Почетак Актуелно Металургија Почело пуњење нове фабрике сумпорне киселине

Почело пуњење нове фабрике сумпорне киселине

7 друго читање
0
0
748

Последњи тестови пред старт

У систем нове фабрике уводи се јака киселина из старе неопходна за одвијање процеса, а пошто је при крају и убацивање катализатора у контактни реактор, погон ће бити спреман да прихвати сав гас из топионице чим она крене. – На димњаку фабрике биће веома мало дима, са највише до 122 ппм сумпор-диоксида, чиме се постиже један од главних циљева овог великог пројекта а то је чисто небо над Бором
Почело пуњење нове фабрике сумпорне киселинеНОВА СУМПОРНА
. – Наши и стручњаци канадског СНЦ Лавалина као испоручиоца технологије започели су пуњење нове фабрике сумпорне киселине киселином из старе, што је неопходно за одвијање процеса. Пошто су тзв. хладне пробе већ урађене у свим деловима нове фабрике, овим „топлим“ пробама у згради јаке киселине, током којих ће се успоставити циркулација у торњевима (сушни, апсорпциони), завршиће се провера комплетног постројења. То значи да ће нова фабрика бити спремна да „повуче“ гас из нове топионице чим она крене, пошто и радници ФОД-а приводе крају пуњење контактног реактора катализатором (убацује се 368.000 литара катализатора на четири нивоа реактора). Ваља нагласити да ће се, за разлику од досадашњег начина производње киселине једноструком катализом, нови процес одвијати на принципу дупле катализе која омогућава много боље искоришћење гаса.

У завршној смо фази пуштања у рад нове фабрике сумпорне киселине РТБ-а Бор – казао нам је Lyon Duncan, менаџер СНЦ Лавалина за хладне и топле пробе и пуштање фабрике у рад. – Данас уводимо сумпорну киселину у резервоаре које овде видите. Њу ћемо пустити да кружи кроз систем како бисмо га потпуно проверили и били спремни да наредне недеље прихватимо гасове из нове топионице. Ово су последњи тестови, а након тога сви системи ће бити спремни за рад. Постројење је врхунско јер се сви гасови који се појављују у процесу добијања бакра овде доводе. По завршетку процеса испушта се свега 122 ппм сумпор-диоксида, што је веома, веома мало. На димњаку се, практично, неће видети дим из овог постројења и ако се види онда постоји проблем. Али, овде то неће бити случај.
Како нам је објаснио Зоран Алексов, управник Фабрике сумпорне киселине, завршном процесу апсорпције, који ће се одвијати у згради јаке киселине где смо затекли екипе наших и Лавалинових инжењера, претходи неколико фаза: – Гас који настаје у топионици (у флеш-пећи и на конверторима) хлади се, чисти и пере од свих примеса (тешиких метала и неметала) и спаја у један гасовод. У мокрим електростатичким филтерима одстрањује се и најфинија прашина, укључујући и маглу, а потом иде на сушење, па на конверзију сумпор-диоксида у сумпор-триоксид. Следи тзв. апсорпција, а киселина који се добије на крају у оквирима је српских стандарда. У излазном гасу из завршног абсорбера може бити највише 122 ппм сумпор-диоксида, а сви остали елементи су одстрањени у претходним фазама тако да не постоји могућност да се на димњаку појаве тешки метали, неметали или нешто треће. Тиме се остварује један од главних циљева овог великог пројекта – смањено аерозагађење града и околине!
Од Алексова, такође, сазнајемо да ће при пуном процесу овде пристизати око 140.000 нормалних метара кубних гаса на сат који мора да садржи 11,7 одсто сумпор-диоксида да би фабрика радила по пројектованим вредностима и давала 1.817 тона киселине дневно. Међутим, у почетку се очекује производња од око 1.260 тона, што је око 36.000 тона месечно. Киселина ће се смештати у два велика нова резервоара од по 10.000 тона, а пошто су на располагању и стари (у међувремену обновљени), обезбеђен је складишни простор за једномесечну производњу. Међутим, у фабрици се надају да ће њихов производ брзо налазити пут до купаца и да неће доћи у ситуацију да складиште толике количине.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…