Почетак Актуелно Рударство Одмиче монтажа линије за флотирање нове топионичке шљаке

Одмиче монтажа линије за флотирање нове топионичке шљаке

3 друго читање
0
0
1,392

Постављене машине за пречишћавање

 

Следи убацивање њихових механизама, повезивање са електричним инсталацијама и аутоматиком, а кад стигну танкови за основно флотирање и половином децембра стартује комплетна линија, борска флотација ће, према речима управника Ивице Младеновића, стићи до циља у преради нове топионичке шљаке. А, он је: искоришћење бакра од 86 одсто и крајњи концентрат са најмање 30 процената овог метала
Одмиче монтажа линије за флотирање нове топионичке шљаке  БОРСКА ФЛОТАЦИЈА
. – Мајстори АТБ ФОД-а, уз надзор испоручиоца опреме – компанија „Мецо Минералс“ – ових дана монтирају нову линију флотационих машина за прераду топионичке шљаке. Шест машина типа „РЦ5“ које ће пречишћавати концентрат добијен из ове сировине, већ је на својима местима. Према речима управника борске флотације Ивице Младеновића предстоји убацивање њихових погонских механизама, повезивање са електричним инсталацијама и аутоматиком. Иначе, сва опрема за пречишћавање већ је у царинским магацинима и сукцесивно се преузима.
Одмиче монтажа линије за флотирање нове топионичке шљаке  До двадесетог новембра – каже Младеновић – треба да стигну и машине за основно флотирање чијом монтажом ћемо комплетирати нову флотацију за нову топионичку шљаку. Требало би да је пустимо у рад средином децембра и тако стигнемо до циља који је искоришћење бакра од 86 процената (са садашњих 65) и крајњи концентрат са минимум 30 процената овог метала. Вертикални млин ради одлично, муљне пумпе за међупроизводе су монтиране, дуваљке такође, тако да се чека само испорука танкова за основно флотирање.
Подсетимо да линију за прераду нове топионичке шљаке, од нове опреме, чини изузетно добра „ХП 200“ дробилица која је “спустила” уситњеност шљаке на “сто посто шест милиметара” што је борским флотерима омогућило да у процесу „прескоче“ млин са шипкама и тако штеде електричну енергију. – Након дробљења, шљака иде директно у млин са куглама – објашњава Младеновић. – Потом у вертикални млин (иначе лак за руковање и одржавање) који даје 80 одсто самлевеног производа класе 38 микрона. То је више него дупла уситњеност сировине ако се има у виду да досадашња обрачунска класа у свим басенским флотацијама износи 74 микрона. Рад вертикалног млина се одмах одразио на проценат искоришћења и квалитет концентрата.

Од Младеновића сазнајемо да руководство настоји да набави и једну филтер-пресу којом би се смањивала влага у концентрату на испод 10 одсто. До средине децембра треба да се оконча и трафо-станица која ће омогућити одвајање флотације шљаке од линије за флотирање јамске руде, чиме се може рачунати на њен сигурнији рад. Побољшавају се и услови рада у овом најстаријем погону РТБ-а. Уз систем отпрашивања (у делу дробљења), саниран је и кров хале, а ушло се и у фазу њеног застакљивања. Тендер је завршен и бира се најповољнији понуђач тако да ће то бити, како рече упавник, најмања флотација (на око 300 квадрата) а даваће 6.000 тона метала (из шљаке) годишње.
Подаци из протеклог дела године кажу да је (за десет месеци) у борској флотацији прерађено 461.100 тона јамске руде и из ње добијено 2.099 тона бакра у концентрату. Из 215.635 тона влажне шљаке топионици је испоручено 3.535, а из 10.804 тоне хладног материјала 2.628 тона „црвеног“ метала, тако да Борска флотација полако поправља свој допринос басенском билансу бакра, поготово на плану флотирања шљаке.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…