Почетак Актуелно Металургија Полугодишњи биланс произвођача бакарне жице

Полугодишњи биланс произвођача бакарне жице

8 друго читање
0
0
1,081

Квалитет добар, рокови испоштовани

 

ЈУРА Шин Вон намерава да направи нови годишњи уговор са нама за 2015. на 300 тона дипформинг жице месечно, уместо досадашњих 60-80 тона – наглашава Стеван Бачиловић, управник Фабрике бакарне жице

Полугодишњи биланс произвођача бакарне жицеФБЖ. – Из Фабрике бакарне жице у јуну је „изашло“ 415 тона дипформинг, 700 килограма динамо-жице и 613 производа синтерметалургије. Полугодишњи производни рапорт гласи – 2.682 тоне дипформинг, 30 тона динамо-жице и 2.612 синтерметалуршких производа. Продукција дипформинг жице, како нам је рекао Стеван Бачиловић, управник овог прерађивачког металуршког погона, мања је од планиране јер се ради онолико колико има сировина. У фебруару је ремонтован индуктор на пећи за топљење, и то сувом ватросталном масом, пошто су такви светски трендови. Иако први пут сувом масом, уз одређене преправке, ремонт је успешно обављен. После тога опрема је у функционалном стању и ради без проблема.
Полугодишњи биланс произвођача бакарне жицеПроизвођаче жице задесио је и један малер у овом периоду – почетком фебруара дошло је до хаваријског нестанка електричне енергије који је изазвао једнонедељни застој у производњи. У ФБЖ-у је сада 108 радника, неповољне старосне структуре (већина њих има 55-60 година), а ни квалификациона није много боља. Међутим, то не утиче на садашњи обим производње, јер се проблем решава интерном прерасподелом и тросменским радом.
Полугодишњи биланс произвођача бакарне жицеНајважније је да све радимо по налозима служби маркетинга и комерцијале, испоштовали смо сваки рок и немамо ниједну примедбу на квалитет наших производа. Сваки производ који „изађе“ из ФБЖ-а подлеже ИСО стандарду 9001. Прошле недеље посетили су нас представници Шин Вона (ЈУРА) и изразили задовољство квалитетом производа и роковима испоруке. Будући да су најзахтевнији купци, то нам је био сигнал да радимо добро. Ова јужнокорејска компанија намерава да направи нови годишњи уговор за 2015. на 300 тона дипформинг жице месечно, уместо досадашњих 60-80 тона. Осим њима, дипформинг жицу испоручујемо и свим домаћим произвођачима каблова (фабрикама у Зајечару, Јагодини, Новкабелу, Елко Косјерић), као и иностраним (Елкакон Загреб, Неготино у Македонији) – каже Бачиловић.
Полугодишњи биланс произвођача бакарне жицеНаш саговорник додаје да су Румуни највећи купци динамо-жице, али су од почетка године узели само 20 тона. То је и довело до оваквих производних резултата, јер се она ради по наруџбини. Тржишта за профилисану жицу, у земљи, практично и да нема. Мање количине производе се за Север и Електроремонт из Суботице и ФМТ из Звездана. Бачиловић се похвалио да су за потребе комшија из Звездана освојили нов производ – профилисану жицу ширине 28 милиметара, а дебљине испод једног милиметра, што представља иновацију стручњака ФБЖ-а, пошто су овдашње машине конципиране за ону до 25 мм. Погон синтерметалургије је испоштовао шестомесечни план. Овде се раде стандардни производи – уљне и суве ламеле и блок-цилиндри, а у плану је освајање ламела за наменску војну индустрију (борбена возила). Овај програм би требало да се реализује до краја године.
Полугодишњи биланс произвођача бакарне жицеЗавршена је студија изводљивости проширења асортимана и квалитета производа увођењем нове технологије која је много боља од постојеће због веће енергетске ефикасности и мањег броја радника. Прелазак на нову технологију је предвиђен по фазама – прва подразумева куповину постројења за производњу бакарне жице по УП ЦАСТ поступку (капацитета 10.000 тона годишње). Њена реализације је „ушла“ у инвестициони план предузећа за 2015. и требало би да траје годину до годину и по дана (док не стигне опрема треба да се адаптира постојећи простор). У другој фази (2016. године) планирана је куповина постројења за израду профилисане жице, као и за изолацију – истиче управник ФБЖ-а.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…