Почетак Безбедност и заштита Обилне кише отежале посао кривељским рударима

Обилне кише отежале посао кривељским рударима

2 друго читање
0
0
628

Борба са водом и муљем

 

Вишедневни прилив са велике површине запретио је да потопи дно копа где се вади богатија руда, али се даноноћно дежура поред водосабирника, брине о раду пумпи и успешно одолева великим количинама воде и материјала који она спира
Обилне кише отежале посао кривељским рударимаРТБ, КОП „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – Са обилним вишедневним падавинама почела је и борба кривељских рудара да са дна копа уклоне велике количине воде и муља. То им засад полази за руком јер даноноћно дежурају поред водосабирника и брину о раду пумпи, док помоћна механизација уклања велике наслаге муља који вода спира са етажа. И испумпавање воде и уклањање муља неопходно је да би се се очувао приступ богатијој руди која се копа баш ту.
Обилне кише отежале посао кривељским рударимаЈедан пљусак нас је испратио кад смо кренули, а други дочекао на дну копа где нас је довео Немања Аничић, инжењер у производњи, да се уверимо да је све под контролом. Са околних етажа прскали су мали водопади, а и низ широке и равне путеве јурили су потоци. Ако желе несметан рад, ако желе бакар, рудари их морају вратити назад. А, са толике дубине то није лако. Код водосабирника на дну затичемо екипу која нема времена за причу, па нам Аничић објашњава.
Обилне кише отежале посао кривељским рударимаКиша која је неколико дана падала широм Србије донела је непријатности и нама рударима. Веома нам је важно да дно копа буде под контролом, пошто се ту налази знатна количина богатије руде, па уз помоћ две стабилне пумпе избацујемо воду ка Кривељској реци. А, као што видите, овде доле је и механизација којом настојимо да пумпе остану на сувом, да пумпно постројење остане читаво.
Обилне кише отежале посао кривељским рударимаАничић додаје да стандардни системи за одбрану доњих делова копа од падавина, надолазећих вода, изненадних пљускова, у оваквим ситуацијама када за неколико дана буде много падавина, практично не могу да прихвате сву воду и извуку је ван, а поготово не и велику количину материјала – јаловине и песка – који вода свлачи. – Све то се нагло слива на дно и није једноставно да се у први мах стави под контролу. Али, као што видите, успешно радимо на томе. Екипе су даноноћно на терену, дежурамо.
Кривељски рудари су свесни да је овај рудокоп „срце“ РТБ-а и форсирају производњу на вишим деловима, где је много мање проблема. Обилне кише отежале посао кривељским рударимаПутеви су нам још увек одлични – истиче Аничић. – На време смо их припремили и подлога је стабилна. Вода која се слива низ њих временом ће наћи најкраћи пут до водосабирника, а одатле ћемо је испумпати горе. Две пумпе имамо на дну копа, две на пресипном водосабирнику, и једну на врху. Воду пребацујемо са етаже на етажу како капацитет пумпи не би опадао са висином, а онда је, пречишћену, враћамо у Кривељску реку. Важно је да и у оваквим условима производња тече. Друга је половина априла и што се тиче руде, план потпуно испуњавамо, док на јаловини мало каснимо, али настојимо да и ту будемо што бољи.

Најава нових падавина не радује рударе на највећм копу РТБ-а Бор, али их и не плаши. – Даћемо све од себе и убеђен сам да ћемо се изборити као и сваки пут до сада – каже Аничић.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…