Почетак Актуелно Металургија Ново пирометалуршко постројење радило стабилно и у августу

Ново пирометалуршко постројење радило стабилно и у августу

6 друго читање
0
0
802

Прерађено 32 хиљаде тона концентрата

 

Нова топионица у августу лепо „храњена“, па је радила добро о чему сведочи и податак да је временско искоришћење достигло 97 одсто – каже Бобан Тодоровић, директор ТИР-а. – Топионичари произвели 6.517 тона анодног, електролизери 5.200 тона катодног бакра а „сумпораши“ 20.017 тона киселине. – У току припреме за планирани застој од половине септембра, када ће бити отклоњени сви недостаци уочени током скоро једноипогодишњег рада постројења

Ново пирометалуршко постројење радило стабилно и у августу ТИР. – За 28 дана августа Топионица је примила укупно 31.715 тона влажног концентрата бакра, са 5.975 тона „црвеног“ метала. Од укупне количине допремљене сировине, 9.791 тона стигла је из Флотације „Велики Кривељ“ (са 1.633 тоне бакра), 6.755 тона из Флотације Рудника бакра Мајданпек (1.137 тона), 4.669 тона из Флотације Бор – концентрат из Јаме и шљаке (1.022 тоне), као и 10.500 тона из увоза (2.181 тона). Одељење припреме, уз добро одржавање овог дела погона, задовољило је захтеве припреме шарже у складу са потребама нове флеш-пећи. Радом конвертора број три и четири, анодне пећи један и три, као и обе ливне машине, Топионица је за то време претопила 30.838 тона шарже (са просечним садржајем од 20 одсто метала) и произвела 6.517 тона анодног бакра. У бедингу ових дана има око 3.400 тона шарже.
ФСК је, у границама пројектованих технолошких параметара, успела да испрати рад Топионице и продуковала 20.017 тона сумпорне киселине (193.000 тона од почетка године). На залихама у складишту се налазе оптималне количине (4.000 – 5.000 тона) киселине која се свакодневно отпрема потрошачима у земљи и иностранству. Постројење за пречишћавање отпадних вода (у саставу ФСК-а), такође, ради стабилно. Наредних дана очекује се завршетак друге касете за складиштење муља.
Ново пирометалуршко постројење радило стабилно и у августу Ново пирометалуршко постројење радило је добро о чему сведочи податак да је временско искоришћење достигло 97 процената (пројектовано је 90%). У току су припреме за планирани застој, када ће бити отклоњени сви недостаци уочени током скоро једноипогодишњег рада постројења. У Фабрици сумпорне киселине главни задатак је отклањање недостатака који су последица пожара у марту прошле године (поправка мокрог електростатичког филтера, просејавање прве етаже контактног котла и довођење комплетног постројења у пројектовано стање). Очекујемо да ове активности почну 15. септембра пошто зависе од пристизања других компоненти катализатора. У време застоја у Топионици санираће се и кранови у Електролизи – рекао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а.
Ново пирометалуршко постројење радило стабилно и у августу Електролиза је, са 594 ћелије у раду (у наредним данима очекује се повећање на 640), дала 5.200 тона катодног бакра, и то одличног квалитета. РЈ Регенерација је од почетка августа продуковала 90 тона плавог камена који се непрестано пласира традиционалним купцима. У Златари је у току шеста овогодишња кампања производње племенитих метала.
Од прерађивачких металуршких погона, који раде смањеним обимом и у тешким условима, упослена су само два – погон синтер-металуршких производа у Фабрици бакарне жице и Ливница фазонских одливака у Ливници бакра и бакарних легура.
Услужни погони ТИР-а успешно су обавили задатке. Енергана је задовољила потребе за свим енергентима технолошког процеса добијања бакра у Топионици, Фабрици сумпорне киселине и Електролизи (грејање електролита). Овде је од почетка августа у реакционој турбини произведено 442 мегаватсата електричне енергије (просечно 16 МWх дневно). Транспорт ТИР-а је главне активности усмерио на утовар и превоз топионичке шљаке из флеш-пећи до дробиличног постројења, као и концентрата бакра.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…