Почетак Актуелно Металургија Подухват радника Службе машинског одржавања у Топионици

Подухват радника Службе машинског одржавања у Топионици

4 друго читање
0
0
890

Успела „операција конвертор“

 

Први пут самостално они су за два дана „подигли“ конвертор тежак 300 тона, заменили носећу ролну и вратили конвертор на своје место. – Уштеда вредна 400.000 динара. – Осим специфичних послова, везаних за струку коју немамо у нашем погону, у Топионици се трудимо да све што можемо урадимо сами, како бисмо смањили трошкове услуга „трећих лица“ – истиче руководилац Службе Драган Николић

Подухват радника Службе машинског одржавања у ТопионициТОПИОНИЦА. – Радници Службе машинског одржавања у Топионици ових дана су успешно и, први пут самостално, обавили сложен захват на конвертору број један. Руководилац Службе Драган Николић прецизно нам је објаснио детаље ове изузетно ризичне дводневне „операције“ (23. и 24. јуна). Наиме, сломила се осовина на носећој ролни конвертора (има их укупно осам) коју је требало заменити. Првог дана обављени су припремни радови (постављање седла), а онда су морали да „подигну“ конвертор. То је учињено хидрауличном пресом коју су позајмили из Флотације „Велики Кривељ“. Потом је ролна „спакована“ у АТБ ФОД-у, враћена на место, а конвертор поново спуштен.
Подухват радника Службе машинског одржавања у Топионици„Операција конвертор“ је била изузетно компликована, јер он сам је тежак 300 тона! Требало је да се подигне и притом обезбеди, пошто су све време људи били испод њега, постављали два цилиндра, извлачили ролну. Наша служба то досад није радила сама, углавном смо помагали тзв. трећим лицима. Ово је први овакав самостално обављен захват, и то врло успешно. Осим специфичних послова, везаних за струку коју немамо у нашем погону, у Топионици се трудимо да све што можемо урадимо сами, како бисмо смањили трошкове услуга „трећих лица“ на минимум. За овај посао тражили су нам 400.000 динара, као и два (цела) дана, а ми смо га завршили сами и то, практично, за две прве смене – истиче Николић.
Подухват радника Службе машинског одржавања у ТопионициУ екипи којој је то пошло за руком била су петорица радника. Један од њих је Дејан Милинковић, по занимању машински техничар, од пре три године бригадир на одржавању конвертора. – Као ВКВ бравар дуго сам радио у ФОД-у, па имам много искуства у монтажи разних машина и технолошких целина из целог РТБ-а. Откад сам у Топионици, трудио сам се да своје знање и умеће употребим у свим досадашњим, па и у овом најновијем послу. Наравно да је било мало страха, јер ова грдосија од конвертора „мери“ преко 300 тона. Подухват радника Службе машинског одржавања у ТопионициА, и људи са којима сам радио недовољно су искусни у монтажерским пословима. Међутим, најважније је да је све добро прошло и да смо фирми уштедели новац.
Денис Петровић
је његов садашњи колега из Службе, али и некадашњи из ФОД-а. – Нама двојици то није ново јер смо већ радили у ФОД-у, али сада смо први пут дизали конвертор у Топионици. Са осталим колегама успели смо да посао завршимо без проблема. Остало је само да се монтира ролна и конвертор спусти, што је једноставније и лакше. Подухват радника Службе машинског одржавања у ТопионициМада је и то ризично због тежине конвертора, али не толико као подизање.
Влада Игов, техничар на одржавању конвертора, овде је провео 30 година током којих је асистирао „трећим лицима“. Међутим, не крије задовољство што су овог пута, захваљујући колегама Дејану и Денису, који су им пренели своје драгоцено искуство, успели да „реализују и овај пројекат.“

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…