Почетак Актуелно Металургија Почео планирани ремонт Топионице и Сумпорне

Почео планирани ремонт Топионице и Сумпорне

8 друго читање
0
0
1,011
Почео планирани ремонт Топионице и Сумпорне

За бољу вучу гасова

Док траје застој обавиће се редовни сервис главне дуваљке и просејавање катализатора контактног котла у Фабрици сумпорне киселине – каже Драган Николић, руководилац ремонта. – У Топионици је главна интервенција на флеш-пећи: стари, пропали рам на крову пећи у зони „аптејка“ замењен је новим, а место око рама санирано сводном опеком

Почео планирани ремонт Топионице и СумпорнеТОПИОНИЦА. – Престанком уноса концентрата у флеш-пећ 30. октобра (у четири сата ујутро, док је конвертор око седам часова завршио операцију) почеле су ремонтне активности у Топионици и Фабрици сумпорне киселине. У Топионици је главна интервенција на флеш-пећи – стари, пропали рам на крову пећи у зони „аптејка“ замењен је новим, а место око рама санирано сводном опеком. Ову, по речима Драгана Николића, руководиоца ремонта, веома ризичну и деликатну операцију јуче су за две смене обавили радници служби ватросталног и машинског одржавања Топионице и завршили данас у раним јутарњим часовима. Друга важна активност односи се на котао – комплетно се мери дебљина зида цеви и, на основу те експертизе, превентивно санирају ударна места на котлу (за ово је задужен „Феромонт“ из Свилајнца). Такође се мењају ланци у редлерима, радно коло на вентилатору који вуче гас из ФСФ-а, као и погонске и затезне звезде на редлерима.
Почео планирани ремонт Топионице и СумпорнеДео гасовода од котла до прегибног вода дужине осам метара замењује фирма „Монтажер“ из Бора. Платнени компензатор на прегибном воду мења се прохромским, за шта су задужени радници АТБ ФОД-а, а део гасовода од излаза из електростатичког филтера до регулационе клапне прохромским цевима. И стара дуваљка, лежајеви, шибер и „лептири“ уступиће место новима, а монтираће се нови ротор вратила. Комплетну изолацију гасовода извешће АД „Wооd“ из Свиљнца. Највише пажње на конверторима посветиће се расхладној комори и гасоводу према расхладној кули, како би се санирале поједине површине где се појављују отвори због агресивне средине (корозије). Детаљно ће се, такође, прегледати и санирати систем за хлађење гасова, односно спрејева у расхладним коморама, да би се произведени гасови у конвертору брзо и ефикасно хладили. Ремонт прати и чишћење свих бункера, гасовода и свода флеш-пећи.

Застој је, пре свега, предвиђен због просејавања катализатора из две етаже контактног котла Фабрике сумпорне киселине (у првој етажи сејање старог и убацивање новог катализатора обављају радници Сумпорне и Топионице, а у другој сејање и враћање старог радници РББ-а). Истовремено се превентивно прегледају трећа и четврта етажа. Ово је неопходно због побољшања вуче гасова из флеш-пећи и са конвертора, јер, у гасном делу још увек има проблема да се целокупна количина произведеног гаса преради и „преведе“ у сумпорну киселину у пројектованим границама. Друга крупна активност јесте редовни сервис главне дуваљке. Ту су представници „Сименс“-а уз чију стручну помоћ ће наши људи сервисирати дуваљку која је достигла одређени број радних сати. Прање мокрог филтера, скрубера, базена, хладњака и дизни, замена компензатора, превентивни преглед пумпи, санација испуне у К-3 торњу – још су неки од послова који ће се обавити током овог ремонта – наглашава Николић.
Планирани застој треба да траје шест дана, а старт Топионице и Фабрике сумпорне киселине предвиђен је за ноћ између суботе и недеље.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…