Почетак Актуелно Рударство Новембарски рапорт са кривељског копа

Новембарски рапорт са кривељског копа

2 друго читање
0
0
684

Стабилно пред зиму

 

Уз свестране припреме тешких машина, путева, електромреже и пумпних постројења за хладне дане, кривељски рудари очекују крај једанаестог месеца са планираном количином бакра у руди и солидним дометом у раскривању (80-ак одсто месечног плана) у чему од половине августа бележе знатно боље резултате
Новембарски рапорт са кривељског копаКОП КРИВЕЉ
. – До 24. новембра (када смо посетили кривељски коп), тамошњи рудари су дали 576.020 тона руде (што је 90 одсто плана) и 1,125 милиона тона јаловине (или 80 одсто планираних количина које нису мале: 1,888 милиона тона). Према речима управника копа Милана Делића овај мали подбачај на руди је последица петосменског застоја због ремонта секундарног дробљења у флотацији. Није било места на депонији за њено одлагање, али је флотација све то време имала довољне количине за рад све три секције млинова.
Верујем да ћемо се убрзаним радом преосталих дана новембра веома приближити или потпуно остварити месечни план откопа руде (850.00 тона), мада је досадашњи подбачај у количини већ делимично „испеглан“ бољим садржајем бакра. Планирани средњи био је 0,229% а за протекла 23 дана, према извештају геолога, остварен је нешто бољи, односно 0,238%. Тако смо и са тим, незнатним подбачајем на руди дали 1.408 тона бакра из ње, што је готово по плану. Реални су изгледи да у овој последњој седмици новембра достигнемо и планиране количине руде. Што се тиче јаловине, где смо овог месеца на 80-ак процената месечног циља, преломни период била је средина августа, када нам је боље кренуло тако да смо се током септембра и октобра приближили плану. То је резултат боље организације и веће расположивости транспортног система.
Ка крају године кривељски коп иде са солидним десетомесечним откопом руде. Планирано је 8,467 милиона тона руде, а дато 8,263 милиона тона, што је 98 процената плана. Према подацима које смо добили од управника, у погледу садржаја бакра у руди биланс је још и бољи. Уместо планираног средњег од 0,232%, остварен је 0,253% што је пребачај од око осам процената, тако да су уместо планираних 19.057 тона, за десет месеци дате 20.004 тоне бакра у руди. Тако је подбачај од три одсто у количини руде „испеглан“ бољим садржајем и остварено је четири одсто више бакра у руди у односу на план.
Међутим, од планраних 20,654 милиона тона јаловине за десет месеци уклоњено је тек 12,083 милиона тона, што је 60-ак процената. – Охрабрује то – каже Делић – да смо последња три месеца на јаловини знатно ближи планским циљевима. Тако смо у септембру остварили око 96 процената плана, октобра близу 80 одсто, а тенеденција је да и новембра дамо преко 80 процената. То су добри показатељи у односу на првих седам месеци ове године. Ако је судити по укупном билансу за 23 дана, новембар бисмо могли сврстати у један од стабилнијих месеци ове године јер смо солидни и у припреми стенске масе (руде и јаловине), добри у развоју путева и електромреже, броју расположивих бушилица, багера, камиона

Још увек повољно време на највећем басенском рудокопу користе за зимску припрему машина. Сва механизација снабдевена је антифризом, критични делови путева на копу (успони, кривине) пресвучени су ризлом да могу да поднесу обимније падавине. Санирају се спојнице електромреже да по снегу не би долазило до пробоја, проверавају се пумпне станице и цевоводи система за одводњавање. За рад по снегу припремају се и дробилице за руду и јаловину, транспортни систем… Тако је поменути дводневни ремонт секундарног дробљења у флотацији искоришћен за миниремонт чланкастог додавача и оправке дробилице за руду. Има и довољно соли за посипање одличних, широких путева.
Даљи радови на копу одвијаће се по североисточним боковима, с тим што ће са доњих етажа два багера давати руду, а друга два, са горњих, јаловину. Очекујем крај једног стабилног месеца са солидном производњом и због тога бих похвалио запослене на копу – каже Делић – Јер, озбиљно су схватили ситуацију и своје задатке добро обављају. Похвалио бих и људе са транспортног система који већ трећи месец ради без помоћи булдозера, што умоногоме повећава количине превезене јаловине. Захваљујући њему постижемо знатне уштеде, посебно на гориву, а остварујемо већу производњу. Добром организацијом настојаћемо да та „линија“ функционише и зимус, а она подразумева даноноћно праћење стабилности одлагача на ободу старог борског копа. У току је и ремонт друге дробилице за јаловину на транспортном систему.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…