Почетак Актуелно Металургија Највећа производња плавог камена од почетка године

Највећа производња плавог камена од почетка године

1 друго читање
0
0
1,522

Веома исплатив и тражен производ

 

Прерадом отпадног електролита из Рафинације катода и Златаре добијају производ којег немају на залихама и повећавају искоришћење бакра на нивоу Електролизе. – Са око 110 тона у мају Регенерација ће највероватније остварити петомесечни плански циљ од 470 тона
ЕЛЕКТРОЛИЗА
. – Од почетка ове године погон Регенерације произвео је 436 тона плавог камена, а само мају (до дведесет петог) 91,1 тону. Имајући у виду количине из претходних месеци (јануар 90 тона, фебруар и март по 81, април 92,5) овај погон са 25 запослених на путу је да до краја месеца оствари највећу производњу у овој години од око 110 тона. Фабрика изузетно ради и дневно даје од 3,5 до 4,2 тоне, а мање је било једино онда када је испиран систем или недостајала пара из топионице. На питање како постижу тај лагани раст производње веома траженог производа Јелена Маринковић Стоилковић, управница Електролизе, у чијем саставу ради овај погон (а где је она почела као приправница), каже:
Кад сам недавно дошла на ово место, концентрација електролита била је много ниска, а она је најважнија за производњу плавог камена, било да је реч о електролиту из Катодне рафинације бакра или Златаре. Због тога чешће него раније проверавамо њихову концентрацију и комбинујемо их пре упаравања. Јер, најважније је да добијемо тзв. пољопривредни квалитет плавог камена који се много боље продаје од индустријског, пошто нема киселине. Зато сада готов производ узоркујемо на пет, а не на 20 тона, да бисмо диктирали квалитет.
Снежана Станчић, која руководи овим погоном од 2004. наглашава да је реч о веома исплативом производу, пошто се у полазну ировину не инвестира. Полазна сировина су отпадни електролити из суседних погона Електролизе, а производ је веома тражен (у пољпривреди као фунгицид, у флотацијама као флокулант, код водовода за чишћење цеви и базена). Да је тако потврдио нам је и шлепер у који је управо утоварано 18 тона за Пољску, а тога јутра су отпремљене и четири тоне за Јагодину.
За оне које то можда занима, суштина процеса добијања плавог камена је да се отпадни електролит овде тростепено вакуумски упарава у измењивачима топлоте где га греје околна пара, а он губи воду. Кад је довољно концентрован појављују се центри кристализације, а онда “потхлађује” и бакар из тог отпадног раствора се издаваја у облику кристала бакар-сулфата који иду на сушење, а онда на паковање. По аустријској технологији (Г&Г) погон ради од 1981. године а рекордна производња од 1.272 тоне постигнута је 2013. године.
Током 2016. имали смо проблема са расхладним системом који је веома важан за кристализацију, као и са аутоматским вентилом за проток електролита, а и са неуједначеним дотоком паре – каже Снежана Станчић. – Августа је уграђен тај расхладни систем и одмах смо повећали искоришћење бакра, а смањили потрошњу индустријске воде. У току је набавка поменутог вентила и корита центрифуге, а кад се постигне континуитет у снабдевању процесном паром очекујемо још већу продуктивност и искоришћење бакра. Упркос овим тешкоћама, имамо солидну производњу и надам се да ћемо овог месеца бити на планираном петомесечном ниовоу. Он износи 470 тона, а ми смо пет дана пре истека месеца на 436 тона. Јер, повећањем производње катода добијамо електролит са много више бакра, што нам одговара.

Дакле, бакар који “побегне” са електролитом, дочека погон плавог камена. Али, ту није крај приче, каже Снежана: – Затворили смо циклус и од 2013. повећали искоришћење бакра на нивоу целе Електролизе. Сада се и наши отпадни раствори враћају у Електролизу и даље одбакрују уз помоћ оловних анода. Цементни муљ се враћа у топионицу, што Електролизи даје све бољи биланс. Надамо се већим улагањима, али захваљујући изузетној сарадњи са службама одржавања, погон солидно функционише, па смо априла и сада у мају искључиво производили плави камен највишег квалитета тако да га на залихама готово и немамо.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…