Почетак Актуелно Металургија Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и Сумпорној

Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и Сумпорној

17 друго читање
0
0
1,617
Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и Сумпорној

Темељна санација за рад без застоја

Најважније активности – радови на електростатичком филтеру и котлу-утилизатору у Топионици и сејање катализатора све четири зоне контактног котла у Сумпорној. – Радници одржавања Топионице прегледају, снимају и санирају траке на припреми, парни сушач, хранилицу, спиралу, мењају ЛИW-дозатор, чисте бункере, гасоводе. – Близу 380 кубика масе мора да се извади из котла, просеје, котао очисти и маса поново врати у њега
ТОПИОНИЦА и СУМПОРНА
. – У Топионици и Фабрици сумпорне киселине одмиче шестодневни ремонт агрегата који је почео 25. јуна, у шест сати ујутру, када је заустављен унос материјала у флеш-пећ. Конвертори су стали у десет часова и почело је хлађење Сумпорне. У првој смени обављене су припреме и минирање „ап-тејка“, што је био предуслов да крену радови на електростатичком филтеру и санација котла-утилизатора. На котлу се санира комплетни део око „ап-тејка“ (снима се и, на основу резултата експертизе, санирају се котао и цеви у зони „ап-тејка“). Огроман посао, по речима Драгана Николића, руководиоца ремонта, јесте и санација компензатора (прелазни део између флеш-пећи и котла), док се на редлерима (ланчастим транспортерима) санирају погонске и зетезне станице и мења ланац. На електростатичком филтеру обнавља се комплетан плашт (скидање изолације на ударним местима, варење и поново враћање изолације).
Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и СумпорнојУз београдски „Феромонт“, АТБ ФОД обавља најобимнији посао ремонта. Они ће санирати четврту зону електростатичког филтера која није била у функцији зато што су оштећене таложне електроде. АТБ ФОД ради и потисни део гасовода од вентилатора ка скруберу – уграђује се нов, прохромски гасовод и термоизолација. Радници одржавања Топионице прегледају, снимају и санирају траке на припреми, парни сушач, хранилицу, спиралу, мењају ЛИW-дозатор, чисте бункере, гасоводе – наглашава Николић.
Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и СумпорнојЗоран Васковић, руководилац машинског одржавања Топионице и Сумпорне, додаје да радници Топионице санирају транспортере (транспортне траке), чисте и контролишу дебљину зида цеви сушача кроз које пролази врела пара, пнеуматски транспорт шарже и систем за шаржирање флеш-пећи. – Наши бравари на редлерском систему мењају све дотрајале делове. У конверторском делу санирају расхладне коморе и дихтују гасни тракт. Екипа радника из РТБ-а у Сумпорној мења већи део дотрајалих цеви од ФРП-а, делове скрубера и пере плочасте измењиваче, како би се сви параметри довели у пројектовано стање. На делу вуче, прања и хлађења конверторског гаса мењају се пропали вентили, ревитализују оба плочаста измењивача, монтирају и поправљају све дизне на мокром електростатичком филтеру. На сушном торњу је процурела киселина па, уз помоћ фирме „Ватростална“ Скопље, санирамо озид да бисмо то спречили. Биће прегледана и главна дуваљка за вучу гасова, где ћемо заменити уље за подмазивање.

