Почетак Актуелно Рударство Офанзивно раскривање кривељског копа

Офанзивно раскривање кривељског копа

0 друго читање
0
1
1,299

Три багера на јаловини

 

Септембар ће бити први овогодишњи месец током којег је, упркос великим падавинама, готово остварен план уклањања јаловине, мада је осмомесечни учинак подаље од планираног. – Од јануара до септембра испоручено 16.314 тона бакра у руди, што је безмало хиљаду тона више него што је постављено као циљ
Офанзивно раскривање кривељског копаКОП КРИВЕЉ
. – Добра вест из рапорта за септембар, чијом средином смо – подсетимо – извештавали о последицама обилних киша, јесте што ће он бити први месец у години током кога су кривељски рудари остварили план на јаловини. Додуше, нешто је мањи него претходних, али је по оцени управника Милана Делића – реалнији. Износи 1,6 милиона тона, а за 29 дана септембра уклоњене су 1,553 милиона тона јаловине тако да се може очекивати планско остварење. Од 28. септембра на горњим етажама источног дела копа офанзивно се раскрива – раде три велика багера – што ће одржати тренд ширења копа до коначних контура, а очекује се и врло брз улазак у руду.
Офанзивно раскривање кривељског копаСа јаловином смо увек подбацивали, али смо се најзад, захваљујући великим напорима, максималном упошљавању транспортног система и повећању броја расположивих камиона веома приближили циљу – каже Делић. – Читав месец јаловина је превожена тракама и гравитацијски одлагана у стари борски коп, а булдозер коришћен само при нивелацији одлагача, што нам је донело знатне уштеде у његовој потрошњи горива – дневно и до 2.000 литара еуродизела – плус много веће уштеде на камионском транспорту (није вожено на планире). Уз велику подршку менаџмента у набавци делова и спрегнут рад двеју радионица, одржали смо довољно камиона и први пут ове године успели да готово испунимо план на јаловини.
Офанзивно раскривање кривељског копаОд планираних 850.000 тона руде, за 29 дана септембра на кривељском копу дато је 764.860 тона.То је за око седам одсто мање од постављеног циља али, како каже управник, из оправданих разлога. Депонија за руду у више наврата је била пуна због радова на млиновима и санације траке од секундарног дробљења до флотације. Међутим, захваљујући бољем садржају – бакра у руди ће бити како је планирано (1.724 тоне) јер је до дана пре истека месеца испоручено 1.690 тона.
Офанзивно раскривање кривељског копаЗа осам месеци требало је да откопамо 6,717 милиона тона руде, а дали смо 6,677 милиона тона, тако да можемо рећи да је план остварен – сумира Делић. – Што се тиче бакра у руди, од циљаних 15.378 тона, за осам месеци – захваљујући бољем садржају – испоручили смо 16.314 тона, што је безмало хиљаду тона више! Међутим, оно што је постигнуто у раскривању подаље је од планираних 17,154 милиона тона. Остварено је 9,070 милиона тона, али добар резултат у септембру охрабрује нас да у последњем кварталу задржимо тај тренд и створимо добре предуслове да уђемо у зиму и наредну годину са довољно припремљене руде.
Офанзивно раскривање кривељског копаДелић подсећа да је средина месеца била најкритичнија када су коп, по ко зна који пут ове године, задесиле нове обилне кише. Како су машине биле по боковима копа а пумпе благовремено измештене, није било опасности од њиховог потапања, али је испадање електромреже, стање радова и приступних путева умањило резултате. Био је отежан прилаз етажама и њихова припрема за минирање, а расквашена руда и јаловина тешко је пролазила кроз дробилице, пресипе и транспортне траке, мање је товарено и у камионе.
Делић је веома задовољан ангажовањем запослених на копу. Максимално је, каже, коришћено радно време руковалаца и људи на одржавању јер су багеристи, возачи, бушачи предавали машине „из руке у руку“: – Озбиљно су схватили да само тако можемо да остваримо максималну производњу као предуслов за добре зараде. Нисмо имали теже повреде нити хаварије, што је добро за овако велики рудник. Наравно, рачуна се и на долазак зиме, али смо захваљујући заосталим количинама соли из претходне благе зиме спремни и за рани снег.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…