Почетак Пензионери Пензионери РТБ-а: Драгиша Ђорђевић (РБМ)

Пензионери РТБ-а: Драгиша Ђорђевић (РБМ)

4 друго читање
0
0
822

Испуњен радни век у руднику

 

 Припадник генерације која је неговала идеју да служба не сме да трпи, да је посао на првом месту, због чега су разумевање и колегијалност били посебно важни

РБМ. – Ни дан боловања, ни минут закашњења! И тако читав радни век и пун стаж од 40 година рада на пословима од геолога, дипломираног инжењера приправника, преко руководиоца те службе до вишегодишњег управника површинског копа и помоћника директора Рудника бакра Мајданпек за геологију и развој – то је пут који је од септембра 1977. године до ових дана прешао Драгиша Ђорђевић, један од 11 овогодишњих старосних пензионера РБМ-а.
Затекли сте ме на одмору. Сунчам се, купам, одмарам, уживам у првим пензионерским данима и наравно, радујем новом Дану рудара, првом који дочекујем као прензионер – каже Драгиша са којим је одувек било задовољство сарађивати, будући да је захвалан саговорник.
Када се осврнем на радни век проведен у РБМ-у, морам да признам да је то био и најлепши период у животу, а било је и лепо и тешко. У најбољим годинама радило се много, али није било тешко. Када сам се тек запослио, добио сам сјајну могућност да радим са великим инжењерима и људима. У руднику је било доста стручњака различитих профила, а међу њима и људи изузетних квалитета за које се с разлогом каже да је срећа била и познавати их, а права привилегија радити са њима.

Тешко размеђе два века донело је и тешке године РБМ-у, али и запосленима у њему.
И то је требало издржати. Пад производње, пад цене бакра, смањење броја запослених, распад државе, стигли су једни за другим доносећи тешке услове и времена у којима је, упркос неповољним околностима, требало функционисати и изборити се за опстанак. Али, када све прође, тешкоће се забораве и памте се само лепе ствари – поделио је са нама успомене Драгиша кога ће у РБМ-у памтити и по томе што са посла никада, али баш никада није изостао: – Припадам генерацији која је неговала идеју да служба не сме да трпи, да је посао на првом месту, па су нам због тога разумевање и колегијалност били посебно важни. То је, такође, нешто што нас је одликовало и што се памти. Памти се, наравно, показана стручност, знање и људски квалитети исказани у бројним приликама, па смо са те позиције замолили Драгишу за савет младим колегама:
Млађим колегама саветујем да раде на себи, унапређују своју стручност и знање, да краду знање и решења од старијих и искуснијих, али да поштују друге и посебно да држе и бране сопствене ставове и мишљење. Изузетно је важно да се поштује посао од којег се живи, али и колеге и баш сви људи са којима се ради.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Пензионери

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…