Почетак Актуелно Металургија Планска искоришћења у преради шљаке из нове топионице

Планска искоришћења у преради шљаке из нове топионице

2 друго читање
0
0
1,028

До циља уз уштеде

Захваљујући моћној новој дробилици, која је заменила две старе, и вертикалном млину, борски флотери су прошлог месеца достигли пројектовани капацитет и прерадили 26.000 тона шљаке и планско искоришћење од 70 процената, а уз мање трошкове за електричну енергију и челик, пошто су створили услове да из технолошког ланца искључе млин са шипкама
Планска искоришћења у преради шљаке из нове топионицеБОРСКА ФЛОТАЦИЈА
. – Прошлог месеца у Флотацији Бор прерађено је 26.000 тона шљаке из нове топионице са просечним садржајем бакра од 1,8 одсто и добијено 322 тоне бакра у концентрату. Према речима Горана Стојића, управника овог погона, постигнуто је искоришћење од 70 процената, колико је и пројектовано за прву фаза рада ове линије са новим системом дробљења и млевења и старим флотационим машинама. Са новим, за чију монтажу су припремљене платформе и очекује се испорука, планирано је искоришћење од 85 одсто.
Пројектовни капацитет прераде шљаке достигли смо уз знатне уштеде јер процес њеног млевења више не иде преко три, већ преко два млина – истиче Стојић. – Избацили смо из употребе млин са шипкама и тиме смањили трошкове електричне енергије за петнаестак процената, а ту су и уштеде на челику. Све то је врло важно с обзиром на веома ниску цену бакра на светском тржишту. Да би топионичка шљака могла да „прескочи“ млин са шипкам и директно иде у млин са куглама повећали смо уситњавање шљаке. Направили смо мале измене на дробљењу тако што смо сита отвора 16 милиметара заменили ситима од шест, уз адекватно подешавање дробилица. Тиме смо задржали капацитет млевења од 41 тоне на сат и у наредом периоду ћемо га повећавати ка 45 тона, што ће додатно допринети смањењу трошкова производње.
Нема сумње да је реконструкција једног од најстаријих погона борског рудника дошла у прави час, како у технолошком, тако и у погледу услова за рад. И мада ће промаја и прокишњавање и ове зиме пратити запослене, може се рећи да су радни услови побољшани, бар у реконструисаним деловима погона, док је само вођење процеса са машинама чије су команде на „тач-скрин“ далеко комфорније. Према оцени управника, нови систем дробљења одлично ради. Поменута дробилица коју је испоручио „Мецо Минералс“ уситњава сировине до потребних димензија а постигнут је и пројектовани капацитет од 150 тона шљаке на сат.

Она је практично заменила две старе терцијалне „сајмонс“- дробилице и ради много боље од њих – каже Стојић. – Систем за отпрашивање такође одлично ради и концентрација прашине у хали дробљења је у дозвољеним границама (50 милиграма честица по метру кубном погона). Вертикалним млином смо презадовољни јер без проблема постиже уситњавање задато пројектом а то је да 80 одсто сировине буде ситније од 40 микрона. Ових дана је, у сарадњи са стручњацима компаније „Мецо Минералс“, обављена његова инспекција. Комплетно је прегледан и установљено је да је у одличном стању. Због већих уштеда настојимо да постројења раде максималним капацитетом и тако смањујемо нормативне трошкове по јединици производа.
У Флотацији Бор месечно се прерађује и по 40-ак хиљада тона руде из Јаме. Новембра је флотирано око 35.000 тона са просечним садржајем метала 0,87 одсто и дате су 254 тоне бакра у концентрату. Флотација је укључена и у прераду тзв. хладног материјала из топионице при чему се овде, у одвојеном процесу, дробљењем и млевењем он само уситњава да би се потом, као концентрат, извлачио на филтражи и слао у топионицу на поновну прераду.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…