Почетак Актуелно Рударство Почиње насипање приступног пута ка „Церову 2“

Почиње насипање приступног пута ка „Церову 2“

4 друго читање
0
0
1,009

Један од два багера изашао из копа

Док се чека разрешење преосталих имовинско-правних односа, рудари насипају управо просечен и проширен пут тврдим материјалом као поузданом подлогом за кретање тешких камиона и багера кад пођу на нову локацију. – И електрослужбе припремају идејна решења, бирају напојне водове и трафостанице за све потрошаче на будућем копу. – У „Церову 2“ је око 24 милиона тона руде са 0,3 одсто бакра, што је довољно за рад овог рудника наредне деценије са садашњим капацитетом од 2,5 милиона тона годишње
Почиње насипање приступног пута ка „Церову 2“ЦЕРОВО. – Један од два багера који раде на „Церову 1“ јуче је изашао из копа и са оближњег планира на западном ободу данас почиње утовар тврдог материјала којим ће се насипавати приступни пут ка „Церову 2“. Како нам рече Драган Илић, управник копа, овим поступком желе се убрзати послови и искључити сметње у отварању новог лежишта које може донети евентуална кишна јесен.
-Највећи део приступног пута према „Церову 2“, дужине око 1.700 метара,  пробијен је и проширен – рече нам Илић. Почиње насипање приступног пута ка „Церову 2“ Почињемо његово насипање тврдим материјалом који ће створити поуздану подлогу за кретање тешких камиона, а и самих багера кад крену на нову локацију. Остало је да се уради још око 400 метара пута и то ће бити брзо завршено чим се разреше преостали имовинско-правни односи, односно откупи преостало земљиште.
Почиње насипање приступног пута ка „Церову 2“Да време не губе ни они који брину о напајању будућег копа електричном енергијом потврдила нам је екипа на челу са Мирком Грчићем, саветником генералног директора РТБ-а за електротехнику и машинство. Након обиласка трасе којом ће бити постављени високонапонски каблови, Грчић нам рече: – На основу рударских подлога ових дана припремамо, бирамо напојне водове и трафостанице за све потрошаче на будућем копу рудника бакра „Церово 2“. Спецификације и прва идејна решења биће готови за наредних десетак дана. На основу тих података набављаће се каблови, уговарати опрема и те активности ускладити са укупним планом отварања новог лежишта. Да је доста тога већ разјашњено и да део по део нове опреме која ће омогућити приступ новим тонама бакра на Церову заузима своје место, потврдио нам је истовар нове трафостанице која је у међувремену шлепером пристигла на коп.
Почиње насипање приступног пута ка „Церову 2“Подсетимо да је лежиште „Церово 2“ нешто мање од „Церова 1“. У њему се налази  више од 24 милиона тона руде са средњим садржајем бакра од преко 0,3 одсто. То су резерве, како нам недавно рече Видоје Адамовић, технички директор РББ-а, довољне за рад рудника наредне деценије са садашњим капацитетом од 2,5 милиона тона руде годишње. А, пројекат, одобрење Министарства, сва валидна документација за експлоатацију „Церова 2“ – обезбеђени су! Преостаје још да се доврши откуп земљиштa изнад лежишта.
И док се на Церову све полако окреће ка новом копу, експлоатација „Церова 1“ улази у завршницу. На његовом дну је, према проценама одговорних, довољно руде до краја године. Како се од септембра планира почетак раскривања „Церова 2“, рачуна се на очување континуитета рударења, пошто би се за четири месеца уклонила око три милиона тона раскривке, колико тамошње рударе дели од прве руде новог лежишта. За 23 дана августа са дна старог копа („Церово 1“), који је током августа максимално проширен, узето је 120.300 тона руде са средњим садржајем бакра од 0,206 одсто.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…