја бакра у руди је и мало премашен (планирано 0,241% а остварено 0,265%), што је резултирало са девет процената више бакра у руди, па је уместо11.910 тона, остварено 12.878. – С обзиром на околности у којима смо радили током кишног пролећа, овим остварењем можемо бити задовољни, али ћемо се трудити да до краја године будемо и бољи – каже Делић додајући: – Болна тачка ове године, као и претходних, са којом се боримо и на коју усмеравамо све снаге и техничке могућности, јесте испуњење плана на јаловини. Јер, он је дугорочно врло битан за откопавање руде.
На кривељском копу руде и бакра по плануИ јулски план раскривања (2,24 милиона тона) је, по Делићу, оптимистичан, али ће свим силама настојати да му се што више приближе. Овог месеца из највећег басенског рудокопа се очекују 771.152 тоне руде. Међутим, како је средњи садржај бакра у њој нешто нижи (0,218%), јер ће се откопавати нешто сиромашније партије из Четвртог захвата, ићи ће се на количине.
На кривељском копу руде и бакра по плануТо значи да ћемо овог месеца испоручити 1.654 тоне бакра у руди – прецизира Делић. – Испуњење тог плана је реално и протеклих десет дана јула нам је добро кренуло како у погледу садржаја тако и количина. Ради испуњења плана и проширења Четвртог захвата деветог јула преместили смо један од нових багера из тзв. скраћеног у коначни захват, тако да сада тамо раде три највећа багера. Други важан корак у нашим напорима је да утоварну механизацију испрати исправност, расположивост камиона и максимална упосленост транспортног система за јаловину, али и довољно простора на ивици старог борског копа у који се одлаже. А, за то је важна исправност булдозера који је гура у коп. На нашу жалост, већ почетком јула он се покварио и док чекамо резервне делове из иностранства, већи део јаловине морамо да возимо камионима на одлагалишта поред копа. А, тамо су транспортне дужине, успони, а тиме и потрошња горива већи. Међутим, другу половину јула требало би да обележи интензивније отпремање јаловине и максимална упосленост система.
На кривељском копу руде и бакра по плануПоменимо и изазове „варљивог лета“. Повремени пљускови праве проблеме на електромрежама, путевима и тракама, а током топлих дана камиони се прегревају и отказују на успонима. Међутим, управник најављује озбиљнији рад, праву “офанзиву” у подизању броја расположивих возила. – „Спрегнутим“ радом радионица на старом борском и кривељском копу стављен је у погон већи број камиона. Тежња је да их у јулу буде још више како бисмо достигли број потребан за остварење плана раскривања. Морамо истрајати и у оспособљавњу булдозера и грејдера који нису ништа мање важни. Истина, садржај руде у Четвртом захвату је нешто слабији него на дну копа, али се спуштањем на ниже етаже тог североисточног дела улази у бољи садржај тако да је, дугорочно гледано, то правац у коме мора да се истраје на кривељском копу.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…