Почетак Актуелно Рударство По јулским жегама РББ уклонио највише раскривке од почетка године

По јулским жегама РББ уклонио највише раскривке од почетка године

4 друго читање
0
0
41,794

Откопали милион и по тона јаловине

 

Јул је трећи овогодишни месец у коме Рудници бакра Бор – према речима Видоја Адамовића – премашују милионску тонажу на јаловини, а и на руди, где се иначе стандардно држе плана: јула су дали 1,1 милион тона. – Са флотацијским искоришћењем метала из руде од 82 одсто, топионици испоручено близу 2.500 тона бакра у концентрату. – На североистоку кривељског копа почело раскривање нових 50 милиона тона руде. – “Церово” и флотације стабилне, испоруке креча из Заграђа такође
По јулским жегама РББ уклонио највише раскривке од почетка годинеРББ
. – Овогодишњи Дан рудара борски рудници бакра дочекују у знаку производног раста. Све су веће испоруке бакра у концентрату и брже се напредује у раскривању кривељског копа који носи басенску производњу бакра. – Током јула уклоњено је, на нивоу РББ-а, милион и по тона јаловине, што је 70 одсто плана, али највише од почетка године – каже Видоје Адамовић, технички директор РББ-а. – Годину смо, иначе, почели са 1,13 милиона тона (у јануару), априла смо дали 1,2 а јуна 1,04 милиона тона раскривке. На руди се стандардно држимо плана и јул је трећи овогодишњи месец у коме смо откопали преко милион и сто хиљада тона (у Кривељу, на Церову и у Јами) просечног садржаја бакра 0,28 одсто. Са искоришћењем метала из руде од 82 процента, из наших флотација прошлог месеца изашло је близу 2.500 тона бакра у концентрату.
По јулским жегама РББ уклонио највише раскривке од почетка годинеНајвећи део јулског учинка РББ-а у раскривању односи се на површински коп “Велики Кривељ” где је уклоњено око 1,4 милиона тона јаловине (такође 70 одсто плана), док је откопано око 900.000 тона руде, колико је и планирано за управо завршени месец. То је постигнуто на температурама које су добар део месеца биле преко 37 степени. Међутим, захваљујући климатизованим машинама, сталном поливању путева, достављању хладне минералне воде људима који раде на отвореном, стварани су услови за непрекидан рад, а и заштиту околине од прашине. – Једног дана смо имали пех са цистерном, а тиме и проблем са прашином – каже Адамовић – али то смо брзо решили. Сада радимо са две цистерне (једна је увек у резерви) тако да смо елиминисали проблем запрашености копа и угрожавања оближњег села Кривељ.
По јулским жегама РББ уклонио највише раскривке од почетка годинеКонтинуитет откопа руде како за ову, тако и следећу годину обезбеђен је – додаје Адамовић. – Од првог јула један багер стартовао је на новој локацији, на североистоку копа, и почео уклањање јаловине са етаже 530. како би се догодине у ово време тамо стигло до нових количина руде. То су контуре треће фазе експлоатације овог лежишта која захвата простор од североистока, па полукружно (северозападно), према селу и Кривељској реци. Та трећа фаза подразумева откоп преко 60 милиона тона јаловине да би се отворило више од 50 милиона тона руде. До првих количина стићи ћемо за годину дана након уклањања 13 милиона тона јаловине. Поменути багер ће од августа тамо товарити близу милион тона, што је његов планирани месечни учинак, док је јула на тој локацији (без бушења и минирања) утоварио око 700.000 тона јаловине из површинских слојева са доста растиња због кога се радило обазривије да не би дошло до оштећења машина.
По јулским жегама РББ уклонио највише раскривке од почетка годинеСа тих горњих етажа кривељског копа јаловина се превози на оближње источно јаловиште (700 м), али ће се, силаском на ниже створити услови за превоз према транспортном систему (а њиме у стари борски коп) чиме се смањују трошкови транспорта. – Откоп руде наредних месеци биће стабилан, а са њим и количине бакра које ће стизати са кривељског копа – наглашава технички директор РББ-а. – Модернизацијом и аутоматизацијом кривељске флотације (где су у току последње калибрације уређаја) створили смо услове да и искоришћење метала из руде, које је сада 82 одсто, померамо ка 85 и више, а томе иде на руку и силазак у богатију руду нижих етажа. Кривељски рудник је јула дао близу 1.900 тона бакра у концентрату, што је веома добро.

Ради продужења века кривељског јаловишта интензивно се испитује (бушотинама) геомеханика тла за „нулто“ поље које би се формирало испред садашње прве бране, узводно уз Кривељску реку. У вези са овим послом, али и потрагама за новим лежиштима бакра, Адамовић наводи добре резултате погона Истражних радова који је, радећи са четири бушилице, током јула избушио око 3.700 метара, а план је био 3.100. Припрема се и ојачање колектора испод јаловишта. Извлаче се старе и допремају нове ременате да би ових дана почела њихова уградња.
“Церово” је јула, такође, остварило добре резултате. Уклоњено је око 100.000 тона јаловине (тамо је сада нема много) и откопано око 180.000 тона руде. То је 80-ак процената плана (од 220.000 тона) до кога се тешко стиже јер је реч о силификованој руди која се тешко дроби. Али, она се добро флотира (искоришћења иду и до 84 одсто), па је овај рудник јула дао око 400 тона бакра у концентрату, што је, по Адамовићу, реалан домет који му обезбеђује позитиван пословни биланс. Јама је јул завршила са око 200 тона бакра у концентрату, што је 65 одсто планираних количина. – Уместо планираних 50 хиљада тона руде, дала је 35 хиљада тона. Разуђеност рудних тела и мала расположивост утоварне опреме чине своје тако да се овај погон тренутно не може похвалити већом производњом – каже Адамовић. – Обновљена борска флотација успешно прерађује све што стигне из Јаме, а и шљаку из нове топионице.
Након активирања друге пећи у Заграђу производња креча сада добро иде – дневно се испоручује 130 до 140 тона, чиме се задовољавају потребе борских флотација, а већ се и Мајданпеку отпрема до 40-ак тона дневно. То, наравно, има добру финансијску страну за РТБ јер се креч више не купује, а како је у току реконструкција и треће пећи (пристиже опека, ускоро почиње зидање) можда ће бити простора и за програм хидратисаног креча, пошто ће флотације бити намирене.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…