Почетак Актуелно Металургија На одељењу конвертора у Топионици остварују значајне уштеде

На одељењу конвертора у Топионици остварују значајне уштеде

5 друго читање
0
0
1,097

  Повећан број операција  

 

Са турском опеком просек је био 75, а са словачком 200 конверторских операција у кампањи. – Бележе се уштеде у потрошњи норматива, нафте, а смањен и физички рад извршилаца, бравара и ватросталаца. – Обезбеђен стабилан и сигуран рад конвертора и, истовремено, повећан степен његовог искоришћења. – Подмлађивање кадра добродошло због неповољне старосне структуре радника

На одељењу конвертора у Топионици остварују значајне уштедеРТБ, ТОПИОНИЦА. – На одељењу конвертора у Топионици ових дана обављена је јубиларна, 100. конверторска операција. Како нам је рекао Станоил Тасић, руководилац одељења, ово је половина кампање која се рачуна од једног до другог ремонта. Наиме, делимични ремонт је био зимус, па је конвертор број један пуштен у рад 22. јануара. У одељењу има четири конвертора, од којих се два („тројка“ и „четворка“) ремонтују за потребе нове топионице, док су остала два оперативна. „Двојка“, која је делимично ремонтована, исправна је и чека да „јединица“ заврши кампању која сада, са опеком из Словачке, траје просечно 200 операција.
На одељењу конвертора у Топионици остварују значајне уштедеДок смо користили опеку турског произвођача, просек је био 75 конверторских операција у кампањи. Словачку опеку први пут смо употребили од 24. фебруара до 21. јуна 2010. године (само једна кампања), па поново од 20. маја 2012. до 18. марта 2013. Са њоме имамо боље резултате, јер направимо много више операција (једна траје 12-13 сати). Раније је просек био 1,1-1,2 конверторске операције дневно, а сада смо тај број „подигли“ на 1,48 (у јануару) и 1,46 (у фебруару). То није резултат само примене словачке опеке него смо и мало променили начин вођења конвертора. На одељењу конвертора у Топионици остварују значајне уштедеТакође, бележимо велику уштеду у потрошњи норматива (ватростални бетони, малтери и опека), нафте за загревање конвертора (10-12 тона потроши се пре пуштања у рад), а смањен је и физички рад извршилаца, бравара, ватросталаца. На овај начин обезбедили смо стабилан и сигуран рад конвертора и, истовремено, повећали степен његовог искоришћења – истиче Тасић.
Наш саговорник додаје да сада, такође, могу да претопе доста хладног материјала који није обавезан, али је пожељан и потребан зато што то „захтева “ технологија, односно сиромашан бакренац. Пошто конвертори добро раде, на залихама више нема хладног материјала, па су од комерцијалне службе тражили да га увезу, што се досад никад није десило. На крају Тасић није пропустио прилику да похвали све запослене у овом одељењу (укупно 47), почев од непосредних извршилаца до бригадира и сменских мајстора. – Људство је добро обучено за свој посао. Имамо и подмладак који се успешно уклопио. „Правимо“ нове, младе бригадире. Подмлађивање кадра нам је баш добродошло управо због неповољне старосне структуре радника.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…