Почетак Актуелно Металургија Последњи дочек Нове године у старој топионици

Последњи дочек Нове године у старој топионици

2 друго читање
0
0
1,241

„Једва чекам да радим у новој топионици“

 

С. Радуловић: Од нове топионице најпре очекујем чисто небо, а ту је и економија – боља технолошка искоришћења и производни резултати, што је бенефит за РТБ, Бор, али и целу Србију. – Б. Белић: С обзиром на то каква нам будућност предстоји, привилегија је бити овде. Зато и сматрам да ће 2015. и још много следећих година бити још успешније од ове

Последњи дочек Нове године у старој топионициТОПИОНИЦА. – Као рудари, флотери, електролизери, ливци и остали басенски радници, и топионичари су радно испратили стару годину поред конвертора, пламене пећи, ливне машине. . . Наравно, они су већ навикли, јер бакарна река непрестано тече без обзира на то да ли је радни дан, викенд или празник. Међутим, сигурно ће заувек памтити долазак 2015. – последњи дочек Нове године у старој топионици. Можда због те чињенице, било је и мало носталгије у њиховим причама. Управник Саша Радуловић најпре је свим радницима Топионице, ТИР-а и РТБ-а честитао срећну 2015., уз жељу да им буде ведра, здрава и једнако напорна као ова која је остала иза нас.
Последњи дочек Нове године у старој топионициЗа топионичаре је 2014. била веома напорна, пре свега, зато што је приведен крају заиста грандиозан, у сваком смислу те речи, пројекат какав је нова топионица и фабрика сумпорне киселине. Урадили смо много на повезивању и сређивању инфраструктуре у кругу Топионице. Паралелно са тим, наш погон је достигао висок ниво производње који може да пружи одговарајућу и праву подршку новој топионици. Стога мора да поменем све овдашње раднике који су схватили тренутак у коме живе и раде и дали свој пуни допринос да се ова година заврши, рекао бих, успешно. Од нове топионице најпре очекујем чисто небо. Поред екологије која је на првом месту, ту је и економија – технолошка искоришћења и производни резултати биће много бољи. То је, наравно, бенефит за РТБ Бор, град, али и целу Србију – истакао је Радуловић, и додао:
Последњи дочек Нове године у старој топионициСа новом технологијом долазе и бољи услови. Људи који овде раде навикли су и памте и добре и лоше дане. Они знају свој посао и зашто су ту – да живе од тога и њима ништа не пада тешко. Раде и дању и ноћу, и на „минусу“ и на „плусу“, једноставно, такав је живот топионичара. Топионице и технологије се мењају, али људи који раде било у старој или у новој чине суштину и праве разлику. Из генерације у генерацију топионичари имају богато наслеђе, тако да је лепо радити са њима. Краси их изузетна колегијалност, другарство, који год проблем да се појави, увек су ту да помогну једни другима, небитно да ли је то њихов посао или не. Важно је само да производња тече и да се постављени задаци остваре. Ма како звучало као фраза, сви смо једна велика породица – и на послу и у приватном животу – наглашава Радуловић.
Последњи дочек Нове године у старој топионициСаша Ђурић, сменски мајстор у одељењу конвертора, у Топионици је провео 25 календарских година, а са бенефицијама бележи 30 година радног стажа. Деда му је радио на копу, а он је први топионичар у породици. И искрено се нада да ће можда неко кренути његовим стопама. – Ово је врло тежак посао, изискује много труда и напора. Ради се у тешким условима – лети висока температура, зими велики мраз, али све успевамо да постигнемо. Било је доста и лепих и тешких тренутака, све зависи од људи којима си окружен. Изградња нове топионице нам много значи када је реч о побољшању услова рада и бољег пословања.
Последњи дочек Нове године у старој топионициДејан Балашевић у Топионици је 25 година, а претходних 15 је бригадир у одељењу конвертора. И њему навиру сећања – „дуго смо овде заједно, тако да смо ослоњени један на другог, посао и околности нас терају да будемо сложни и да се дружимо“. – Очекивања од нове топионице су велика. Сигуран сам да ће бити много боље, посебно део који се односи на екологију. Судећи по ономе што смо чули о процесу, односно „јачем“ бакренцу и производу који касније радимо и шаљемо даље, и продуктивност ће бити већа. Једва чекам да видим тај део нове топионице. Живимо за то да радимо у њој, и то овај део посла као и досад, али у много бољим условима. Колегама желим све најбоље, прво здравље, срећу, а пара ће бити – уз осмех поручује Балашевић.
Последњи дочек Нове године у старој топионициУ Топионици има случајева да су и по три генерације овде провеле радни век. Кажу да је то лепо и вредно наслеђе овог погона. Бобан Белић, руководилац рафинације, наставио је ту породичну традицију. Његов деда по оцу, затим родитељи и сада он зарађивали су топионички хлеб. Бобан то чини већ десет година. – Они нису доживели, као што ћу ја, почетак рада нове топионице. А, очекивања од ње у наредном периоду су заиста велика – да нам пружи чисто небо над градом, боље услове за рад, веће искоришћење. С обзиром на то каква нам будућност предстоји, привилегија је бити овде. Зато и сматрам да ће 2015. и још много следећих година бити још успешније од ове.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…