Почетак Актуелно Рударство Нови багер на кривељском копу

Нови багер на кривељском копу

2 друго читање
0
0
1,017

 Замах у раскривању руде

Уз помоћ нове машине запремине кашике 15 кубика, вредне 3,5 милиона евра, и још три хидраулична багера купљена пре годину-две, у највећем басенском рудокопу месечно ће се уклањати преко два милиона тона јаловине
Нови багер на кривељском копуРТБ, КОП „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – Уочи Дана рудара и Дана компаније на површинском копу „Велики Кривељ“ пуштен је у пробни рад нови хидраулични багер марке „комацу“ вредан 3,5 милиона евра. Први човек рударско-топионичарског басена Бор Благоје Спасковски учинио је то у присуству Вилијама Инфантеа, сталног предствника Уједињених нација у Србији, амбасадорке Аустралије Хелене Стадерт и високих дипломатских представника из амбасада Канаде, Финске, Шведске, Велике, Британије и Сједињених Америчких Дражава.
Изражавајући велико задовољство што су басенски мајстори и стручњаци, заједно са инструкторима фирме „Комацу“, успели брзо да монтирају нову машину, Спасковски је казао:
Нови багер на кривељском копуОвај багер није највећи, али је најновији и даваће исто онолику производњу колико они већи, али мало старији. А, производња ће бити знатно снажнија јер су наши људи постали специјалисти да брже одржавају овакве машине. Посебно сам срећан што је с нама данас уважена екселенција амабасадорка Аустралије, уважени господин Инфанте и сва остала господа великих сила, богатих рударских земаља и брендова овога света. Сви они су дошли да виде компанију РТБ, да виде успех наших рудара, да виде овај лепи крај Србије.
Нови багер на кривељском копуДојучерашњи управник кривељског копа, сада директор Рудника бакра Бор, Видоје Адамовић рече нам да је ово четврти хидраулични багер на копу, поред два марке „комацу“, запремине кашике 22 кубика, и нешто старијег марке „терекс ОК“ чија кашика, такође, запрема 15 кубика.
Овај најновији багер произведен је у Немачкој фирми „Демаг“ која послује у саставу јапанске компаније „Комацу“. Наши људи склопили су га за девет дана. Очекујемо већи капацитет на утовару. Два велика багера иду искључиво на јаловину у коначном Четвртом захвату, а овај нови ће утоварати и руду и јаловину на нижим етажама. Циљ је да месечно дајемо преко два милиона тона јаловине.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…