Почетак Актуелно Металургија Последње провере опреме пред старт флеш-пећи

Последње провере опреме пред старт флеш-пећи

8 друго читање
0
0
740

Тони Коркан: Доста смо одмакли са хладним пробама

 

„Хладне пробе су врло сложена операција, то је функционална провера на хиљаде и хиљаде компоненти, али смо доста тога урадили и, под условом да не наиђемо на неке непредвиђене тешкоће везане за неку од њих, пећ ће стартовати са загревањем петог марта, како је и планирано – каже сајт-менаџер финске компаније „Оутотец“ која РТБ-у, посредством канадског “СНЦ Лавалина”, испоручује нову технологију топљења бакра
Последње провере опреме пред старт флеш-пећиНОВА ТОПИОНИЦА
. – Скоро ће два месеца како су кранови отишли са градилишта нове топионице и фабрике сумпорне киселине и како је свечано обележен завршетак радова. И док модерне линије нових постројења блистају на сивој позадини полувековних погона, припреме за историјску смену старог новим, давно превазиђеног – модерним, економски и еколошки оправданим, у пуном су јеку. Шкрипа старих агрегата већ се меша са пробном хуком брзих, нових, свеже подмазаних транспортних трака. Пожутеле казаљке, изанђале ручке, прашњави и промајни погони, полако ће одступати пред колорним тач-скрин дисплејима, апотекарски чистим, светлим, климатизованим халама и командним собама до којих се стиже и лифтом. У новој топионици теку последње функционалне провере инсталација и опреме, а како се све то одвија питали смо Тонија Коркана, сајт-менаџера финске компаније “Оутотец”. Она је, посредством канадског “СНЦ Лавалина”, носиоца овог великог пројекта, испоручила Рударско-топионичарском басену Бор нову технологију топљења бакра чији се старт управо очекује.
Последње провере опреме пред старт флеш-пећиКао што сви знамо – каже господин Коркан – изградња је завршена и Енергопројект као главни подизвођач управо приводи крају неке мање радове и ситне поправке. Хладне пробе се одвијају већ неко време и за сада су активности које претходе почетку загревања флеш-пећи у складу са планом и програмом. Електрична енергија одавно је прикључена, а од стране РТБ-а прикључен је и инструментални, процесни ваздух, тако да наши људи за инструментацију и контролу увелико раде. Постоји 1.834 индивидуалних “петљи” за инструментацију и контролу које треба проверити, а до данас је већ завршено 1.530! Радимо нон-стоп, у две смене по 12 сати, како бисмо све завршили. Ако не буде неких других проблема, све ће бити готово до понедељка 24. фебруара.
Последње провере опреме пред старт флеш-пећиПаралелно с тим – додаје Тони Коркан – наши људи су почели са појединачним пуштањем процесних система пећи. Извели смо хладне и топле пробе система за сушење концентрата и компоненте које су повезане са њим као што је систем за излазни гас из сушача и филтер који пречишћава тај излазни гас пре испуштања у атмосферу. Напунили смо расхладни систем водом, циркулационе пумпе ће бити пуштене у петак 20. фебруара, а у понедељак 24. фебруара планирамо да пустимо расхладну воду кроз систем саме пећи. Инжењери из “ГЕЕ” су сада на градилишту, овде ће бити три дана и то ће бити крај хладних проба електростатичког филтера. Двадесет седмог фебруара започињемо хемијско чишћење, а петог марта топле пробе котла отпадне топлоте. Изградња котла отпадне топлоте је завршена пре одређеног времена, али је његов систем хемијског пречишћавања везан за датум стартовања пећи. Треба рећи да код овог котла постоје законски нормативи за тестирање притиска, а друга потребна испитивања успешно су завршена раније.
Последње провере опреме пред старт флеш-пећиСајт-менаџер “Оутотеца” наглашава да се у функционалном испитивању опреме солидно напредовало, урађено је доста хладних проба и он је задовољан ситуацијом и тренутним стањем јер је све у складу са програмом и одређеним датумом за стартовање нове пећи.
Хладне пробе су врло сложена операција – истиче наш саговорник. – То је на хиљаде и хиљаде појединачних компоненти које треба испробати и, под условом да не наиђемо на тешкоће у вези са неком од њих, успећемо да кренемо онако како је планирано, а то је петог марта. Веома важно је истаћи да су се последња два месеца и људи из РТБ-а Бор прикључили стручњацима “Оутотеца” који раде на пећи и њеним системима. Они су из разних области, укључујући оператере и одржавање (машинство, електрика, инструментација и аутоматика). Радимо заједно и ова помоћ је од велике важности не само за нас да бисмо реализовали циљани датум старта пећи, већ је од велике помоћии РТБ-у јер ће они тако “покупити” знање и искуство за даљи рад.
Како ће се одвијати процес после паљења пећи, односно колико ће трајати њено загревање и када се може очекивати прва анода, било је наше следеће питање за господина Коркана.
Последње провере опреме пред старт флеш-пећиКада будемо почели загревање петог марта, почећемо само са мазутним горионицима и имамо 21 дан да пећ загрејемо – одговара он. – Постоје два разлога зашто оно траје 21 дан. Први, и главни, јесте “сазревање” ватросталне облоге саме пећи, а други је загревање котла отпадне топлоте за то време. Петог марта почињемо и са увођењем концентрата у парни сушач а, постепено, и у складишне бункере за концентрат у објекту пећи, као део уходавања постројења. Међутим, то није концентрат за производњу метала, већ мање количине којима ћемо проверавати систем транспорта, сушења и уопште читаву линију његове допреме, припреме и дозирања. А онда, 28. марта, почињемо са увођењем правих количина концентрата преко транспортног система и горионика за концентрат. Тада очекујемо и први метал из нове пећи.
Последње провере опреме пред старт флеш-пећиНа питање по чему ће запамтити овај велики пројекат у Бору Тони Коркан са смешком одговара: – Арон и ја (Арон Вард, Тонијева “десна рука” на пројекту) имамо о томе добру изреку, нашу пословицу која гласи: “Ово ће за нас, вероватно, бити најтежи пројекат на коме смо радили, са најбољим људима са којима смо имали прилике да радимо!” На наше потпитање због чега најтежи, господин Коркан каже: „Ово је врло комплексан пројекат са много извођача и подизвођача, то није уобичајен комерцијални пројекат. Важно је, међутим, истаћи (јер ће то помоћи и РТБ-у Бор и Србији као држави) да Влада Србије улаже велике напоре да измени законе. Првенствено мислим на издавање грађевинских дозвола које је сада орочено на 28 дана, а досад је било веома дуго и компликовано. Сложеност закона, ипак, још постоји и спречава развој (оваквих) пројеката који треба да се завршавају у много краћем року. Али,верујем да ће се временом све променити у заједничком интересу.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…