У енергетском делу највећи обим радова је на котлу-утилизатору Топионице, где су најважнији послови на цевном систему у зони котла (прелаз из пећи у котао). Цеви се снимају и, на основу експертузе, санирају и мењају оштећене, као и делови на компензатору. – Ради се и на транспортном систему за прашину, проверавају ланци, мењају делови ланаца, погонске затезне станице, испусти за прашину, клизни затварач на конвекционој зони котла. Ту су и послови на систему расхладне воде, измештање делова цевовода због потреба противпожарног пута око Топионице. У Енергани прегледају и мењају делове арматуре, док је у Сумпорној на котлу предвиђен унутрашњи преглед, ремонт пумпи на расхладном торњу, чишћење, пражњење и санација испуста на базену – објаснио нам је Бобан Њагуловић, руководилац енергетике у ТИР-у.
Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и СумпорнојСветислав Стевић, управник радилишта из „Феромонта“, међу бројним ремонтима које је ова београдска фирма изводила у Србији и иностранству, издваја овај у ТИР-у. – Тренутно санирамо котао-утилизатор у Топионици, мењамо цевовод и санирамо плашт електрофилтера. У РТБ-у скоро десет година учествујем у ремонтима. Фокусирани смо на котлове и углавном радимо исте послове, али примећујем да је, захваљујући овом кадру, организација сваке године све боља. Нека им буде сретан рад после ремонта и да немају застоје до следећег.
Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и СумпорнојПоред „Феромонта“, АТБ ФОД овде обавља најкомпликованији посао. Иду са ремонта на ремонт, па су се право из Фабрике фосфорне киселине у Прахову преселили у ТИР. – Четрдесет два радника АТБ ФОД-а, у све три смене, ангажована су на замени целог система гасовода од Топионице до Сумпорне, на санацији електростатичког филтера, спајању дела цевовода, стварању услова за израду противпожарног пута, а у Сумпорној на изради и монтажи ревизионих котлова, система расхладне воде. Притом, комплетно смо „покривени“ службама БЗНР-а и ППЗ-а – наглашава Сретен Страхинић, руководилац радова из АТБ ФОД-а, коме је ово 30. ремонт у Топионици (од 1987. године учествовао је у сваком). Додаје да се временом само скраћују рокови због потреба производње, док квалитет радова остаје исти.
Из Топионице одлазимо у Сумпорну, где је главни посао сејање катализатора све четири зоне у контактном котлу. Прву (75-80 кубика) и четврту етажу (100 кубика) сеју радници Сумпорне и Топионице, а другу и трећу (свака по 100 кубика) Јаме. Близу 380 кубика масе мора да се извади из котла, просеје, котао очисти и маса поново врати у њега. Осим овог најважнијег посла, овде се чисте расхладни торњеви, прегледају и скидају хоризонталне пумпе, убацују нови ротори и склапају нове пумпе. У хали јаке киселине прегледају се све вертикалне пумпе, мењају оштећени делови и поново враћају.
Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и СумпорнојРемонт је почео на време (25. јуна). Све је кренуло по плану. Међутим, киша не дозвољава да напредујемо темпом којим смо намеравали. Тренутно стварамо услове да бисмо наставили да радимо – отварамо и правимо магацин за катализатор који вадимо из реактора. Надамо се да ћемо на време завршити све што смо планирали – рекао је Кристијан Вукмировић, руководилац производње у Сумпорној.
Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и СумпорнојУ пуној „свемирској“ опреми (бела заштитна одела, шлемови, гас-маске и наочаре) затичемо помешане раднике Сумпорне, Топионице и Јаме како монтирају скелу. Живослав Љубисављевић, пословођа рударске оперативе Јаме, објашњава нам да у једној смени има 29 „јамаца“ и он као надзор, и у следећој, такође, тридесет. Иначе, ради се осам сати, па осам одмора, и тако редом. – Послови су кренули одлично, али проблем је киша. Монтирамо скелу због квалитета радова. Где је много људи већа је могућност повређивања, али се пазимо.
Одмиче планирани годишњи ремонт у Топионици и СумпорнојБобан Божић, ВКВ копач-палилац, додаје да су због кише морали да прекину избацивање смесе са друге и треће етаже. Али, и велика прашина их приморава да раде по сат и по-два, па праве паузу од пола сата. Након избацивања смесе из силоса, она се сеје (на четири турбо-сита) и враћа, уз додатак нове одређеног квалитета. – Избацили смо скоро до пола. Почели смо јуче у поподневним сатима, јер није могло раније због високе температуре у реактору. Било је 65 степени Целзијусових, а сада је 45, што није тако страшно. Овде радимо пети пут, али није нам тешко, навикли смо. Убацивање смесе је много лакше, јер је мање физичког напрезања, деле се послови и нема прашине и високе температуре као када се чисти. Ради се, нема стајања.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…