Почетак Актуелно Рударство По бољем времену расту домети борских рудара

По бољем времену расту домети борских рудара

2 друго читање
0
0
1,809
По бољем времену расту домети борских рудара

Мај надмашио претходне месеце

И наредних се очекује преко 2.000 тона бакра у концентрату из “Кривеља” и преко 300 тона из Јаме. – Пети месец најбољи захваљујући већој расположивости опреме и њеном искоришћењу – каже Видоје Адамовић, технички директор Рудника бакра Бор. – „Кривељ“ ових дана даје око 30.000 тона руде дневно са преко 0,3 одсто бакра, флотација нешто мање преради, а на копу се, раскривањем источног дела, стварају услови за будућу производњу
По бољем времену расту домети борских рудараРУДНИЦИ БАКРА БОР
. – Борски рудари су јануара дали 2.019 тона бакра у концентрату, фебруара 1.735, марта 1.714, априла 2.036, а у мају очекују преко 2.300 тона (највећим делом са кривељског копа и до десетак процената из Јаме). Према речима Видоја Адамовића, техничког директора РББ-а, пети месец ће бити прекретница ка толикој, па и већој производњи наредних месеци, јер се за то стварају услови. На копу је руда све бољег садржаја, а и Јама је на путу да са новом опремом повећа количину и руде и метала.
По бољем времену расту домети борских рудараЗа 22 дана маја на нивоу РББ-а откопано је преко 800.000 тона јаловине и близу 700.000 тона руде, што је око 1,5 милиона тона укупних ископина. Из те руде је произведено 1.600 тона бакра у концентрату – рече нам Адамовић. – Највећи део ових количина (преко 90 процената) је из рудника “Велики Кривељ” а и проценат остварења у односу на план (када је реч о бакру) износи око 90%. Пошто нам сада производња добро иде, дневно дајемо преко 80 тона овог метала у концентрату (јуче, 22. маја, смо имали 91 тону), па очекујем да до краја месеца будемо преко 95 процената. Дакле, рудник „Велики Кривељ“ добро ради, садржај бакра у руди је солидан – преко 0,3 одсто, количине руде су по плану – око 30.000 тона дневно, а флотација готово све то прерађује – око 28.000 тона дневно.
По бољем времену расту домети борских рудараОд нашег саговорника сазнајемо да на копу раде три бушилице (на четвртој се отклањају ситни кварови), пет багера, а „на точковима“ је 15 тешких камиона. Њихова расположивост је добра, наравно и искоришћење, тако да се по томе види да ће мај надмашити претходне месеце. – Биће близу 900.000 тона руде и преко 1,2 милиона тона јаловине – каже Адамовић – а то је у претходним месецима било мање. Очекујемо преко 2.300 тона бакра у концентрату. На кривељском копу се стварају и добри услови за будућу производњу. Радови се развијају према плану тако да наредних година не очекујемо проблеме у количинама руде. Раскривање иде како у текућим захватима тако и у проширењу на истоку копа (“Фаза 3”, како је названа у студији урађеној пре неколико месеци). Тамо ради један багер, за месец дана пребацићемо још један тако да ће се уклањати знатно више јаловине.
Адамовић очекује и стабилан рад транспортног система који је жила куцавица кривељског рудокопа зато што је скучен простор за одлагање око самог копа, а посебно што су много мањи трошкови транспорта јаловине. Мање се троше нафта, гуме и делови за камионе, пошто су релације до ТС кратке и без успона. Очекује се да ових дана проради и друга, управо ремонтована дробилица за јаловину која ће омогућити максимални капацитет транспортног система. Будући да иде лето, на копу спремају још једну цистерну за обарање прашине да не би угрожавала људе, машине и оближње село Велики Кривељ.

Четири милиона тона руде
Од јануара до 22. маја у Рудницима бакра Бор откопано је преко четири милиона тона руде и исто толико јаловине, односно преко осам милиона тона ископина. Из руде је произведено преко 9.000 тона бакра у концентрату. У РББ-у нису задовољни овим бројкама тако да ће настојати – наглашава Видоје Адамовић – да мај буде месец преокрета, пре свега у Кривељу, а и Јами, имајући у виду да још не почињу радови на раскривању “Церова 2”. – Наредних месеци очекујем преко 2.000 тона бакра у концентрату из “Кривеља” и преко 300 тона из Јаме, тако да ћемо месечно испоручивати топионици око 2.400 тона – каже он.
Кривељска флотација, такође, бележи одличне резултате јер остварује све што је планирано у преради руде – додаје Адамовић. – Искоришћење бакра је изнад 86 процената, даје квалитетан концентрат прописане влажности за нову технологију топљења (око 10 одсто). Уредно је снабдевање реагенсима, кречом и осталим нормативима, тако да и на основу тога могу похвалити читав рудник у очекивању да остваримо годишњи план. Надвишењем брана “поља 1” флотацијског јаловишта стварамо услове да оно издржи док не завршимо “нулто поље” на коме радови добро напредују. Изградња колектора Кривељске реке је одмакла, а граде се бочни колектори за Борску реку и Сарака поток. Врло брзо ћемо започети и радове на “нултој” брани, узводно према копу, будући да је активирање “нултог” поља важно за даљи живот рудника и ту немамо никаквих бојазни. Пошто је недавно добила нову бушаћу машину Јама би у наредном периоду требало да подигне производњу. До пристизања те (“симба”) бушилице руда је давана из припремних ходника, а сада су се стекли услови да се буше коморе и више откопава у “Борској реци”. Кад се ремонтује дробилица и замени део траке, из Јаме очекују 1.800 до 2.000 тона руде и преко 10 тона бакра у концентрату дневно.
Багер у Заграђу стабилно ради, бушилица и транспорт такође, тако да се раскривање копа одвија нормално, а две пећи у кречани задовољавају потребе басенских флотација. Једна се управо ремонтује тако да се, имајући у виду стање на копу, у Јами и кречани наредних месеци очекује стабилнија производња домаћих концентрата бакра.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…