Почетак Актуелно Металургија Почео петодневни ремонт у Топионици и Сумпорној

Почео петодневни ремонт у Топионици и Сумпорној

4 друго читање
0
0
928

За проток гасова, без емисије у граду

 

Санацијом мокрог електростатичког филтера, контактног и котла утилизатора побољшаће се вуча гасова из Топионице и Сумпорној, па се више неће, чак ни спорадично, дешавати повећане емисије сумпор-диоксида у ваздуху. – Д. Николић: Ремонтом металуршке линије, који је припреман више од годину дана, санираће се све последице прошлогодишњег пожара у Фабрици сумпорне киселине, али и све пројектантске грешке
Почео петодневни ремонт у Топионици и СумпорнојТИР
. – У освит зоре, тачно у три сата јутрос, почео је делимични ремонт комплетне металуршке линије у Рударско-топионичарском басену Бор. Ко је за шта задужен, шта се тачно и где ради, сваки корак учесника у ремонту (и басенских радника и локалних извођача), његова динамика и смер – све је то већ утврђено детаљним плановима и озбиљном организацијом послова јер, како истиче руководилац ремонта Драган Николић, немали посао мора да се заврши брзо, ефикасно и квалитетно. Онако како је и планирано, у суботу на недељу, 18. септембра, стало је шаржирање топионице, завршене су све конверторске операције, испуштени су и у конверторима прерађени сви бакренци, а флеш пећ је испражњена.
Почео петодневни ремонт у Топионици и СумпорнојУ Сумпорној ће наредних пет дана највише посла бити на мокром електростатичком филтеру и контактном котлу, а у новој топионици ће се за то време санирати котао-утилизатор и то део где се спаја са флеш-пећи. Посебна пажња у овом ремонту посвећена је мерама безбедности и адекватној заштитној опреми. – У сваком тренутку на терену имамо и дежурне службе ватрогасне и хитне помоћи – истиче Николић и додаје:
Поправићемо све што је марта прошле године страдало у пожару. Посао је озбиљан, приступили смо му веома одговорно и обавићемо све у року. Три су кључне ствари – мокри електростатички филтер, контактни и котао утилизатор. За овај ремонт припремали смо се више од годину дана и сада, када је коначно стигло све од опреме што нам је требало, нема стајања док не успоставимо пројектовану вучу гасова из Топионице ка Сумпорној – каже Николић.
Почео петодневни ремонт у Топионици и СумпорнојСанираће се – наводи – зона „Д“ у филтеру, замениће се електродни систем, просејати и допунити контактна масу у првој етажи контактног котла. Пошто смо већ морали да станемо, а сваки дан застоја је скуп јер не дајемо бакар од кога живимо, сервисираћемо и успут детаљно прегледати и осталу опрему на целој линији. Проверићемо све гасоводе и како дихтују сви ревизиони отвори, рад свих дуваљки и пумпи. У фабрици сумпорне киселине сутра ће почети продувавање заосталог SO2 гаса и то сушеним ваздухом. Оно ће трајати један дан, а исто толико трајаће и хлађење контактног реактора. Тамо је, у првој етажи, температура 620 степени, а након продувавања спустиће се на 300. Једнодневним хлађењем, потом, температуру ћемо оборити на 50 степени да би унутра могао да уђе човек.

Иако се пожар у Фабрици сумпорне киселине догодио пре годину и по дана, у санацију оштећене опреме ушло се тек сада јер се све ово време чекала испорука делова из иностранства. Последњи неопходни елемент, конкретно ванадијум-пентоксид потребан за катализатор контактног котла у Сумпорној, стигао је у Бор 16. септембра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …