Почетак Актуелно Металургија Оспособљавање кадрова ТИР-а за рад у „новој топионици“

Оспособљавање кадрова ТИР-а за рад у „новој топионици“

6 друго читање
0
0
613

 У коштац са изазовима нове технологије

 

Радници Топионице и Фабрике сумпорне киселине у априлу почели да стичу теоретска знања из документације „Оутотеца“ и произвођача опреме. – Планирано неколико краћих посета сличним топионицама са ФСФ-постројењима. – У септембру предвиђена једномесечна обука радника ТИР-а у финској топионици Болиден Харјавалта

Оспособљавање кадрова ТИР-а за рад у "новој топионици"РТБ, ТОПИОНИЦА. – У ТИР-у се интензивно припремају да, по завршетку пројекта реконструкције топионице и изградње фабрике сумпорне киселине, „преузму“ флеш-смелтинг постројења. Осим изградње објеката, обука кадрова (који ће у потпуности бити оспособљени за самостално управљање производним процесом, као и за превентивно и текуће одржавање агрегата) јесте један од најважнијих задатака у оквиру реализације пројекта. Стога је предузеће сачинило комплексан, али прагматичан програм оспособљавања кадрова који треба да одговоре изазовима нове технологије. У складу са овим програмом, у априлу је почела обука кадрова који ће бити „носиоци“ производње у овом највећем еколошком пројекту на Балкану. Реч је о радницима Топионице и Фабрике сумпорне киселине свих производних профила и занимања из металуршког и електро-машинског дела, обухваћених и по хоризонтали и по вертикали (од непосредних извршилаца до руководилаца). Планом обуке, како нам је рекао управник Топионице Саша Радуловић, у овој фази предвиђено је интерно усвајање теоретских знања из упутстава за рад и одржавање које су им доставили фински „Outotec“ и произвођачи опреме.
Оспособљавање кадрова ТИР-а за рад у "новој топионици"Ово је, у ствари, наставак обуке кандидата који су у децембру минуле године похађали семинар на Техничком факултету у Бору, обнављали стара и стицали нова знања из металургије и области везаних за пројекат. Паралелно са проучавањем документације коју је послао „Outotec“ (очекује се да и СНЦ Лавалин ускоро учини то исто како би почела обука кадрова за рад у новој фабрици сумпорне киселине), кандидати посећују градилиште и упознају се са монтажом опреме. Планирано је и неколико краћих посета сличним топионицама у којима раде ФСФ постројења. На овај начин стекли би се услови за квалитетну једномесечну обуку наших радника (две групе по десеторо) у финској топионици Болиден Харјавалта која је предвиђена за септембар – истиче Радуловић.
Обука не би била потпуна без знања енглеског језика, па је ТИР од 2012. до 2014. организовао курс на различитим нивоима чији су полазници били из свих структура запослених у предузећу. Наш саговорник додаје да постоји потреба за још једним циклусом курсева стручног енглеског језика, и то у јуну, јулу и августу ове године.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…