Почетак Актуелно Металургија Након ремонта захуктана производња бакра

Након ремонта захуктана производња бакра

1 друго читање
0
0
608

 Металуршки погони пуни „к’о око“

РТБ. – Потврда квалитетно и у најкраћем могућем року изведеног ремонта металуршких постројења, стигла је овог месеца директно са лица места. Након ремонта захуктана производња бакраИз Топионице, а и Електролизе. Топионичари ће у октобру произвести чак 8.000 тона анодног бакра и због тога електролизери припремају додатно место за његово прихватање, смештање и даљу прераду. Нова електролиза је, по речима тамошњег управника Драгана Јовановића, пуна „к’о око“, све ћелије су у раду, капацитет је попуњен целих 100 одсто, па је почело и пуњење ћелија у старој електролизи, где је већ сада смештено око 800 тона анодног бакра за кога није било места у новом погону.
Након ремонта захуктана производња бакраПроизводња се дословце захуктала откад је ремонтована металуршка линија и већ сада се зна да ће ове године бити знатно већа од прошлогодишње, када се, подсећања ради, у новој Фабрици сумпорне киселине, под руководством канадског СНЦ Лавалина, догодио пожар. Хаварија која се тада десила имала је за последицу, поред спорадичних епизодних загађења ваздуха у том периоду, и много мању продукцију бакра од планиране. Предуго се чекала испорука оштећених делова, а када су они коначно стигли комплетан ремонт обављен је у рекордном року. Знало се да ће санација пожаром оштећених елемената драстично поправити и еколошку, али и економску слику РТБ-а Бор, па је озбиљан и обиман посао који је урађен у оквиру ремонта унапред разрађен до танчина. Ремонт је, по мишљењу стручног надзора из Немачке, изведен беспрекорно, а резултат је демантовао њихову досадашњу праксу која је говорила да ће сви захвати у Бору морати да потрају најмање 12 дана. Завршен је за рекордних пет дана, дакле ефикасно и квалитетно. Притом је и коштао трипут мање од сличних захвата раније јер је, ем први пут изведен ремонт самостално, без присуства великих извођача радова, ем је велики део послова наплаћен од осигурања.

Потврда његове ефикасности и квалитета стигла је наредног месеца јер је производња одмах почела да расте. По евиденцији електролизера производња ће, закључно са октобром, достићи 46.786 тона катода. Поређења ради, прошлогодишња укупна продукција била је за две хиљаде тона бакра мања. Најбољи доказ за то је, како истичу у Електролизи, чињеница да се после пуних 16 година стари погон поново „враћа у живот“. Месечна прерада је, наиме, до половине октобра превазишла капацитет нове електролизе и први пут од 2000. године анодни бакар мора да се прерађује у два погона.
Стара електролиза изграђена је далеке 1938. године. Дограђивана је педесетих, али је и тако дограђена била мала за сав бакар који се у то време производио. Зато је 1969. године изграђена још једна, нова електролиза и у оба погона радило се све до 2000. године. Тада је, због недостатка сировина, производња преусмерена искључиво на нови погон јер је прерада почела из године у годину да пада.
Те 2000., када је последња комерцијална производња изашла из старе електролизе, имали смо прераду 45.633 тоне, дакле мање него у овом тренутку. Схватили смо да нема потребе да раде оба погона, да се на два места узалуд троше струја, пумпе за осветљење и грејање. Целокупна производња пребачена је у нову електролизу и од тада њена попуњеност варира. Најслабија година била је 2004., када је прерада била непуних 12.000 тона. Последњих година прерада расте, попуњеност погона почиње да бива солидна, али смо тек сада, након овог ремонта, дошли до тога да нова електролиза буде пуна 100 одсто – рекао је управник Електролизе.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Зорана Михајловић у Мајданпеку: Радови на планини нису ничији хир

Санација Старице мора да се заврши и ту компромиса нема Овде смо да бисмо показали да радо…