Почетак Актуелно Металургија Нова металуршка постројења и у јуну радила стабилно

Нова металуршка постројења и у јуну радила стабилно

4 друго читање
1
0
849

Посебна пажња превентивном одржавању

 

Добро планирање је кључ успеха сигурног и безбедног рада агрегата у наредном периоду – рекао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а. – Очекује се да топионичари заврше јуни са 5.500 тона анода, а електролизери са 4.400 тона катода. – „Сумпораши“ продукују и по 1.100 тона киселине дневно

Нова металуршка постројења и у јуну радила стабилноТИР. – За 26 дана јуна Топионица је примила укупно 22.303 тоне влажног концентрата бакра, са 3.824 тоне „црвеног“ метала. Од укупне количине допремљене сировине, 10.140 тона стигло је из Флотације „Велики Кривељ“ (са 1.356 тона бакра), 4.216 тона из Флотације Рудника бакра Мајданпек (818 тона), 1.500 тона из Флотације Бор – концентрат из Јаме и шљаке (240 тона), као и 6.447 тона из увоза (1.410 тона). Топионица је за то време прерадила 24.466 тона сувог концентрата (1.050 тона дневно) и претопила 800 тона ретура, а произвела је 7.024 тоне бакренца, односно 4.700 тона анодног бакра (180 тона, у просеку, дневно). Како се очекује, топионичари ће на крају овог месеца забележити производни биланс од 5.500 тона анодног бакра. У бедингу ових дана има око 3.100 тона шарже, односно 630 тона метала у концентрату.
Нова металуршка постројења и у јуну радила стабилноПочетком јуна Топионица је стајала четири дана. Застој је искоришћен за оспособљавање електростатичког филтера у новој топионици, као и за редован преглед у топионици и фабрици сумпорне киселине. Нова постројења раде стабилно, а посебну пажњу посвећујемо превентивним прегледима и превентивном одржавању, јер је добро планирање кључ успеха сигурног и безбедног рада агрегата у наредном периоду. Такође ћемо често контролисати и обученост радника, као и коришћење заштитних средстава. Неће бити дозвољен приступ и рад радницима без прописане заштитне опреме. Акценат ћемо ставити и на праћење доласка и одласка са радног места, нарочито она дефинисана са посебним ризиком, јер не желимо да дође до повређивања радника на путу од капије до њихових радних места. Желимо да одржимо добру радну и технолошку дисциплину, чистоћу радних места, као и радне средине која је сада на високом нивоу о чему сведоче и бројни зелени травњаци у кругу предузећа – рекао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а.
Нова металуршка постројења и у јуну радила стабилноФСК је стабилним радом, у границама пројектованих технолошких параметара, успешно „пратила“ рад Топионице и продуковала и по 1.100 тона сумпорне киселине дневно (око 19.000 тона месечно). У складишту се налази 5.000 тона киселине која се свакодневно отпрема потрошачима у земљи и иностранству. Постројење за пречишћавање отпадних вода (у саставу ФСК-а), такође ради добро, и у наредних десетак дана очекује се завршетак друге касете за складиштење муља из овог постројења.
Електролиза је за 26 дана јуна, са 535 ћелија у раду, дала 3.900 тона катодног бакра, а очекује се да први летњи месец заврши са 4.400 тона „црвеног“ метала, и то одличног квалитета. Тодоровић је посебно похвалио раднике Електролизине РЈ Електролитичка рафинација бакра због изузетног труда који улажу, посебно у летњим месецима, како би одржали производњу у планираним границама. РЈ Регенерација продукује око 60 тона плавог камена месечно који се непрестано пласира традиционалним купцима (ових дана нема залиха готовог производа).

У Фабрици бакарне жице потпуно је упослен погон синтер-металуршких производа, а очекује се да ускоро добије лиценцу која би му омогућила рад и за инострано тржиште. Прерада метала израђује специјалне делове за руднике и друга постројења.
Услужни погони ТИР-а успешно су обавили своје задатке. Енергана је задовољила потребе за свим енергентима технолошког процеса добијања бакра у Топионици, Фабрици сумпорне киселине и Електролизи (грејање електролита). Тодоровић је поново апеловао да се, због предстојећих топлих дана, и убудуће максимално води рачуна о рационалној потрошњи технолошке воде (ниво Борског језера је ових дана 25 центиметра испод прелива). Транспорт ТИР-а, са свом расположивом опремом и високим степеном њене исправности, у друмском саобраћају превезао је све количине топионичке шљаке и концентрата, а у железничком концентрата и сумпорне киселине. Због високих температура, отежани су услови рада, али се задаци обављају у складу са предвиђеним плановима.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Један коментар

 1. Boza Bogdanovic

  2. јула 2016. у 13:49

  B92 je objavio clanak: „Kako spasiti RTB?“ Tri puta sam slao sledeci komentar, ali nisu hteli da ga objave?! Citiram taj komentar:
  U proslom clanku B92: „Kafanski“ dug RTB Bora, salveta vredna 60 mil EUR“ gen. dir. RTB-a Spaskovski je „podvukao i da dug „Bora“ prema Pariskom i Londonskom klubu poverilaca od 408 miliona evra, iako je svima otpisan, i dalje figurira u poslovnim knjigama borske kompanije.“ (zavrseno citiranje)
  Medjutim, STINS (Strucni Tim za Izradu Nove Strategije) je oktobra 2006. godine zavrsio Strategiju. I sada se moze otvoriti na Google. Vidi: rtb-STRATEGIJA-PRIVATIZACIJE.PDF. Uzgred, i ja sam ucestvovao u izradi te Strategije (vidi 5. stranu). Ukupne komercijalne obaveze su na 45. strani. Prema Standard Bank London iznosile su 10.203.000 eura, a prema Anglo Yugoslav bank London svega 1.990.000 eura. Ukupne inostrane obaveze 20. juna 2006, godine su svega 77.231.000 eura.
  Ocigledno je da neko namerno „naduvava“ dugove RTB-a prema stranim firmama, iz tri razloga. Ocekuje ogromnu proviziju od nekoliko desetina miliona eura i zeli da se RTB zatvori zbog ogromnih inostranih dugova. Kasnije ce ga neko kupiti za „saku dolara“, a on ce ponovo dobiti ogromnu proviziju. O katastrofalnim posledicama zatvaranja RTB-a mogu napisati jos nekoliko strana.
  Boza Bogdanovic, Bor

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…