Почетак Актуелно Рударство Нови багер стигао на коп „Церово“

Нови багер стигао на коп „Церово“

2 друго читање
0
0
1,805

Брже до боље руде

 

Уз помоћ модерне машине запремине кашике 15 кубика, а вредне 3,3 милиона евра, са „Церова“ ће се, према речима директора РББ-а Видоја Адамовића, повећати месечне испоруке бакра у концентрату на 350 до 400 тона, а догодине кренути и у отварање лежишта „Церово 2“. – Ово је шести хидраулични багер који је РТБ Бор купио у последњих пет година за потребе копова „Кривељ“ и „Церово“
Нови багер стигао на коп „Церово“РТБ Бор, КОП „ЦЕРОВО“
. – Једином багеру на површинском копу „Церово“ ових дана поридружио се нов хидраулични џин јапанске марке „комацу“ (произведен у Немачкој), запремине кашике 15 кубика. Басенски мајстори, уз помоћ сервисера, приводе крају његову монтажу и, како нам рече директор Рудника бакра Бор Видоје Адамовић, почетком наредне недеље може се очекивати његово пуштање у пробни рад. Ово је шести хидраулични багер који је Рударско-топионичарски басен Бор купио у последњих пет година за потребе кривељског и копа „Церово“.
Нови багер стигао на коп „Церово“Пре седам дана почело је склапање и, као што видите, скоро све је завршено – рече новинарима Адамовић. – Багер је вредан око 3,3 милиона евра, а за ову годину планирана је и набавка још пет возила, једне бушилице и једног булдозера. Нови багер ће до краја године уклањати јаловину у копу „Церово 1“ и тако створити предуслове да стигнемо до бољег садржаја, тј. да продубимо коп. На тај начин ћемо отворити етаже са бољим садржајем и очекујемо повећање количине бакра у концентрату са копа „Церово“ на око 350 до 400 тона месечно. Ове године планирамо да завршимо раскривање руде у „Церову 1“, а почетком наредне нови багер ће радити на отварању лежишта „Церово 2“.
Нови багер стигао на коп „Церово“Директор верује, зато се каже и прихватио ове одговорне дужности, да ће Рудник бакра Бор до краја године повећати производњу са садшњих 2.400 тона бакра у концентрату на близу 3.000 тона. Набавком рударске опреме, модернизацијом флотације „Велики Кривељ“, а на пролеће и флотације „Церово“, иде се ка све бољим параметрима производње како на коповима тако и у флотацијама. На кривељском копу је, како рече, оставио младу екипу у коју верује и од ње много очекује.
Нови багер стигао на коп „Церово“Набавком нове опреме побољшавамо и услове рада на коповима, мада се трудимо да радне услове побољшамо у свим деловима процеса. Настојимо да радници буду задовољни како би се максимално ангажовали и дали најбоље резултате. Тако нисмо заборавили ни Јаму – истиче Адамовић. – Поред недавне набавке машина за торкетирање и телескопског виљушкара за рад у рудним телима „Т1“ и „Т2“, ових дана стиже још један утоваривач, а убрзо можда још два.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…