Почетак Актуелно Металургија Почело доказивање параметара новог металуршког постројења

Почело доказивање параметара новог металуршког постројења

2 друго читање
0
0
585

Очекују се одлични резултати

Током прва два дана обавезни смо да обезбедимо непрекидан и стабилан рад постројења, што подразумева рад без застоја са минималним капацитетом прераде од 53 тоне сувог концентрата на сат и са предвиђеним хемијским саставом квалитета концентрата – рекао је Бобан Тодоровић, директор ТИР-а. – Мериће се емисија гаса на парном сушачу, квалитет шљаке, бакренца, параметри паре, квалитет гаса који одлази у ФСК, ефикасност хлађења гасова и коначна емисија на главном емитеру у ФСК (стари бетонски димњак)

Почело тродневно доказивање параметара рада новог металуршког постројењаТИР. – Јуче је почело доказивање параметара рада (тзв. перформанце тест) новог металуршког постројења које, по уговору, траје три дана, односно до 24. фебруара. Током прва два дана, како нам је рекао Бобан Тодоровић, директор ТИР-а, предузеће је обавезно да обезбеди непрекидан и стабилан рад постројења. То подразумева рад без застоја са минималним капацитетом прераде од 53 тоне сувог концентрата на сат (400.000 тона годишње) и са предвиђеним хемијским саставом квалитета концентрата (бакар, сумпор, гвожђе и други елементи).
Сутра ће се обавити и званична сертификована мерења у двочасовним временским размацима зависно од фазе рада топионице. Мериће се емисија гаса на парном сушачу, квалитет шљаке, бакренца, параметри паре, квалитет гаса који одлази у Фабрику сумпорне киселине, ефикасност хлађења гасова (скрубери) и коначна емисија на главном емитеру у ФСК (стари бетонски димњак).

Током мерења перформанси процеса сви руководиоци су распоређени у складу са производним целинама и из РТБ-а је укључен тим састављен од двадесет инжењера и техничара у Топионици и десетак у Фабрици сумпорне киселине. Сви добијени резултати биће документовани од званичне независне куће – Института за рударство и металургију из Бора која ће гарантовати исправност потписаних резултата. Сигуран сам да су параметри рада комплетног постројења у овом периоду одлични, што је резултат добре организације, као и радно-технолошке дисциплине – рекао је Тодоровић.
Иначе, ново постројење – топионица и фабрика сумпорне киселине за 21 дан рада у фебруару (изузимајући једнодневни планирани застој сваког месеца) имало је само 35 минута застоја. Прерађено је укупно 24.583 тоне сувог концентрата бакра, односно 1.195 тона дневно, и произведено 5.117 тона анодног бакра. Такође је прерађено и 3.424 тоне хладног материјала, а створено 1.800 тона новог. ФСК је продуковала 21.514 тона сумпорне киселине

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…