Почетак Актуелно Рударство  Највећи РТБ-ов рудник – „Велики Кривељ“ – ушао у другу фазу развоја

 Највећи РТБ-ов рудник – „Велики Кривељ“ – ушао у другу фазу развоја

3 друго читање
0
0
1,588
Највећи РТБ-ов рудник - „Велики Кривељ“ - ушао у другу фазу развоја

Начели захват са 60 милиона тона руде

 

 

Овог месеца очекује се прва већа количина од 250 хиљада тона руде из ИВ захвата у коме је од маја прошле године до данас уклоњено преко 20 милиона тона јаловине. – Допунским рударским пројектом предвиђене су још две развојне етапе у наредних 20 година, а остављена и могућност пете фазе за још две деценије рударења. – Уз све ово, две најдубље бушотине (преко 800 м) нису изашле из руде која је са дубином све богатија
Највећи РТБ-ов рудник - „Велики Кривељ“ - ушао у другу фазу развојаКОП КРИВЕЉ.
– Само из четвртог захвата кривељског копа овог месеца се очекује око 250 хиљада тона руде што су – по речима управника Видоја Адамовића – прве веће количине из овог дела. До њих се стигло након интензивног раскривања које је новим багером започето крајем маја прошле године, а до пројектованих граница захвата настављено јула ове године још једном великом машином марке „комацу“. Рударење у овом, североисточном делу копа – према Допунском рударском пројекту који је прошле године урадио борски Институт за рударство и металургију – представља другу развојну фазу “Великог Кривеља”, а поменутим документом предвиђене су трећа и четврта етапа и остављена могућност за пету.Видоје Адамовић
Прошле године уклонили смо 8,7 милиона тоне јаловине и узели првих 40 хиљада тона руде, што значи да је укупан ископ био преко 8,8 милиона тона. У овој смо наставили укључивши и други багер, тако да је до данашњег дана скинуто 20,1 милиона тона јаловине и откопано 384,9 хиљада тона руде, што је укупно 20,5 милиона тона ископина – каже Адамовић. Највећи РТБ-ов рудник - „Велики Кривељ“ - ушао у другу фазу развоја– А, тај четврти захват, или фаза II (према Допунском пројекту) укупно „носи“ 71,8 милиона тона јаловине и 67,1 милиона тоне руде са средњим садржајем 0,318% бакра. Пошто смо ове године повећали капацитет на руди са осам милиона тона на 10,6 милиона тона, у овом захвату имамо преко шест година рударења са солидним садржајем метала у руди. На горњим етажама он је нешто слабији, али се силаском у дубину побољшава. Засад се почетни слојеви руде из IV захвата мешају са богатом из III, па се добија композит са преко 0,28% бакра. У четвртом захвату овог месеца треба да потоваримо око 250 хиљада тона руде (са етаже 335.) средњег садржаја 0,22% бакра, што су прве веће количине из овог дела копа.
Највећи РТБ-ов рудник - „Велики Кривељ“ - ушао у другу фазу развојаЗахваљујући новим бушилицама, багерима и великим камионима, за неколико месеци нестала је кречњачка литица на коју се кренуло из „скраћеног“ у коначне димензије четвртог захвата. Сада се на том месту већ шире простране „терасе“ копа. Према управниковим подацима са 485. етаже одвезено је близу 700 хиљада тона јаловине, а са ниже та бројка ће бити близу милион тона. –

Двадест наредних година
У другој, трећој и четвртој развојној фази кривељског копа рачуна се на 214,8 милиона тона руде и 238,3 тона јаловине. То су укупне ископине од близу пола милијарде тона, тачније: 453,2 милиона тона, са веома повољним просечним коефицијентом откривке од 1,1. То значи да за тону руде треба уклонити 1,1 тону јаловине. Реч је о овереним резервама сулфидне руде у порфирском типу лежишта где је носилац орудњења халкопирит и за цео пројекат од 20 година просечни садржај је око 0,316%. Напомињемо да две најдубље бушотине (преко 800 м од површине) нису изашле из руде, а показале су тренд раста садржаја бакра са дубином!
Задовољан сам што следећом етажом излазимо из кречњака, тако да ће та (470.) бити пола кречњак – пола стенска маса погоднија за бушење и утовар. Већ на оној наредној, доле, очекујем још боље услове. Самим тим повећаћемо капацитет на јаловини тако да ће два нова багера товарити преко два милиона тона јаловине месечно, плус руду, које ће бити све више.
Према пројекту, у трећој фази развоја кривељског рудокопа, која ће почети истовремено са експлоатацијом у претходне две (односно у садашњем трећем и четвртом захвату), треба да се уклони 52,6 милиона тона јаловине и откопа 53,9 милиона тона руде средњег садржаја 0,310% бакра. Биће то, према управниковом објашњењу, наставак ове друге етапе, односно рударење источном страном кривељског копа. Четвртом фазом ће се допрти чак до диспечерског центра на југу и практично заокружити пројектовани модел копа који ће имати дубину од 530. етаже до 55 м испод нивоа мора. Ова развојна етапа „носи“ 103,6 милиона тона јаловине и 69,6 милиона тону руде са средњим садржајем бакра 0,32%.
Поменути Допунски рударски пројекат односи се на експлоатацију кривељског лежишта од 2011. до 2031. године – прецизира Адамовић. Највећи РТБ-ов рудник - „Велики Кривељ“ - ушао у другу фазу развојаМеђутим, њиме је, с обзиром на резерве руде, дата могућност и пете фазе која може да „носи“ коп још 20 година. Јер, реч је о још 503,1 милиона тона јаловине и око 409 млиона тона руде са средњим садржајем од 0,324% бакра. То би значило „још један круг“ рударења на овој локацији и силазак у оквире које је дао главни пројекат, односно на дубину од 100 м испод нивоа мора. Укратко: ако водимо коп како треба, могли бисмо да рачунамо да он ради најмање још 40 година!

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…