Почетак Актуелно Металургија Поодмакле припреме за ремонт опреме оштећене у прошлогодишњем пожару у Сумпорној

Поодмакле припреме за ремонт опреме оштећене у прошлогодишњем пожару у Сумпорној

8 друго читање
0
0
801

Санација филтера и катализатора на терет осигурања

Д. Маринковић: Поправићемо у овом ремонту све што је страдало у пожару, а трошкови ће пасти на терет осигуравајуће куће, пошто је пројекат „Нова топионица и фабрика сумпорне киселине“ комплетно покривен тзв. CAR (construction all risk) осигурањем. – Б. Тодоровић: Нова фабрика сумпорне киселине, због оштећења на филтеру и катализатору контактног котла, од пожара наовамо „штуцајући“ повлачи и прерађује гасове који из топионичких агрегата долазе до ње, а њено „штуцање“ преносило се повремено и на Боране, пошто се због тога понекад, накратко, у граду осећао дим који она није стизала да повуче и преради. – Планирано је да ремонт почне 18. септембра и да траје најдуже пет дана.
Поодмакле припреме за ремонт опреме оштећене у прошлогодишњем пожару у Сумпорној РТБ
. – Пошто је коначно постала извесна испорука све неопходне опреме која је оштећена у прошлогодишњем пожару у фабрици сумпорне киселине, и зна се да ће последњи елемент из Белгије стићи 16. септембра, ремонт, који ће претежно „претрпети“ нова Сумпорна почеће, највероватније, 18. септембра, рекао је директор Топионице и рафинације Бобан Тодоровић.
У оквиру ремонта ће се најзад санирати последице пожара које су, руку на срце, спорадично осећали и Борани јер се од тада (а пожар је избио 31. марта прошле године) „вуча“ гасова из топионичких постројења успостављала с тешком муком. Нова фабрика сумпорне киселине, због оштећења на филтеру и катализатору контактног котла, од пожара наовамо „штуцајући“ повлачи и прерађује све гасове који из топионичких агрегата долазе до ње. Од њеног „штуцања“ штуцали су повремено и Борани и то када осете дим у ваздуху који она не стигне да повуче и преради. Томе ће се, тврди Тодоровић, овим ремонтом коначно стати на пут а Сумпорна оспособити за пројектовану вучу гасова, без емисије у граду, онако како је то било пре пожара.
Поодмакле припреме за ремонт опреме оштећене у прошлогодишњем пожару у Сумпорној Поправићемо у овом ремонту све што је страдало у пожару. Две ствари су кључне – мокри електростатички филтер и катализатор контактног котла. Треба санирати зону „Д“ у филтеру, заменити електродни систем, просејати и допунити контактну масу у првој етажи контактног котла. Сервисираћемо и успут детаљно прегледати и осталу опрему на целој линији, пошто већ морамо да станемо. Зато нам је сада веома важно да обавимо све припремне радње док не стигне и последњи комад опреме из иностранства и тако максимално скратимо време ремонта. Јер, док ремонт траје, а планирали смо да све завршимо за највише пет дана, производње неће бити – каже директор пројекта нове топионице и фабрике сумпорне киселине Драган Маринковић.
Додаје да је комплетна опрема за мокри електрофилтер стигла 30. августа, када је испоручен последњи део, а да се још увек чека контактна маса за катализатор. Део ванадијум-пентоксида је у Бору, али цезијумски катализатор треба да стигне у Бор из Антверпена, преко Генка, до 16. септембра.
Поодмакле припреме за ремонт опреме оштећене у прошлогодишњем пожару у Сумпорној Ремонт нисмо могли да почнемо док сва опрема не буде код нас. Испорука делова је веома спора и то упркос чињеници да је осигуравајућа кућа на време обезбедила новац за санацију. Дакле, трошкове овог ремонта поднело је осигурање јер је пројекат „Нова топионица и фабрика сумпорне киселине“ комплетно покривен тзв. CAR (construction all risk) осигурањем. Опрему за санацију мокрог електрофилтера је, тако, преко немачке фирме „ГЕА“ испоручио СНЦ Лавалин, а платило ју је осигурање. Остало је још да се плати уградња и супервизија, али ће и ти трошкови пасти на терет осигурања, пошто им доставимо неопходну документацију – истиче Маринковић.
Планови су да 18. септембра стане шаржирање топионице, заврше се све конверторске операције, испусте се и у конверторима прераде сви бакренци и испразни флеш-пећ. У фабрици сумпорне киселине тада ће почети продувавање заосталог СО2 гаса и то сушеним ваздухом.

Продувавање ће трајати један дан, а исто толико и хлађење контактног реактора. Тамо је, у првој етажи, температура 620 степени, а након продувавања спустиће се на 300. Једнодневним хлађењем, потом, температуру ћемо оборити на 50 степени и тада је већ могуће да унутра уђе човек – наводи Драган Маринковић.
Замену оштећене опреме, цевовода, филтера и катализатора обавиће басенски радници и локални извођачи радова, а биће то прилика и да се прочисте сви путеви који топионичке гасове воде у фабрику сумпорне киселине. У исто време, у новој топионици ће се превентивно санирати котао-утилизатор и то део где се он спаја са флеш-пећи.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …