Почетак Актуелно Металургија Петомесечје код ливаца боље од планираног

Петомесечје код ливаца боље од планираног

3 друго читање
0
0
805

 За 15 одсто више одливака

 

Радимо за познатог (италијанског) купца који плаћа унапред. Узео би он и више, али не можемо да набавимо секундарне сировине. План за ову годину је 1.000 тона и, ако се набави сировина, можемо да направимо и 1.500 тона – каже Јелен Рашић, управник Ливнице бакра и бакарних легура

Петомесечје код ливаца боље од планираногЛИВНИЦА. – Нова ливница у Ливници бакра и бакарних легура за пет месеци произвела је 459 тона одливака од месинга и бронзе, што је за 15 одсто више од предвиђених количина. Ливци су у овом периоду „циљали“ 400 тона одливака, (јануар није „ушао“ у план, а од фебруара требало је достићи 100 тона месечно – 95 тона месинга и пет тона бронзе). Преко 90 одсто одливака од месинга (пречника 80 мм х 350 мм) пласира се на италијанско тржиште.
Петомесечје код ливаца боље од планираногРадимо за познатог купца који плаћа унапред. Узео би он и више, али не можемо да набавимо секундарне сировине. Сужено је домаће тржиште ових сировина, па све што обезбедимо прерадимо у месинг и бронзу и, углавном, одмах продамо. На залихама имамо врло мало производа. Прошле године произведено је 1.266 тона, док је план за ову 1.000 тона. Међутим, ако се набави сировина, можемо да направимо и 1.500 тона – каже Јелен Рашић, управник Ливнице бакра и бакарних легура.
Петомесечје код ливаца боље од планираногВера Пантовић, руководилац нове ливнице, додаје да се овде одвија и услужна прерада сировина на бази бакра – пресовање секундарних сировина, израда резервних делова (тапинг-блокова, бочних жакета, канала), утовар, истовар, отпрема жице, шљаке, као и бакарног праха који се балирају и шаљу у Топионицу. – Иако радимо кампањски, у време „празног хода“ припремају се сировине. Сада нисмо имали ремонт, а требало би да се обави на линији месинга (тзв. топионичка пећ која ради, док друга треба да се озида). То све може да се заврши за 15 дана.

Неопходно подмлађивање
Осим осавремењавања опреме, с обзиром на њену дотрајалост, неопходно је и подмлађивање кадрова. Осипају се извршиоци у производњи, али и техничари, бравари, електричари, па се све теже ради – један „покрива“ три-четири радна места. Примера ради, у припреми, која је била срж ливнице, остао је један у смени. А, потребно је много времена да се неко оспособи за обављање ливачких послова – истиче управник овог прерађивачког погона.
Фазонска ливница је од почетка године дала укупно 65,9 тона, односно 45 одсто планираних количина (146 тона). – Одливци се раде по наруџбини и тек када се испоруче и купац их преузме, онда се рачунају у производњу. Имамо одливке који нису реализовани, па је стварна производња већа. Овде се израђује широк дијапазон производа – претежно одливци за потребе РТБ-а, али и за остале купце у Србији – звона, чауре, украсни предмети по моделу (лију се у пешчане калупе и металне кокиле). Радници фазонске ливнице наливају цинком делове дробилица на басенским коповима, у флотацијама, Јами и Мајданпеку – наглашава Рашић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…