Почетак Актуелно Металургија Нови финални производ ТИР-а

Нови финални производ ТИР-а

2 друго читање
0
0
1,257

Водомер са знаком „РТБ Бор“

 

 
Погон Фабрике арматура Топионице и рафинације бакра добио сертификат за производњу водомера са знаком „РТБ Бор“. – Чека се овлашћење за оверавање жигосања водомера

ВодомерТИР. – После четири деценије производње елемената за водомере Фабрика арматура Басена Бор коначно је почела финалну производњу водомера са знаком „РТБ Бор“. Након добијања сертификата за производњу водомера, очекује се и овлашћење за оверавање жигосања водомера.
У Басену Бор схватили смо да новим технологијама можемо напред. Освојили смо производњу финалног водомера и развијаћемо и нове производе на бази бронзе и месинга како бисмо добили производе што вишег степена прераде – каже директор Топионице и рафинације бакра Бобан Тодоровић.
У нову производњу водомера уложено је 50 хиљада евра и очекује се да добит буде повећана за више од половине. У цени водомера учешће месинга је трећина, док уградња сатног механизма и разних пластичних елемената, што су до сада радили земунска „Инса“ или приватне фирме, учествује са две трећине. Сада када сами производе финални водомер, сва добит остаје произвођачу.
ВодомерОсвајање новог производа прилика је и за освајање новог тржишта где је конкуренција приватног сектора у овој области велика. За четири деценије рада борска фабрика произвела је два милиона кућишта за водомере, које је финализовала земунска „Инса“, што значи да трећина бивше Југославије има кућишта за водомере из Бора. Планираном финалном производњом 20 хиљада водомера годишње (радом у три смене) борска фабрика може да задовољи потребе половине тржишта бивше Југославије за овим производом под условом да службе комерцијале и маркетинга пронађу тржиште.
Колики је ово изазов за Фабрику арматура говори и податак да су од пет-шест великих произвођача ливених месинганих елемената у бившој Југославији остали само Бор и приватне фирме у овој области које настоје да заузму упражњено тржиште. Борска фабрика ће и даље производити кућишта за водомере за друге произвођаче (највећи је земунска „Инса“), а у свој финални производ сада уграђује механизам који производи „Вукас Меринг“ Батајница.
Очекујемо да до краја године добијемо типско одобрење за уградњу сатног механизма највероватније из увоза – каже Радослав Ристић, технички руководилац лабораторије за контролу водомера.
ВодомерСада су нам највећи конкуренти у производњи водомера земунска „Инса“ и иностране фирме, али очекујемо да квалитетом и ценом будемо конкурентни – истиче Драган Младеновић, технички руководилац Ливнице бакра и бакарних легура РТБ-а Бор.
С обзиром на постојеће капацитете у Фабрици арматура, само производња водомера није исплатива. Зато ће се овде и даље производити одливци и откови кућишта равних пропусних вентила од половине до три цола (посебан програм) као допуна основној производњи водомера. Овај борски погон највише је препознатљив по производњи пропусних вентила који су и до десет процената јевтинији од конкуренције.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…