Почетак Актуелно Металургија Нова топионица спремна за доказивање

Нова топионица спремна за доказивање

11 друго читање
0
0
732

Финци задовољни вођењем процеса

 

Експерти “Оутотец”-а почетком фебруара веома добро оценили рад наших оператера и дали последње савете топионичарима пред завршну проверу технологије коју су нам испоручили. Током непрекидне 24-часовне провере треба да се докажу све пројектоване и гаранцијске величине, а до већине од њих наши људи не само да су стигли, већ су неке и унапредили
Нова топионица спремна за доказивање пројектованих капацитета и искоришћењаНОВА ТОПИОНИЦА
. – И усмене оцене и писани извештај стручњака “Оутотец”-а, који су на позив РТБ-а Бор од другог до петог фебруара боравили у Бору са циљем да помогну у вођењу процеса нове топионице, у провери и подешавању процесних параметара и приближавању циљевима дефинисаних пројектом, говоре да се од њихове претходне посете средином децембра пуно напредовало. Тони Коркан, руководилац изградње, и још четворица стручњака: за флеш-пећ, конверторе, софтвер и инструментацију, машинство, констатовали су – како нам рече Нова топионица спремна за доказивање пројектованих капацитета и искоришћењаДраган Маринковић, директор пројекта – да су параметри и процес већ сасвим у реду, да је остварен велики прогрес у односу на боравак средином децембра и предложили шта још треба да учинимо да бисмо дошли до највишег нивоа, до потпуног остварења пројектом дефинисаних процесних параметара.
Стање са еколошког, а наравно и технолошког аспекта сада је сасвим задовољавајуће – каже Маринковић. – Остварују се добри параметри што најједноставније потврђује чињеница да на димњацима нема дима, а нашли смо и решење за избијање гаса поред вентилатора, што је проблем ове технологије широм света. Део тог гасовода заменили смо и уградили два нова затварача која су направљена према нашем дизајну! Затварачи одлично раде, производња бакра се сасвим добро одвија, а и фабрика сумпорне киселине остварује добре резултате прерађујући све гасове из флеш-пећи и конвертора. Дневно даје преко хиљаду тона киселине.
Нова топионица спремна за доказивање пројектованих капацитета и искоришћењаПрема речима директора Топионице и рафинације Бобана Тодоровића, током ове друге посете фински експерти су најпре извршили инспекцијски преглед свих превентивних и корективних мера које су сугерисали у децембру јер, како рече, није циљ да се стално враћамо на почетак, већ да што пре дођемо до пројектованих капацитета и искоришћења. На обострано задовољство – напредовало се:
Капацитет уопште није споран, а и искоришћења бакра и сумпора улазе у пројектоване оквире – истиче инжењер Тодоровић коме је поверено доказивање гаранцијских параметара овог за српску металургију бакра историјског подухавата. – Већ смо шаржиралии 63 и 65 тона на сат, доказујући тиме да нова топионица може да ради знатно већим капацитетом од предвиђеног базним инжењерингом. Забележили смо и високо временско искоришћење нове топионице која је за десет дана фебруара стајала само 25 минута! Притом смо знатно смањили и потрошњу норматива, првенствено мазута за догревање флеш-пећи. Било је дана када је била испод три тоне, што је апсолутни минимум и у складу са пројектованим вредностима рада постројења.

И Маринковић и Тодоровић су нам казали да је са експертима из Финске одржано више састанака на којима је направљена матрица, односно распоред доказивања радних параметара нове топионице. Том приликом добијене су прецизне инструкције која ће опрема бити тестирана, где се и шта мери, којим методама, којим апаратима, колика је учесталост мерења, у којим границама треба да се крећу измерене величине, у којим акредитованим лабораторијама ће се анализирати и ко је, поименице, задужен за организацију и реализацију тестова током 24-часовног доказног периода. Већ и током ове посете Финаца показали смо да су многи елементи рада постројења у складу са пројектованим вредностима – каже задовољно Тодоровић. – Остало је још да докажемо вредности рада сушача шарже (пошто потпуно заменимо све џак-филтере за хватање прашине), тако да очекујем да будемо потпуно спремни за перформанс-тест кад се договоримо са компанијом “СНЦ Лавалин”, која је пројектовала нову топионицу. Невезано за све то, ми ћемо вероватно следеће недеље, у сопственој режији, организовати доказивање параметара. Проверићемо комплетне инсталације и опрему, односно параметре рада сушача шарже, шаржирања флеш-пећи, котла, електрофилтера, гасова, запрашености – значи обавићемо сва мерења предвиђена за доказни период. Лично сматрам да неће бити никаквих проблема да нова топионица покаже да је то одличан пројекат чији ће се резултати тек показати у правом светлу за две-три, пет година, односно у будућности.
Нова топионица спремна за доказивање пројектованих капацитета и искоришћењаОд Сашке Тасић, техничког руководиоца Топионице, иначе одговорне за рад флеш-пећи, сазнајемо да су Финци задовољно запазили да наши оператери у командној соби веома добро воде процес, па и сами утичу на побољшање параметара рада пећи. – Сугестије финских експерата овом приликом, углавном, су се односиле на систем “адвајзер” који управља процесом – каже Сашка. – Радили су и прорачуне шаржи које прерађујемо и рекли нам да имамо веома добре радне параметре, да су нам добри материјални и топлотни биланси и препоручили превентивне полугодишње провере и одржавање. Они сматрају да смо већ спремни за тестирање и предочили су нам шта би све требало да припремимо.
Нова топионица спремна за доказивање пројектованих капацитета и искоришћењаИван Најденов, руководилац радне јединице Конвертори и рафинација, казао нам је да су Финци током прве посете предложили, а топионичари прихватили, побољшања у заштити лонаца за бакренац и у њиховој манипулацији, чиме је већ смањено стварање хладних материјала за десетак тона дневно. – Овом приликом – каже Најденов – запазили су да смо доста напредовали на том плану и саветовали нам да променимо начин узимања узорака из лонаца за анализу. Напредовали смо и у коришћењу техничког кисеоника у циљу интензивирања и побољшања конверторских операција. Даљи напредак на одељењу конвертора повезан је са набавком мерне опреме за правовремене, односно брзе хемијске анализе шљаке и бакренца (“XМЕТ”-уређај), са инсталирањем вага на крановима и куповином “ОПЦ”-анализатора гаса. Ова опрема ће помоћи да боље водимо конверторске операције и остварујемо боље резултате.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…