Почетак Актуелно Металургија Октобар и новембар – два успешна месеца за металурге

Октобар и новембар – два успешна месеца за металурге

5 друго читање
0
0
1,376
Октобар и новембар – два успешна месеца за металурге

Ремонт даје очекиване резултате

 

За 28 дана новембра топионичари дали 5.647 тона анодног, електролизери 5.052 тоне катодног бакра, а „сумпораши“ 22.851 тону киселине. – В. Јаношевић: У октобру и новембру, месечно смо, у просеку, добијали преко 4.000 тона бакра из сопствених сировина, што посебно охрабрује, јер су од њега и финансијски ефекти највећи. – Прерађивачки погони ће ову годину завршити са врло скромним резултатима, а када се буду правили планови за наредну годину, видеће се да ли постоји могућност да се мало активирају

Октобар и новембар – два успешна месеца за металургеТИР. – За 28 дана новембра Топионица је од басенских рудара примила 3.588 тона бакра у концентрату. Осим сопствених сировина, било је и допуне услужном прерадом увозних концентрата (1.175 тона „црвеног“ метала). Прерађена је сва количина допремљеног концентрата, као и залиха из претходног месеца – укупно 27.598 тона (19.782 тоне сопственог, 4.824 тоне увозног, 1.792 тоне топионичке шљаке и 860 тона повратног хладног материјала). Из Топионице је за 28 дана изашло 5.647 тона анодног бакра и све предато Електролизи на даљу прераду. Фабрика сумпорне киселине „пратила је“ производњу у Топионици, „покупила“ и прерадила сав гас и за 28 дана дала 22.851 тону киселине. У овом периоду из вишка топионичке паре у новој енергани произведено је 254,8 мегават часова електричне енергије.
Октобар и новембар – два успешна месеца за металургеТопионица је у новембру радила нормално и у регуларним условима. Као и сваке године пред наступајућу зимску сезону, почетком месеца имали смо планирани петодневни застој, како би се агрегати „утегли“ и сервисирали, и то смо успешно завршили у предвиђеном року. Ефекти ремонта цене се по томе како после њега раде агрегати, а за сада немамо никаквих проблема. Да је ремонт успешно обављен говоре управо резултати производње – скоро 5.700 тона анода. Средили смо и вучу гасова у Фабрици сумпорне киселине, што је био основни захтев у ремонту. Капацитет дуваљке је подигнут на пројектовани. После сређивања контактног котла, дуваљка сада може без икаквих проблема да се оптерети и са преко 150.000 кубних метара гаса на сат, што пре ремонта није било могуће. Забележено је и добро искоришћење у пројектованим границама (98,5%) – рекао је Владимир Јаношевић, директор ТИР-а.
Октобар и новембар – два успешна месеца за металургеЕлектролиза је сав анодни бакар „уложила“ у електролитичку рафинацију, односно добијање катодног бакра као комерцијалног производа, па је за 28 дана изашло 5.052 тоне катода. У овом периоду остварен је ретур испод 15 процената, што се добро одражава на производњу бакра из сопствених сировина (преко 3.300 тона, а до краја новембра достигао је 3.800 тона). Електролиза је дупке пуна, и то максимално, јер је у децембар ушла са 5.300-5.400 тона мобилисаног бакра у електролитичким ћелијама, од чега је 3.500 тона добијено из басенских концентрата, што ствара добре услове и за успешан децембар. Овде очекују, а по речима Јаношевића, је и реално да последњег месеца у години та количина премаши 4.000 тона сопственог „црвеног“ метала.
У децембар смо ушли са великим потенцијалом за производњу катодног бакра која ће сигурно прећи 6.000 тона. Треба истаћи, такође, да ТИР може бити веома задовољан билансом у октобру и новембру, пошто је реч о два врло успешна месеца у којима смо прерадили сав пристигли концентрат. Новембар смо завршили без залиха на складишту концентрата и резултат тога је да смо, у просеку, месечно добијали преко 4.000 тона бакра из сопствених сировина, што посебно охрабрује, јер су од њега и финансијски ефекти највећи – нагласио је директор ТИР-а.

Наш саговорник додаје да су прерађивачки металуршки погони „непромењена прича“. У Ливници бакра и бакарних легура ради само Ливница фазонских одливака, и то стандардни програм, првенствено за потребе басенских рудника (чауре, наливање лежајева). Ситуација је иста и у Фабрици бакарне жице – нема могућности за пуштање линије дипформинг жице с обзиром на њен велики капацитет и недостатак тржишта. Тренутно су радници из тих фабрика прераспоређени у друге погоне, а само мали број ради у погону синтер-металургије, где је најактуелнији програм ламела и папучица за потребе наменске индустрије. – Прерађивачки погони ће ову годину завршити са врло скромним резултатима, јер су и радили скромно, да не кажем минимално. Када се буду правили планови за наредну годину, видећемо да ли постоји могућност да се мало активирају.
Транспорт ТИР-а је са постојећим људима и утоварном механизацијом успео да превезе и претовари сав терет. Опслужио је све погоне ТИР-а и део РББ-а (концентратом бакра и свим неопходним репроматеријалима). Стара енергана је у прописаним границама допуњавала снабдевање топлотном енергијом свих погона, као и индустријском и пијаћом водом. Успешно су приведени крају планирани ремонти агрегата пред предстојећу зимску сезону (сва три котла – број пет, седам и делимично шест су оперативно спремни за рад и користиће се према потреби).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…