Почетак Актуелно Рударство Новом опремом дуплирана искоришћења у борској флотацији

Новом опремом дуплирана искоришћења у борској флотацији

4 друго читање
0
0
935

Задовољни током уходавања 

 

Нова дробилица и вертиклани млин надмашили очекивања, па су већ након месец дана рада нове линије добијене пројектоване вредности дробљења и млевења нове топионичке шљаке.- Ових дана постављен кран а приводи се крају и систем за отпрашивање погона дробљења. -Радници су прошли обуку на новој опреми и већ рутински раде у много бољим условима
Новом опремом дуплирана искоришћења у борској флотацијиБОРСКА ФЛОТАЦИЈА
. – Након дугогодишње стагнације, у борској флотацији се полако указују резултати улагања у њену модернизацију, првенствено у изградњу нове линије за прераду топионичке шљаке. Како нам је рекао управник Горан Стојић процес са новом опремом се веома брзо уходава, а технолошки показатељи су све бољи. Уз максимално ангажовање свих радника, он очекује да се ускоро устале на пуном капацитету прераде и пројектованим вредностима првенствено на линији прераде шљаке, а и руде.
Уходавање тече врло добро и ми смо презадовољни – каже Стојић. – Истини за вољу имамо пуно тешкоћа, али их решавамо, сами или уз помоћ стручних кућа. Радници су прошли комплетну обуку са новом опремом, што се превасходно односи на нову дробилицу и вертиклани млин, и после почетне опрезности све је већ прешло у рутину. Сви су се уверли да је много лакше радити са новом опремом, са електроником, и то у много бољим условима.
Подсетимо, прво што је урађено у борској флотацији је реконструкција система дробљења. Две старе дробилице замењене су новом „ХП 200“ дроблицом компаније „Мецо Минералс“ и убачено је још једно сито. У веома кратком року, за свега пар месеци цео систем доведен је, по Стојићевој оцени, до оптималног рада и све функционише како треба. – Добили смо пројектовани капацитет – каже наш саговорник – чак и нешто више од тога. Пројектовани капацитет система дробљења је 150 тона на сат, а ми постижемо и 200 тона и то пројектоване гранулације: ситније од 16 мм.
Потом се кренуло у реконструкцију транспортног система од дробљења до бункера млевења и радови су при крају. Реконструиасна су и два стара млина, један са куглама други са шипкама, и монтиран нови вертикални млин који представља новину у светској технологији, а поготово код нас. – Сада имамо тростепено уситњавање – објашњава Стојић. – И ту смо достигли капацитет од 38 до 40 тона на сат и пројектовано уситњавање, а то је да 80 одсто сировине буде ситније од 38 микрона. Сваке недеље имамо опсежна снимања технолошког процеса којима се прате сви параметри. Они нису били од почетка такви, али ево већ месец дана рада нове линије за шљаку добили смо пројектоване вредности. Што се тиче уситњавања, свако ново снимање показивало је боље резултате од претходних, а када је реч о флотирању ту смо добили искоришћење од 71 одсто (и то са старим флотационим машинама, како је и пројектована прва фаза). Старе машине су типа „Деневер“ и комплетно су ремотоване: почев од механизам, преко комора, до цевовода.

У наредном периоду планирана је замена ових машина. Уместо њих доћи ће нове од којих у борској флотацији очекују много боље технолошке резултате будући да ће комплетан процес, као и у Великом Кривељу, бити потпуно аутоматизован. Управник подсећа и на изразит еколошки аспект реконструкције овог старог погона у коме се најзад догодио “судар” новог и старог и тај полувековни контрст најмодерније и најстарије опреме видљив је на сваком кораку. Посебну еколошку димензију има систем за отпрашивање дробљења који се такође завршава ових дана и који ће људима који тамо раде под маскама донети много боље услове.
Можемо да кажемо да већ сада, у овој првој фази пројекта, имамо дупло веће искоришћење него што је било на старој шљаци, а без новог вертикалног млина. Наравно, ми се не задовољавамо са остварених 71 одсто искоришћења и тежићемо да на сваки начин побољшамо те параметре, да поправимо садржај бакра у концентрату који је сада 23, а циљ је да он буде 30 одсто како је и предвиђено пројектом по окончању његове друге фазе. Та друга фаза подразумева још 13 нових флотационих РЦС-машина. Пет великих (запремине 40 кубика) за основно и контролно флотирање и осам машина (од по пет кубика) за пречишћавање. Те машине прати комплетна аутоматика, а комплетирањем процеса и његовом аутоматском контролом тежимо искоришћењу које је веће од 80 одсто. У флотацији су веома задовољни и новим вертикалним млином: – Млин се показао одлично – каже управник. – Чак и боље него што смо очекивали. Његово одржавање много је лакше него одржавање старих хоризонталних млинова. Потрошња енергије и норматива доста је мања, а степен уситњавања одличан. Не производи никакву буку и готово да нема никаквих вибрација. Док се боримо за што већу и бољу производњу, припремамо се и за ту другу фазу реконструкције нашег погона. Трећег јуна, уз помоћ велике дизалице, монтиран је (ремонтовани) кран који ће опслуживати халу у којој ће се вертикланом млину придружити нове машине. Кран је носивости десет тона и „излази“ ван хале, тако да ће се нова опрема и процесни нормативи њиме, са камиона, директно уносити у погон.
Борска флотација је у мају прерадила око пет хиљада тона нове шљаке са просечним искоришћењем од 71 одсто и дала концентрат са 23 одсто бакра. Ваља, међутим, рећи да је шљака из нове флеш-пећи богатија бакром, садржај је негде око 1,4 одсто, док ће шљака из конвертора бити још богатија. Кад се помеша са овом из флеш-пећи биће у просеку са два одсто бакра, што је богатије од руде из било ког лежишта које експлоатишу басенски рудници. Како се цео систем још уходава очекују се даља побољшања и са овом старом опремом, али када прораде и нове флотационе машине онда ће се добити коначни ефекат циљан пројектом. У мају је прерађено 48.000 тона јамске руде (што је сада уобичајени месечни домет у односу на неке претходне месеце) и пет и по хиљада тона нове шљаке. Топионици је испоручено 311 тона бакра у конценрату из јамске руде и 54 тоне из нове шљаке. Кад се све захукта онда ће се месечно прерађивати 26.000 тона нове шљаке месечно.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…