Почетак Актуелно Рударство Појачава се раскривање копа „Велики Кривељ“

Појачава се раскривање копа „Велики Кривељ“

0 друго читање
0
0
2,815
Појачава се раскривање копа „Велики Кривељ“

Брже до руде на истоку

За бржи темпо скидања јаловине и ширење кривељског копа ка истоку пристижу нови камиони „белази“, а селе се и два багера – по један на исток и у средишњи део копа. До прве руде одатле стиже се за два месеца, каже управник Милан Делић. – У августу откопано 840 хиљада тона руде и дато две и по хиљаде тона бакра из ње, а уклоњено 772 хиљаде тона јаловине
Појачава се раскривање копа „Велики Кривељ“ВЕЛИКИ КРИВЕЉ
. – Августовске кише задале су главобољу кривељским рударима, који су добар део месеца војевали битку да путну и електромрежу, као и транспортни систем одрже у радном стању и не дозволе прекиде у производњи, чак ни краткотрајне.
– Због обилних киша у првој половини августа, били смо на мукама да електромрежу одржимо у функционалном стању. Самим тим, имали смо проблеме и са минским серијама које су биле расквашене, а долазило је и до проклизавања транспортних трака и запуњавања пресипних места. На све то, имајући у виду да због бољег садржаја један багер држимо на најнижој коти копа, испод нивоа водосабирника, па радимо са потапајућим пумпама које га прате и препумпавају одмах воду из усека багера у водосабирник, у првој половини месеца било је веома компликовано одржати његов рад и откопати што више руде са бољим садржајем. Кише су, дакле, успориле и допремање богатије руде са дна копа, па је све то, уз много пратећих изазова, утицало да августовски учинак на руди буде шест процената испод плана. Од предвиђених 900 хиљада тона руде откопано је 840 хиљада тона, остварен је средњи садржај бакра 0,29 уместо 0,34 процента и дато две и по хиљаде тона бакра у руди. У исто време, скинуто је тек 772 хиљаде тона јаловине, наспрам планираних милион и 295 хиљада тона – резимира прошли месец управник копа „Велики Кривељ“ Милан Делић.
Појачава се раскривање копа „Велики Кривељ“Делић додаје да је и транспортни систем „узео данак“ у августу јер је и одлагач, због стабилности, у време најобилнијих падавина радио редукованим режимом. Број камиона на точковима осцилирао је више него обично, али се све то у другој половини месеца поправило као – време.
У другој половини августа радило се боље, па смо колико-толико успели да „испегламо“ и количине и садржај, и не одступимо много од плана. У септембар већ улазимо са довољно припремљене руде и јаловине, подигли смо у радионицама и број камиона, а тек ће нам у раскривању помоћи они који полако пристижу. Два нова „белаза“ се већ склапају у борској радионици и они ће бити главно појачање у раскривању и ширењу „Кривеља“. Померамо и багере на горе, па ће два радити у средишњем делу копа и два на истоку, а само један ће остати на дну да товари богатије партије руде – каже Делић.
У спрези са новим камионима, који ће свакако помоћи да ширење копа и скидање јаловине иду брже, Делић каже да је реално очекивати да за два месеца та четири багера прокопају пут до прве руде на истоку „Великог Кривеља“.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …