Почетак Актуелно Рударство Почела монтажа филтер-пресе у кривељској флотацији

Почела монтажа филтер-пресе у кривељској флотацији

11 друго читање
0
0
3,319

Концентрат по мери нове топионице

Уз помоћ нових постројења све три РТБ-ове флотације производиће концентрат влажности осам процената, па и мање, што ће елиминисати проблеме које, поготово у кишним и зимским месецима, проузрокује влага у сушачу шарже и флеш-пећи
ФЛОТАЦИЈА “ВЕЛИКИ КРИВЕЉ”
. – У кривељској флотацији најдаље се одмакло у постављању филтер-пресе за концентрат, што је и разумљиво с обзиром на предност која јој је дата због највеће количине концентрата која управо из Кривеља стиже у нову топионицу, а повећане је влажности. Упоредо ће се радити и на пресама у борској и мајданпечкој флотацији. – Филтер-преса је најквалитетнија машина која ради у аутоматском режиму и служи за добијање сувог концентрата – објашњава Јовица Анђеловић, главни машински инжењер РТБ-а који руководи уградњом све три пресе. – “Мецо минералс”, њихов произвођач, гарантује нам проценат влаге испод осам одсто, чиме ће се отклонити проблеми које нова топионица има са концентратом влажности преко 10 процената. У “Кривељу” су током летњег периода, где се користе тзв. бубњасти филтери, успевали да одрже влажност од девет до десет одсто. Међутим, током зиме и кишних дана појављивао се доста влажнији концентрат (и до 14 одсто), што је отежавало рад сушача шарже и флеш-пећи.
Почела монтажа филтер-пресе у кривељској флотацијиПрема Анђеловићу, од припремних радова завршено је скоро све, може се рећи 90 одсто. Основни делови пресе стигли су прошле недеље, а четири шлепера опреме која најпре треба да се монтира јуче су истоварена и тиме створени услови за почетак монтаже. У оквиру припремних радова исечен је отвор у бетону изнад складишта концентрата где ће преса бити постављена, завршена је челична конструкција која је прихвата, тако да може да почне уградња и тих носача и сипке испод. Они су управо стигли из Кине, а ових дана из царинског магацина треба да се подигне опрема пристигла из Шведске како се не би стало са монтажом. То су два контингента у којима се налазе мерне ћелије и ослонци пресе, филтери мембранске плоче, цилиндри, хидраулични агрегат и електрика.
Почела монтажа филтер-пресе у кривељској флотацијиДа би филтер-преса радила, потребан јој је и ваздух. Компресори су већ испоручени од “Атлас Копка” и уграђени, како у Кривељу тако и у борској флотацији. Компресор за Мајданпек је стигао у Београд, али у РБМ-у још нису завршени припремни радови. – Овде у Кривељу – резимира Анђеловић – завршена је монтажа компресора, монтажа сушача, резервоара за воду и расхладне куле. Цевовод са резервоаром за ваздух је комплетно изведен до хале филтер-пресе где је монтиран филтер. Чека се да следеће недеље стигне разделник и угради веза филетер-разделник, док даље повезивање са филтер-пресом зависи од договора са супервизором из компаније “Мецо минералс”. Завршетак монтаже и почетак рада пресе може се очекивати крајем године.
Према речима Саше Милића, управника кривељске флотације, поред дробилица, флитер-пресе су нешто најбоље што производи компанија “Мецо Минералс” и користе се свуда у нашем окружењу. Кад преса проради у топионицу ће се једноставно речено возити мање воде у концентрату, а технологија флотирања моћи ће да се води несметано јер неће бити ограничења што се тиче филтраже. Опрему за пресе у РТБ-у произвеле су за “Мецо” компаније у Кини, Шведској, Турској и Словенији. Да би преса радила треба, такође, да се уграде цевовод и кондиционер за хидромешавину. Кондиционер је направљен у ФОД-у и већ је на лицу места. У току је повезивање пумпи (са кондиционером) које ће хранити филтер-пресу хидромешавином. Ради прања филтер-платна, за разблажење хиодромешавине у кондиционеру, као и за заптивне пумпе, управо се доводи вода. Користиће се постојећи резервоари репарирани у ФОД-у, а постављен је и магистрални цевовод који све повратне воде и филтрат, слободним падом, враћа назад у згушњивач. Везе са филтерима остаће, али ће се извести нове које ће ићи до пресе на којој ће се изводити последња операција у производњи концентрата.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…