Почетак Актуелно Металургија Подигнут најтежи део нове фабрике сумпорне киселине

Подигнут најтежи део нове фабрике сумпорне киселине

2 друго читање
0
0
931

Купола тешка 76 тона

 

РТБ. – Ни провала облака 15. септембра није омела градитеље највећег еколошког пројекта на Балкану („Реконструкција топионице и изградња фабрике сумпорне киселине“) да подигну најтежи терет до сада – куполу резервоара за складиштење сумпорне киселине, тешку 76 тона. Подигнут најтежи део нове фабрике сумпорне киселинеЗавршној операцији подизања куполе на висину од 20 метара и покривању резервоара присуствовао је и генерални директор Рударско-топионичарског басена Бор Благоје Спасковски.
За ову сложену операцију била нам је неопходна и јединствена дизалица у Србији капацитета 600 тона. Подигнут најтежи део нове фабрике сумпорне киселинеИмаћемо два нова резервоара за складиштење сумпорне киселине, сваки капацитета по десет хиљада тона, што је довољно за чување десетодневне производње, а са старим резервоарима капацитет резерви сумпорне киселине достиже до 60 хиљада тона – рекао је Благоје Спасковски и похвалио ову сложену операцију подизања куполе коју је извео „Феромонт“ својом моћном дизалицом.
За дан-два истом дизалицом биће подигнута и друга купола за други резервоар сумпорне киселине. Подигнут најтежи део нове фабрике сумпорне киселинеПонекад је, због временских услова или других оправданих разлога, неминован продужетак рока за поједине опрерације, али радници одговорно раде, некад и по 12 до 14 сати дневно, и надокнађују пропуштено. Зато генерални директор Басена Бор обећава да ће пројекат бити завршен до 23. децембра, како је и планирано:
Направили смо добру организацију која ће у Србији моћи да гради и веће објекте од ових у Бору. Очекује се развој Србије, нарочито у тешкој индустрији. Влада на челу са премијером Александром Вучићем протежира тако велике програме који ће сутра бити бренд и обележавати Србију у свету – истакао је Благоје Спасковски.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…