Почетак Безбедност и заштита Најновија крађа у РТБ-у могла да кошта животе рудара и деце

Најновија крађа у РТБ-у могла да кошта животе рудара и деце

4 друго читање
0
0
1,033

Лопови зауставили јамски лифт

 

Пошто су лопови пресекли кабл рудари су остали неко време заглављени у извозној машини, а крађом каблова директно су биле угрожене и пумпе за одводњавање рудника, па је најгори сценарио, потапање Јаме, избегнут пуком случајношћу. – Више није у питању класична крађа, нити економска штета, ово могу да назовем терористичким актом јер су директно били угрожени животи рудара и деце која су била на пракси. Реч је добро организованим бандама, људима спреминим на све и свашта, а то је проблем који морамо што пре да решавамо сви заједно: и тужилаштво, и СУП, и судство – каже директор Рудника бакра Бор Живорад Петровић
Лопови зауставили јамски лифтРББ.
– Када је јуче у току смене између XI и XIII јамског хоризонта, на дубини од 500 метара, „избацила“ велика извозна машина, односно стао лифт којим се рудари спуштају у Јаму, рударима је било јасно да се десило нешто озбиљно. А, десило се то да је из енергетског канала украдено око 300 метара специјалног кабла који струјом снабдева Јаму (вредан 3,9 милиона динара), битног за функционисање рударског лифта, али и пумпи за одводњавање рудника. Лифт са пет-шест рудара остао је заглављен неколико сати, све док надлежни нису проверили да ли нешто не недостаје и мањој извозној машини како би њоме из рудника извукли на површину 55 рудара и 14-оро деце која су у то време била на пракси. Срећа је, каже директор Рудника бакра Бор Живорад Петровић, да смо све рударе и децу могли безбедно да извучемо из рудника мањим лифотм.
Лопови зауставили јамски лифтКрађа је тако стручно изведена да уопште нисмо могли да је приметимо на време. Каблови у енергетском каналу били су преспојени алуминијумом (тзв. бајпас), па тек кад је он почео да се топи због превеликог оптерећења, лифт је „избацио“. Очигледно да је реч о добро организованим бандама које у свом тиму имају и електричара и то врсног. Ти људи су спремни на све и свашта. Зато више не можемо да говоримо о класичној крађи, нити економској штети за предузеће. Коликогод да, можда, неком звучи као тешка реч, ово морам да назовем терористичким актом јер су директно били угрожени животи рудара и деце која су била на пракси – каже Петровић.
Најновија крађа у РТБ-у могла да кошта животе рудара и децеДодаје да је само пуком случајношћу избегнуто и потапање рудника јер је крађа каблова угрозила и рад пумпи за одводњавање Јаме. – То више није наивна ствар, нити нешто што се дешава спорадично. Суочавамо се са нечим што је прерасло у проблем шире друштвене заједнице и зато неизоставно морамо одмах сви да се удружимо, и СУП и тужилаштво и судство, да томе станемо на пут. Зато смо тражили од полиције да испита и наше раднике како би се установило да ли су они умешани у ово – категоричан је директор РББ-а.
Он подсећа и на то да је недавно, у покушају да спречи крађу, у стари борски коп гурнут један стражар који је само срећом остао жив, да је убрзо након тог инцидента каменован други стражар, да се дешава да крадиљивца у по ноћи ухвате на јаловишту, привреду га, а он се пар сати након тога опет појави „у акцији“. Пре извесног времена нападнут је и стражар који обезбеђује вентилациону станицу која допрема ваздух у Јаму. Да су лопови тада успели у својој намери, могло је да дође до окретања ветрене струје, што би било погубно по рударе. – Ово што се јуче десило у Јами јесте кап која је прелила чашу! Више није питање да ли ће неко да страда, већ када ће се то и заиста десити – изричит је Петровић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …