Почетак Актуелно Металургија Највише катода и плавог камена од почетка године

Највише катода и плавог камена од почетка године

6 друго читање
0
0
1,592

 Производња расте, ретур пада

За три месеца Електролиза дала 14.689 тона катода, а у априлу произвела 6.225 тона и 92,5 тона плавог камена, 130 кг сребро-нитрата и 180 кг сребро-јодида. –„Проценат ретура смањили смо на 13,43 одсто – каже нова управница Јелена Маринковић Стоилковић – тако што смо повећали циркулацију електролита, класирали сав ретур и дебљи вратили у процес“. – При већем приливу анода активирана стара Електролиза и неко време радило 760 ћелија
ЕЛЕКТРОЛИЗА
. – До краја априла, како нам је (двадесет седмог) најавила нова управница Јелена Маринковић Стоилковић, Елекролиза је требало да да преко 6.000 тона катодног бакра и то се догодило. Из овог погона изашло је 6.225 тона катода, а дневна производња (из 144 ћелије старе и 520 нове Електролизе) усталила се на 265 тона. Достигнути биланс од 5.537 тона за 27 дана био је за преко 500 тона већи од термин-плана кроз чије се бројке, иначе, одлично види како се радило током месеца. Било би, каже управница, и више катода да застој због пумпи у Сумпорној није зауставио и прилив анода из Топионице, као и да је више нових тзв. алфалавала, плоча које побољшавају циркулацију електролита, а тиме и таложење бакра. Међутим, алфалавали су већ плаћени и средином јуна треба да стигну. Такође би добро дошло више млађих радника, поготово за рад на електролитичким ћелијама, мада је неколицина примљена.
Проценат ретура смо смањили тако што смо повећали циркулацију електролита, што је било најважније, а онда класирали сав ретур и онај дебљи вратили на „трећу туру“, што је, иначе, раније рађено у Електролизи. Ја сам поново кренула са тим и априла имамо 122 тоне катода од, да тако кажем, половних анода, а ретур који смо вратили у топионицу много је тањи, чак избушен. Успели смо да максимално искористимо аноде и вратимо само ушице тако да је проценат ретура на данашњи дан 13,43 одсто. Залихе ретура улажемо у 28. групу старе Електролизе коју намеравамо потпуно да санирамо јер су некад у њој групе много боље радиле него у новој. Пошто је прилив анода све већи, активирали смо и ту стару тако да смо неко време у априлу имали 760 активних ћелија. Људи који раде „на кацама“ (како ми овде зовемо електролитичке ћелије), дали су максимум у свом мукотрпном послу где је готово све на „орук“. За то су добили десет одсто већу плату, али смо сви заједно добили смањењем бакра који кружи између Топионице и Електролизе.

У старој Електролизи, где је крајем месеца радило шест група, наставља се санација подова, теку машински и електрорадови, сређују се резервоари, измењивачи топлоте, алфалавали, пошто она, како рече управница, у летњем периоду много боље ради, много више даје. – Ми смо, на пример, из неких група имали по 96 тона из прве и друге туре – каже она.- То је изузетно и санирамо је зато да бисмо при већем приливу анода имали на располагању и стари и нови погон. Производња плавог камена одвијала се сходно количинама електролита из Златаре и Електролизе и до краја месеца дато је 92,5 тона бакар-сулфата. – Покушаћемо да, кад буде пара, набавимо вентил за проток електролита и санирамо лежиште центрифуге, која је најважнија у том погону. Јер, чим сам рекла да нам циркулација електролита није добра и да нам се због тога не растварају аноде – каже управница – одмах је одобрена куповина иначе скупих алфалавала (један 54.000 евра). То су, међутим, веома важне плоче за процес и 16. јуна треба да стигну у Електролизу. За Фабрику соли метала успели смо да одвојимо извесну количину сребра и злата ради производње сребро-нитрата и сребро-јодида. Произведено је 130 килограма сребро-нитрата, од чега је 10 кг за инострано тржиште, девет за домаће, а остатак је утрошен на производњу сребро-јодида (180 кг) од чега је 150 кг продато домаћим купцима. Подсећам да су сви производи Електролизе унапред продати – и бакар, и сребро, и злато, и селен, и платина, и паладијум – готово све иде на страно тржиште. За три месеца из Електролизе је изашло 14.689 тона катода – у јануару 5.523 тоне, у фебруару 4.009, у марту 5.157. Искоришћење бакра у фебруару је било 99,73 одсто, у марту 99,78 а и април неће бити гори од претходног месеца. Просечно је улазило 214 тона анода дневно и марта је било 16,43 процента ретура, да би у априлу пао на поменутих 13,43 одсто.
Нову управницу радује добра сарадња са запосленима јер верује да само као тим могу успети. Посебно наглашава сарадњу са службама машинског и електроодржавања без којих, каже, не би било успеха. – Важно је знање, али и однос међу људима. Када се све то уклопи, резултати морају бити бољи – каже Јелена. – У Електролизи они су већ бољи, искоришћења бакра су већа, проценат ретура мањи, људи не одбијају посао кад год их позову.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…