Почетак Актуелно Последњи велики комад опреме за пројекат „нова топионица“ коначно у Бору

Последњи велики комад опреме за пројекат „нова топионица“ коначно у Бору

2 друго читање
0
0
809

  У топионичком кругу и други измењивач топлоте

 

РТБ. – У касним вечерњим сатима, 12. марта, топионичку капију прошао је друмски транспортер „трејлер“ који је из праховске Луке коначно довезао и други измењивач топлоте за нову фабрику сумпорне киселине.
Поред административних перипетија било је проблема и са мерењем тежине гломазног комада опреме. Након пет дана проведених у Луци (због додатног контролног мерења), и овај последњи габаритни део за нову фабрику сумпорне киселине, најзад је „усидрен“ на правом месту – рекао нам је директор пројекта „нова топионица“ Драган Маринковић који је у друштву заменика генералног директора РТБ-а Бор за инвестиције Милинка Живковића сачекао важан комад опреме на топионичкој капији.
Овај измењивач тежак је око 90 тона (бруто) и послужиће за размену топлоте поред контактног конвертора у фабрици сумпорне киселине. Један такав је већ постављен, а нови ће своје место наћи у његовој непосредној близини. По динамичком плану ускоро треба да стигне пратећа електроопрема и везни делови за цевовод, па се монтажа наставља уходаним ритмом – каже Маринковић.
Посебно подвлачи да је, упркос немалим тешкоћама које га прате, напредак у реализацији пројекта „нова топионица“ видљив „голим оком“ и то на на сваком кораку, односно на оба градилишта. Досад је, наглашава, у Бор стигло више од 90 одсто опреме из увоза.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …