Почетак Актуелно Нова „технолошка линија“ у Електролизи

Нова „технолошка линија“ у Електролизи

6 друго читање
0
0
857

Бакар из отпадних вода

 

У зависности од тренутне производње, дневно се „преради“ 25-35 кубика отпадних вода. – За 19 дана у фебруару овим поступком добијене непуне три тоне „црвеног“ метала (у виду бакарног праха). – Д. Јовановић: Подухват, у који ништа није инвестирано и који смо извели сопственим снагама, наишао на разумевање свих запослених у погону који схватају његов значај и ефекат на пословање

Бакар из отпадних водаТИР. – Од фебруара у Електролизи је почела и практично да се примењује нова „технолошка линија“ – третман свих отпадних вода овог металуршког погона. Како је објаснио Драган Јовановић, управник Електролизе, њене три производне целине (за катодни бакар, племените метале и селен и бакар-сулфат) годинама раде по застарелим технологијама давно уграђеним, тако да се у различитим деловима процеса јављају отпадне киселе воде, док поједине садрже извесне количине корисних супстанци, попут бакра. У погону су у протеклом периоду обавили „снимање“ и селекцију свих вода које се овде троше (реч је, углавном, о индустријској води). Свуда где је било могуће (на пример тамо где, ради хлађења, само прођу кроз неки агрегат и излазе незагађене), те воде се сакупљају преко сабирног базена и враћају назад у процес. Електролиза на тај начин месечно уштеди 10.000-15.000 кубних метара индустријске воде (заједно са Пометон–ТИР-ом месечно троши око 23.000 кубика). Друга група вода која је на неки начин контаминирана делимично се, након филтрирања, употреби за поједине процесе, што је случај у радној јединици за производњу катодног бакра. Оне са повећаним садржајем хемијских елемената (арсен, гвожђе, олово), које би „загадиле“ катодни бакар, не смеју поново да се користе.
Бакар из отпадних водаИдеја није нова, а третман отпадних вода је у минулих 15 година рађен само експериментално због стицања основних знања и сагледавања кинетике процеса, али никада стално и на дужи временски рок. Стога смо у Електролизи одлучили да огледе преведемо у конкретан подухват, и то сопственим снагама. Једна половина отпадних вода које се третирају на овај начин је из тзв. флоп-танка Регенерације, а другу чини микс вода из Златаре и електролитичке рафинације бакра. У зависности од тренутне производње, дневно се „преради“ 25-35 кубика. За процес (ЕW – електровининг) искоришћена је постојећа опрема у старој електролизи (две електролитичке ћелије, систем за циркулацију и грејање електролита, а као анода служи олово). Бакар из отпадних водаНишта није инвестирано у нову опрему, већ су наше службе машинског и електроодржавања постојећу прилагодиле новим захтевима. Ова тзв. нова технолошка линија за 19 дана у фебруару је произвела и топионици, као повратни материјал, испоручила непуне три тоне бакра. Добијени „црвени“ метал није компактан и у облику катоде, већ се као бакарни прах таложи на дну електролитичких ћелија, празни и одлаже на погодно место за сушење – истиче Јовановић.
Наш саговорник додаје да су се првог месеца рада „нове линије“ трудили да концентрацију бакра у процесу сведу на 1 грам по литру отпадних вода (садржај метала у овако насталим бакроносним муљевима је, у просеку, 80-85 процената суве материје). Тренутно се сагледавају и економски ефекти (осим потрошње електричне енергије и одређене количине трафо-уља, других трошкова нема). После првих искустава, у наредном периоду планирају да уведу вакуумски систем „извлачења“ бакроносног муља из електролитичких ћелија, као и да осмисле начин његовог сушења. Управник Електролизе закључује да је подухват наишао на разумевање свих запослених у погону који схватају значај и ефекат овога што се ради на пословање.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…